Sunday, September 19, 2010

Hein Van de Geyn neemt afscheid van Porgy en Bess

Hein Van de Geyn neemt afscheid van Porgy en Bess ( Nederlands) - Hein Van de Geyn: Farewell concert in Porgy en Bess ( English)

Schoon .... zo schoon ...........
HEIN VAN DE GEYN NEEMT AFSCHEID VAN PORGY EN BESS
Hans Koert

Op vrijdag 17 september 2010 trad het Jack van Poll trio op in Porgy en Bess - Terneuzen, bestaande uit Jack van Poll aan de vleugel, Hein Van de Geyn op bas en Hans van Oosterhout op slagwerk Een bijzonder optreden; het concert stond vermeld op de affiches als: Afscheidsconcert Hein Van de Geyn.
Hein Van de Geyn ( Porgy en Bess - Terneuzen) (foto: Hans Koert)
Een half jaar geleden verraste Hein Van de Geyn, één van de belangrijkste jazz-bassisten uit West-Europa en omstreken, de Nederlandse jazzscene met de mededeling dat hij zijn bas aan de wilgen zou hangen en naar Zuid-Afrika ging emigreren. Geen optredens meer, maar zijn toekomst helemaal wijden aan zijn jonge gezinnetje en zijn nieuwe plannen voor een bed & breakfast aan de kust bij Kaapstad. Hein vertelde in een onlangs in Draai Om Je Oren gepubliceerd interview ( met Donata van de Ven), getiteld De knop moest om, dat hij hij toe was aan een nieuwe uitdaging.

Hein Van de Geyn ( Porgy en Bess - Terneuzen) (foto: Hans Koert)
Geboren in juli 1956 kan hij terugzien op een carriere in de jazz van zo'n dertig jaar. Hij studeerde aan het conservatorium van Tilburg gitaar en maakte die studie af aan het conservatorium van Rotterdam. Pas op 23-jarige leeftijd bekwaamde hij zich op bas(gitaar). Midden jaren zeventig speelde hij in de South College Big Band en de Tilburg Big Band, voordat hij zijn eigen groep oprichtte, Jasses. In 1977 won hij daarmee de derde prijs tijdens het Laren Jazzfestival ( en de prijs voor de beste solist). Na zijn studie aan het conservatorium van Rotterdam ( waar hij werkte als artistiek manager) vertrok hij naar Amerika, Engeland en België en van die periode dateren zijn eerste plaatopnamen ( met het Fred Raulston Quartet en de Bert Williams Rebirth); een start van een lange indrukwekkende discografie met grote namen als die van Chet Baker ( met het Steve Houben Quartet (1984) - het Amstel Octet (1985) en het beroemde Tokyo Hitomi-Kinen-Kodo concert met "Johnny Inguls"(= John Engels) ( 1987)). Het is ondoenlijk om hier een mij\n of meer volledige lijst van zijn platen te plaatsen - de favorieten uit mijn platenkast zijn de duetten met Pauline Van Schaik (Tenderly) (1999), waarmee hij december 2004 optrad in Porgy en Bess, opnamen met Toots Thielemans ( volgende week verschijnt Hein's laatste cd met Toots: Toots Thielemans European Quartet Live), John Abercrombie, Lee Konitz, Bert van den Brink en de heruitvoeringen van de Chet Baker opnamen met Fay Claassen, zangeres in de rol van de "zingende" Chet en de trompetspelende Chet, uitgevoerd in Porgy en Bess in januari 2006.
Hans van Oosterhout ( Porgy en Bess - Terneuzen) ( foto: Hans Koert)
Hans Van Oosterhout, volgens mij is hij de jongste, suggereerde Jack van Poll , waarop Hans reageerde met: Dat mag ik hopen!!, is één van de meest gevraagde slagwerkers van de Lage Landen en speelde al vaak met Hein Van de Geyn en met talloze anderen. De laatste tijd was hij te horen met o.a. Toots Thielemans, Philip Catherine, in Hein Van de Geyn’s Baseline, Harmen Fraanje, het Enrico Pieranunzi Trio, Cor Bakker, het Bert van den Brink Trio en de Mona Lisa Overdrive. Hij begeleidde ook Gino Vannelli en Dee Dee Bridgewater. Hij is, behalve een veelgevraagd slagwerker, ook leraar percussie aan het Rotterdams Conservatorium.
Hein Van de Geyn ( Porgy en Bess - Terneuzen) ( foto: Hans Koert)
Eén van de platen in mijn verzameling is getiteld Jack Van Poll Tree-Oh in One, een opname uit 1986, met Jack Van Poll piano, Hein Van de Geyn op bas en Dre Palemaerts op slagwerk. En juist die Jack Van Poll was door Porgy en Bess uitgenodigd voor dit afscheidsconcert, maar dan met Hans van Oosterhout i.p.v. Dre Palemaerts op slagwerk. Hoe moet je nu zo'n afscheidsconcert in woorden vangen - Ik had het er over in de pauze tussen de twee sets met Katrien een jonge bassiste uit Vlaanderen, die afgelopen zomer een masterclass volgde bij Hein. Je kunt zelfs met honderden woorden de emoties, de harmonieeën, de ritmewisselingen, de kippenvelmomenten en de interacties niet vangen. Zeker zo'n bijzonder optreden, zo'n afscheidsconcert, is onmogelijk samen te vatten en te verwoorden. Daarvoor roept het teveel emoties op. Hoewel ik zelf erg uitgezien had naar het spel van Jack van Poll, waarvan ik ooit de LP Hi-Jackin' ( uit 1972) koesterde (met Jack van Pol weliswaar op bas en Mary Hehuat op gitaar), was Hein Van de Geyn uiteraard, en terecht, de muzikant waar het tijdens dit concert, allemaal om draaide.
Jack van Poll ( Porgy en Bess - Terneuzen) ( foto: Hans Koert)

Beide mannen, Jack en Hein, kennen elkaar al jaren en het was dan ook een goed idee ze voor dit afscheidsconcert in Porgy en Bess weer bij elkaar te brengen. Jack van Poll, geboren in november 1934, speelt al jazz sinds begin jaren vijftig - toen voornamelijk in Duitsland met musici als Klaus Doldinger en Ingrid Hoffmann. Hij speelde in zijn begin jaren met Dizzy Gillespie, Philip Catherine, Jimmy Witherspoon en Don Byas om hem even in de tijd te zetten. Tijdens de twee sets werden er standards als I Remember April gespeeld, maar ook nummers als Suicide Is Painless, een zelden gehoord nummer, dat Jack al in 1986 met Hein op de plaat zette. In de tweede set verraste Jan Verwey, één van de vele muzikanten, waarmee hij ooit heeft opgetreden en toevallig (?) aanwezig, het publiek en speelde een nummer op mondharmonica mee. Midden jaren vijftig verhuisde Jack van Poll naar Zuid-Afrika en had daar o.a. een eigen radioprogramma. Het schijnt dat ik Hein heb aangestoken, verontschuldigt hij zich. Hij beschrijft in sappig westbrabants dialect, het culturele niveau van de Nederlandse kolonie in Kaapstad en illustreert dit door Tulpen Uit Amsterdam in te zetten; wellicht en ultieme poging om Hein nog tot andere gedachten te brengen.
Hein Van de Geyn ( Porgy en Bess - Terneuzen) ( foto: Hans Koert)

Maar tevergeefs ..., Hein's besluit staat vast en zijn beslissing om de schepen achter zich te verbranden ( Ik hou wel Challenge records aan, daarvoor kom ik een paar keer per jaar terug) is weloverwogen genomen. Hein speelde beter dan ooit, zo leek het en na het afsluitingsnummer bedankte hij het publiek met een indrukwekkende en emotionele solo, die bij Katrien de woorden ontlokte: Schoon, Hans. zo schoon.
Hein Van de Geyn (Porgy en Bess - Terneuzen) ( foto: Hans Koert)

Op 22 september 2010 speelt Hein nog eenmaal in het Bimhuis samen met Toots Thielemans, die hij zo vaak begeleidde, bij de presentatie van hun laatste cd. Het zal zijn laatste concert worden! ( of zal hij straks in Zuid-Afrika toch zijn muziek gaan missen?).
Hein Van de Geyn ( Porgy en Bess - Terneuzen) ( foto: Hans Koert)

Na afloop van de voorstelling, boven in de huiskamer van Porgy en Bess laten Hein en Cyrille, zijn jonge vrouw, waarmee hij in januari 2008 in Porgy en Bess optrad, hun vijf maanden oude dochtertje zien, die, vredig overal doorheen sliep .......... Haar handjes op het dekentje - relatief grote handjes - of verbeeld ik me dat maar! Hein, al het beste ....... en bedankt voor al die muziek!!

Hans Koert
keepswinging@live.nlHet afscheid van Hein Van de Geyn met het publiek van Porgy en Bess is uitvoerig gefilmd door de Nederlandse omroep en op vrijdag 23 september 2010 wordt er in het programma Eén Vandaag ( tussen 18.15 en 19.00 uur) aandacht aan besteed ( Nederland 1). Daarna zal het ongetwijfeld terug te zien zijn op Uitzending Gemist.


Hein Van de Geyn stopt ermee ............ Hij hangt zijn bas aan de wilgen ..... Deze boodschap, een half jaar geleden sloeg in als een bom. Nu was het zover. Hein nam afscheid van zijn trouwe fans in Porgy en Bess in Terneuzen waar hij al zovele malen op het podium stond. Hij speelde mooier dan hij ooit had gedaan, zo leek het. Met een imponerende en emotionele solo bedankte hij tenslotte zijn fans tijdens het intieme afscheidsconcert in Porgy en Bess. Later deze week wordt het afscheid nog eenmaal groots aangepakt en dan .................... Hein, bedankt voor al die mooie muziek!! Keep Swinging wil ook dit soort emotionele momenten delen. Als je niets wilt missen vraag dan haar gratis nieuwsbrief.


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , , ,

1 Comments:

Anonymous Hein Van de Geyn said...

Beste Hans,

Het was een mooie avond - vol warmte ..... zit nog een beetje na te genieten. Bedankt voor mooie woorden.

hartelijke groet,

hein

4:01 PM  

Post a Comment

<< Home