Friday, December 04, 2009

Durium platenlabel 80 jaar ( 1930 - 2010 )

Durium Record Label born 80 years ago (1930 - 2010) ( English) Durium platenlabel 80 jaar (1930-2010) (Nederlands) Links uitlijnen

De geschiedenis van een kartonnen wegwerpproduct uit de vroege jaren dertig.
PLATENLABEL 80 JAAR ( 1930 - 2010 )

Hans Koert

In december 1929, nu tachtig jaar geleden, werd een nieuw platenlabel ontwikkelt, een onbreekbare plaat, een nouveauté voor zijn tijd. Deze plaat, uitgebracht door de Durium Products Corporation, die zijn hoofkantoor had op 460 West 34th Street in New York City had, zou uitgro
eien tot een geduchte concurrent voor de gevestigde platenlabels. De studio was in het McGraw-Hill gebouw op West 42nd Street - New York.

De plaat zelf was zeer vernieuwend: onbreekbaar, buigzaam, duurzaam en het geluid was veel beter dan dat van de andere onbreekbare platen uit die tijd, zoals de Goodson Records, (New) Flexo en Filmophone's ( om er een paar te noemen). Deze groep (vergeten, en vaak niet meer te beluisteren) flexibele platen zijn terug te vinden op de Flexible Records sites en de Flexible Records blog.

Het was een kartonnen plaat met een kunststoflaagje er éénzijdig op geperst, het zgn. Durium. De groef was in deze Duriumlaag geperst. Bedenk dat de productiekosten voor deze plaat bij grote hoeveelheden heel laag waren ( 5 dollar cent per stuk) en dat het "drukken" ( Durium platen werden eerder als "drukwerk" gezien, dan dat ze als platen "geperst" werden) van grote hoeveelheden ( dan praten we over aantallen van 300.000 tot 500.000 ) binnen een week gehaald kon worden. Durium werd dan ook, in deze cirisistijd, een geduchte concurrent voor de grote platenlabels.

I'M DOING WHAT I'M DOING FOR LOVE - THE CONNECTICUT COLLEGIANS ( = eena Cecil en Leslie Norman band): Cecil Norman piano directorleider arrangementen - Sylvester Ahola - Lloyd Shakespeare troumpetten - Ben Oakley trombone - Bill Rogers en Leslie Norman rieten, Emile Grimshaw banjo, Stanley nn tuba, Cavan O' Connor zang. De namen van de extra tenorist en violist zulen wel altijd onbekend blijven) Opgenomen in het Sessions House, Clerkenwell Road, London (GB) 25 oktober 1929 en uitgebracht als WORLDECHO A-1004

De kunststof Durium was ontwikkeld in Europa in de Eerste Wereldoorlog als bescherming voor vliegtuigneuzen tegen hitte, kou en vocht. Na de oorlog werd er gezocht naar nieuwe toepassingen - zo werd ( en wordt) deze kunststof nog steeds gebruikt voor tuinmeubelen en regenjassen. Tijdens de jaren twintig experimenteerde men met onbreekbare gramofoonplaten en ook hierbij werd Durium gebruikt. Zo vind je Durium terug op afspeelbare ansichtskaarten uit die tijd. In Engeland maakte men een half jaar lang dikke kartonnen platen met een Durium oppervlak, de zgn. Worldecho, maar helaas, deze platen hebben het niet gehaald; ze spleten in twee helften als je ze liet vallen.

Prof. Hal T. Beans demonstreert de buigbaarheid van de nieuwe Duriumplaat (begin jaren dertig).
In Amerika ontwikkelde een Amerikaanse professor Hal T. Beans een dunne kartonnenplaat, die aan één kant bedekt was met een laag Durium. Hal T. Beans, die hierboven de bijzondere eigenschappen van de plaat demonstreert, was professor aan de Columbia universiteit - deze platen zouden begin jaren vooral bekend worden als de Hit of the week.

Een kromme ( doordat de duriumlaag eenzijdig is opgebracht een normaal verschijnsel) kartonnen Hit of the week plaat ( ALL OF ME door Nick Lucas and his Troubadours (januari 1932))( HOW A-4-B-1)
Het feit dat deze bijzondere platen 80 jaar geleden gelanceerd werden, is een prima reden om deze onbreekbare en vooral durable (= "duurzame" )kartonnenplaten de komende tijd eens in het zonnetje te zetten. In deze Keep Swinging blog zullen regelmatig bijdragen over dit onderwerp verschijnen en op de Hit of the week blog zullen we de wekelijkse Hit of the week uitgaven op de voet volgen. Het zou mooi zijn als ik jullie regelmatig daar zou tegenkomen

Hans Koert
auteur van de Hit of the week - Durium Discographies - online

Deze kleine bijdrage moet de opmaat zijn van een uitgebreide serie artikelen over deze, bijna vergeten, kartonnen platen, beter bekend als de Hit of the Weeks. Deze bijdrage wordt ook gepubliceerd op de Hit of the week blog en de Flexible Record blog.


In december 1929 bereidde de DURIUM PRODUCTS CORPORATION de start voor van een nieuwe, revolutionaire onbreekbare 78-toerenplaat, gemaakt van karton. Deze platen werden vooral bekend door een wekelijkse uitgave, genaamd de Hit of the Week Record, die in februari 1930 van start ging en twee en een half jaar bestond. De Hit of the week blog en de Keepswinging blog zullen de ontwikkeling van dit 80 jaar oude platenlabel voor u volgen in een unieke serie blogs. Als je op de hoogte wilt blijven van de publicaties, meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Don't miss it !!


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home