Sunday, August 22, 2010

Django's Amerikaanse vrienden ( 1935-1945)

Django with his American Friends ( 1935-1945) ( English) Django's Amerikaanse vrienden ( 1935-1945) (Nederlands)

Onderbelichte opnamen uit Django's muzikale nalatenschap
DJANGO'S MUZIKALE VRIENDEN ( 1935-1945)
JØRGEN LARSEN
(vertaling: Hans Koert)

Onlangs kreeg ik de 3CD box (DRG 8493) met opnamen van Django Reinhardt, gemaakt tussen 1935 en 1945 met Amerikaanse musici die in Frankrijk of op bezoek waren of zich daar ( tijdelijk) gevestigd hadden.


De drie CDs bevatten 57 nummers. De meeste titels werden oorspronkelijk vastgelegd op het Swing label, dat zo nauw verbonden was met de Hot Club du France, dat zich richtte op de swing, Le Jazz Hot, door Amerikaanse musici uit te nodigen om op te treden en hun muziek op te nemen in Frankrijk. De Hot Club du France was erop uit om Amerikaanse jazzsterren van het moment naar Frankrijk te halen en te koppelen aan Franse musici in de hoop hiermee het publiek tegemoet te komen in haar groeiende belangstelling voor jazz. Ook zat er een opvoedkundig doel achter, omdat men hoopte dat lokale Franse musici zo geïnteresseerd zouden raken in de jazz; het gaf hun de gelegenheid te spelen en te leren van de creme de la creme van Amerikaanse jazzsterren. Hoewel, door het koppelen van Django Reinhardt aan sterren als Coleman Hawkins, Benny Carter, Bill Coleman, Dicky Wells, Rex Stewart en anderen, bleek het een proces waarvan ook de Amerikaanse gasten profiteerden. Het grootste deel van de 57 nummers op de cds omvat het beste wat er door Americans in Europe in de jaren dertig op de plaat gezet is, waarbij de deelname door Django aan de opnamen leidde tot een verspreiding van zijn reputatie als begenadigd gitarist en het gaf hem de unieke kans zich te meten met zijn gelijken uit de VS. De resultaten mogen er zijn - heerlijke swingende jazz. In het jaar waarin we de honderdste geboortedag van Django herdenken, is het goed deze kant van Django eens te belichten en ik ben blij met deze 57 opnamen, chronologisch gerangschikt; het geluid is mooi gerestaureerd door DRG records. De 3 CD-box werd al uitgebracht in 1998 en is nog steeds verkrijgbaar bij de goede platenzaak of bij online platenwebsites. Hieronder wil ik met beeld- en geluidsfragmenten enkele hoogtepunten belichten, hoewel de hele set in feite een essentieel onderdeel zou moeten vormen van elke serieuze Django- of Euro-Jazzplaten verzamelaar. .
Tijdens de dertiger jaren woonde en werkte Coleman Hawkins in Europa, hij trad overal op in Scandinavia, Frankrijk en ook Nederland. In maart 1935 trad Hawkins op in Parijs als a featured star met Michel Warlop's orchestra en de opnamen van 2 maart 1935 met dit orkest, waarin ook Django speelde, werden uitgebracht op het Swing label. De drie titels die toen opgenomen werden zijn de eerste waarop Django met Amerikaanse gasten te horen is en tijdens die zelfde opnamesessie is hij te horen in een kleinere groep met leden van het Warlop orkest met Django en Hawkins. Je hoort beide sterren in een schitterend samenspel in het nummer Stardust, gespeeld door Coleman Hawkins (ts) begeleid door Stéphane Grappelli (p); Django Reinhardt (g); Eugène d'Hellemmes (b) en Maurice Chaillou (dm)

In april 1937 kregen Hawkins en Django weer de kans om samen op te nemen voor het Swing label. Deze keer in een all star bezetting met Benny Carter, die zowel altsax als trompet speelde en verantwoordelijk was voor de arrangementen. Luister naar Coleman Hawkins and His All Star Band met het nummer Sweet Georgia Brown, opgenomen 28 april 1937 met Benny Carter (as, tp & arr.); André Ekyan (as); Coleman Hawkins (ts); Alix Combelle (ts & cl); Stéphane Grappelli (p); Django Reinhardt (g); Eugène d'Hellemmes (b) en Tommy Benford (dm)

Eddie South, een voortreffelijk violist, nam in september 1937 een aantal nummers op voor Swing, begeleid door Django en Stéphane Grappelli. Eén van de titels was Django's "Daphne" met Eddie South en Stéphane Grappelli (v); Django Reinhardt (g); Roger Chaput (g) en Wilson Myers (b). Genieten !!

Trompettist Bill Coleman was in Frankrijk beland met het orkest van Lucky Millinder in 1933 en gedurende de jaren dertig daar blijven hangen. Hij nam o.a. op met de Willie Lewis' band en had ook zijn eigen band of speelde als begeleider mee met anderen tijdens opnamensessies. In november 1937 nam Bill Coleman and his orchestra vier nummers op voor Swing met o.a. Frank "Big Boy" Goudie (cl & ts) en Django. Tijdens deze opnamesessie van november 1937 nam Django Reinhardt met Bill Coleman een prachtig duet op, getiteld Bill Coleman Blues.

Django had al een paar maanden eerder platen opgenomen met Bill Coleman tijdens een Swingsessie met het orkest van Dicky Wells. Op 7 juli 1937 namen ze vijf nummers op voor het Swinglabel met Bill Dillard, Shad Collins, Bill Coleman (tp); Dicky Wells (tb); Django Reinhardt (g solo); Richard "Dick" Fullbright (b) en Bill Beason (dm). Eén van de nummers was de Bugle Call Rag.


In 1939 bezocht Duke Ellington met zijn orkest Europa en terwijl hij in Parijs was werd er een opname georganiseerd, weer voor swing uiteraard, met enkele leden van zijn orkest o.l.v. trompettist Rex Stewart en met Django op gitaar. Er werden tijdens deze opnamen begin april 1939 vier nummers opgenomen als Rex Stewart and his Feetwarmers met Rex Stewart (c); Barney Bigard (cl & dm); Django Reinhardt (g) en Billy Taylor (b). Het volgende nummer is van die sessie en heet Montmartre.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was optreden en opnemen met Amerikaanse musici uiteraard onmogelijk voor Django, maar eind 1945 kreeg hij weer de kans op te treden met een Amerikaanse legerorkest, de ATC (Air Transport Command Band) geleid door Sergeant Jack Platt. Django nam 19 nummers op met deze ATC Band en drie met leden van dit orkest onder eigen naam. Vier van deze opnamen werden door Swing uitgebracht als Django Reinhardt and his American Swing Band - de rest van de opnamen waren opnamen, om later voor de radio te draaien voor de AFN (American Forces Network) radio of opnamen van het slotconcert in de Salle Pleyel in 1945. Eén van de opnamen, niet op deze schitterende box, is Honeysuckle Rose uit oktober 1945 van een A.F.N. Radio Programma.

De DRG cd-set bevat opnamen uit de periode 1935 tot 1945 met Django en Amerikaanse jazzmusici die in Frankrijk beland waren. Enkele hoogtepunten zijn te horen in fragmenten hierboven, zodat je een indruk kunt krijgen van de kwaliteit van de selectie - een onmisbare plaat voor elke liefhebber van Eurojazz en een must-have voor iedere liefhebber van Django's muziek - juist nu in het jaar waarin we terug keken op zijn honderdste geboortedag. ( vertaling: Hans Koert)

Jo

keepswinging@live.nl


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Keep Swinging News Letter Keep Swinging Contributions

Labels: , , , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home