Monday, September 27, 2010

Chris Joris presenteert nieuwe plaat: Marie's Momentum

Chris Joris presenteert nieuwe plaat: Marie's Momentum (Nederlands) Chris Joris Experience new album: Marie's Momentum ( English)

Als een moderne Art Blakey weet hij een inspirerende omgeving voor zijn solisten te creëren.
CHRIS JORIS presenteert nieuwe plaat: MARIE'S MOMENTUM
Hans Koert


In augustus 2010 presenteerde Chris Joris met zijn Experience zijn nieuwste album, getiteld Marie's Momentum. De plaat bevat een twaalftal nummers + twee bonus tracks, opgenomen in juni van dit jaar in De Werf in Brugge.

Chris Joris ( bron: Chris Joris My Space)

Op de plaat spelen, behalve de leider Chris Joris op allerlei percussie-instrumenten en piano ( twee nummers), ook Frank Vaganée op alt- en sopraansax, Nico Schepers op trompet en bügel, Free Desmijter aan de piano en Axel Gilain op bas. Gastspeler is Eric Person (fluit en sopraansax) ( op de bonus nummers) en de Vlaamse zangeres Kimberly Dhondt.
Chris Joris, geboren in november 1953, groeide op in een gezin waarin klassieke muziek belangrijk was, Zijn vader was Jan Joris, een bekend operazanger. Chris leerde al jong piano en klarinet spelen. Midden jaren zeventig kreeg hij belangstelling voor jazz en raakte hij gefascineerd door de Afrikaanse muziek. Hij speelde met Johnny Mbizo Dyani, een Zuid-Afrikaanse bassist, die overleed in oktober 1986. Eén van zijn eerste platen, Song For Mbizo, opgenomen in Brugge, juli 1976, was met deze Afrikaanse muzikant. Begin jaren negentig werd deze plaat heruitgegeven op cd, aangevuld met recentere opnamen gewijd aan deze te jong overleden bassist met Chris Joris op piano en percussie, Frank Vaganée, John Ruocco en Steve Houben op rieten, Bob Stewart, een Amerikaanse tubaspeler, Frans van der Hoeven op bas en Dré Pallemaerts op slagwerk. Joris experimenteerde tijdens zijn carrière met allerlei Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse percussie-instrumenten in een tijd, dat de term Wereldmuziek nog uitgevonden moest worden. Er waren uiteraard al wel anderen, die de uitheemse ritmen en instrumenten omarmden, zoals Han Bennink in Nederland en Don Ellis in de VS, maar Chris' specifieke kennis en vaardigheid op Afrikaanse percussie-instrumenten staan hier buiten discussie.

Hij ontwikkelde zich tot wellicht één van de belangrijkste, maar in ieder geval één van de interessantste slagwerker van België en omringde zich op de bühne graag met tientallen Afrikaanse- of Zuid-Amerikaanse ritme-instrumenten ( luister maar eens naar The Call op zijn nieuwste album). Hij is een veel gevraagd begeleider en speelde met grote namen zoals Richard Galiano en Ivan Paduart, dat vastgelegd werd op twee albums: Illusions Sensorielles en Folies Douces, Jacques Pelzer, Toots Thielemans, Bert Joris ( geen familie), John Ruocco en Philip Catherine. In 1997 werd de groep de Chris Joris Experience opgericht, een kwintet waaraan vaak extra slagwerkers toegevoegd werden en deze formatie was dan ook vaak te zien op festivals, zoals Middelheim met buitenlandse gastspelers als Eric Person en tubaspeler Bob Stewart. De eerst genoemde, fluitist en saxofonist Eric Person is te horen op twee bonus tracks op deze nieuwe cd Marie's Momentum.
The Chris Joris Experience ( bron: hoes cd (Marie De Neve-Roland Legein))

De jonge zangeres Kimberly Dhondt uit Sint Niklaas is te horen in het gevoelige nummer Alfonsina Y El Mar. Het nummer is gewijd aan de Argentijnse dichteres Alfonsia Storni, wier opmerkelijke dood ( het verhaal gaat dat ze, door intens verdriet gekweld om de dood van haar geliefde, de zee ingelopen is en verdronken) Ariel Ramírez en Félix Luna inspireerden tot het schrijven van het lied. Het werdeerder op de plaat gezet door iconen als Mercedes Sosa en Nana Mouskouri. Luister maar eens naar de ingetogen versie van Kimberly, zoals die op de plaat Marie's Momentum staat.

Chris Joris (foto: Wil. bron: Chris Joris My Space)
Voor Marie's Momentum, Marie verwijst naar Chris' partner, zocht Chris vooral muzikanten uit eigen land, zoals trompettist Nico Schepers en saxofonist Frank Vaganée, die beiden in het Brussels Jazz Orchestra te vinden zijn. Free Desmyter speelt piano en heeft een eigen kwartet en maakt deel uit van het Ahoar ensemble, een groep, die voornamelijk hedendaagse wereldmuziek speelt. Axel Gilain speelt bas en Chris Joris, uiteraard, is te horen op slagwerk en percussie ( en op piano in 4 Steps For Ivy en The Proclamation).
Dit album. Marie's Momentum, is een echt jazzalbum geworden, waarin Chris een afgewogen plaats heeft met zijn exotische instrumenten. Het doet me soms denken aan wijlen Art Blakey, die als drummer met zijn Jazz Messengers fungeerde als een soort katalysator voor jong talent, waaruit blijkt dat een band meer is dan een optelsom van de leden. Chris gebruikt zijn Afrikaanse instrumenten zoals de conga, de batas, een warm klinkende handdrum, de likembé, een duimpiano en de balaphone, een Afrikaanse houten xylofoon met mate en weet, op een paar freejazz maten na, een stuwend jazzritme neer te zetten. Het nummer Mulatina opent met een mooi voorbeeld van Chris' vakmanschap, zoals ook in Green Thumb - part 2 waar Chris opent met een ingewikkeld ritme op slagwerk. Dit nummer lijkt een voortzetting van part 1, dat heel abrupt afbreekt, alsof de naald uit de groef springt.

De cd, Marie's Momentum van de Chris Joris Experience is een plaat die ik de afgelopen dagen al heel wat keren beluisterd heb en steeds nieuwe, nog onontgonnen lagen, openbaart. Ik zou mooi zijn om Chris en zijn mannen een keer live te kunnen horen. Op het komende Jazz Brugge festival dat gehouden wordt donderdag 30 september tot zondag 3 oktober 2010 zit hij echter niet bij de aantredende bands, wat niet wil zeggen dat er in Brugge niets te genieten valt ........... Wat te denken van het Brussels Jazz Orchestra, het Enrico Rava Quintet en Courtney Pine's Quintet, dat ik eerder in Middelburg zag optreden met zijn geweldige programma rond klarinettist Sidney Bechet.
Deze Marie's Momentum cd is te verkrijgen via
de website van Jazz Brugge.

Hans Koert


Chris Joris is met zijn Experience al jarenlang één van de toonaangevende groepen van België. Hij leerde al vroeg de ritmen en instrumenten uit Afrika en Zuid Amerika kennen en integreerde die in zijn bands in een tijd dat het begrip Wereldmuziek nog moest worden uitgevonden. Met zijn nieuwste plaat, Marie's Momentum, een groep bestaande uit louter Belgische jazzmuzikanten, krijgt de jazz alle ruimte en weet hij met zijn stuwende ritmen een situatie te creëren waarin de solisten alle ruimte krijgen. Keep Swinging liet zich door deze cd verrassen en als je dit wilt meemaken, mis dan de gratis nieuwsbrief niet. Vraag aan!


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home