Thursday, December 17, 2009

De Paull Sisters - een vergeten zangduo

The Paull Sisters - a forgotten vocal duo ( English) De Paull Sisters - een vergeten zangduo ( Nederlands) The Paull Sisters - Stars of Radiolands ( English) De Paull Sisters - Radiosterren ( Nederlands)

THE PAULL SISTERS Edison DISCOGRAPHY
THE PAULL SISTERS Durium DISCOGRAPHY

Laatste Paull Sisters, Julia, overleden - 104 jaar oud
DE PAULL SISTERS - EEN VERGETEN ZANGDUO

Hans Koert

Een jaar geleden plaatste ik een bijdrage over de Paull Sisters. Ik had een naam gevonden op de hoes van een oude Hit of the week 78-toerenplaat uitgebracht in de herfst van 1931 en dat was alle informatie die ik had. Later werd dit groepje abusievelijk op een hoes bestempeld als een damkvartett ( Zweeds voor dameskwartet), maar het klonk toch echt als een zangduo. Dankzij Bill Schoerner kreeg ik wat informatie over hen en foto's. Bill Schoerner onderzoekt deze zanggroepen en plaatste eerder dit jaar een schitterende serie blogs over de Williams Sisters, die een heleboel informatie losmaakte, dankzij de reacties die we van familieleden ontvingen. En nu, ........ de geschiedenis lijkt zich te herhalen ......, werd ik benaderd door Judye Talbot, die de dochter van Julia blijkt te zijn. Julia was één van de Paull Sisters, samen met haar zus Ruth. Julia overleed in augustus van dit jaar, 104 jaar oud. Dankzij Judye, die me informatie en foto's uit haar moeders plakboeken stuurde, kan nu, voor het eerst, hun levensverhaal verteld worden. Vandaag het eerste deel over de samenwerking met Phil Spitalny: De Paull Sisters: Een vergeten zangduo.


Hoes: Guilty - Phil Spitalny's Music - vocal by the Paull Sisters ( Hit of the Week L-2 - oktober 1931) (bron: Hit of the week Discography - Hans Koert)
Julia was de oudste - geboren in 1905 in Conrad, Iowa als Julia Brock en haar zus Ruth volgde twee jaar later. Ze gingen na hun schooltijd naar Chicago om les in zang te krijgen en gingen al snel professioneel optreden bij het orkest van Philip Spitalny. Ze noemden zich De Paull Sisters, en dat ging zelfs zo ver dat ze zich in advertenties Julia Paull en Ruth Paull noemden, terwijl ze eigenlijk Brock heetten.
De Paull Sisters - a popular harmonising team (advertentie uit de jaren dertig)
Philip Spitalny, beter bekend als Phil Spitalny, werd geboren in Odessa in Rusland in oktober 1890 en speelde klarinet in zijn geboorteland. Daarmee verdiende hij zijn brood, voordat hij, na de Russische Revolutie zijn vaderland omruilde voor Amerika. Hj ging in Cleveland wonen, waar hij een dansband oprichtte. Zijn eerste platen zijn opgenomen in Cleveland in maart 1924. Hij verhuisde al snel richting New York en daar nam hij twee nummers op met de Paull Sisters voor Edison ( 31 mei 1929), gevolgd door nog een paar opnamesessies in de zomer van dat jaar. Luister maar eens naar zo'n opname: I Want to Meander In The Meadow gespeeld door Phil Spitalny and his Music, met zang van de Paull Sisters ( NYC juni 1929)

De Paull Sisters hebben verschillende platen opgenomen voor Edison met deze band en in februari 1930 vinden we Phil Spitalny terug als leider van het pas gestarte platenlabel Hit of the week.
I'm Keepin' Company / I Wanna Sing About You - Jack Norman's Orchestra ( = Phil Spitalny) with Chick Bullock. The Paull Sisters zijn te horen op het eerste nummer. ( durium EN-5) ( NYC oktober 1931) ( bron: Durium Discography - Hans Koert)
De eerste opnamen voor Durium met de Paull Sisters en Phil Spitalny's Music is van oktober 1931 en getiteld Guilty en Goodnight Sweetheart;
De Eton Boys bestonden uit zangers en zij zongen het korte extra nummer op de plaat vol: She'll Be Comin' Round The Mountain en In The Shade of the Old Apple Tree. Deze zgn. Hit of the week platen werden gepromoot als: "the five-minute Hit-of-the-Week with almost twice the playing time of the average record at your news-dealer's next Thursday" (= De vijf-minuten Hit of the week platen, met bijna de dubbele speelduur dan gewone platen - elke donderdag bij je krantenkiosk). Omdat er geen uitgeschreven bladmuziek was ( stock arrangements) voor nummers langer dan 3 en een halve minuut ( de normale speelduur van een 78-toerenplaat) werd de resterende tijd gewoon opgevuld met een kort deuntje. Kijk maar eens op de Durium discografie voor deze sessie.
Pagina uit het plakboek van Julia Brock ( foto: Judye Talbot)
Er werden waarschijnlijk meer opnamen gemaakt tijdens deze opnamesessie, die Durium gebruikte voor de export naar Europa, waar een Engelse firma plannen had om ook soortgelijke plaat te maken, die wekelijks de laatste Hits zou brengen. Als opstapje zorgde DURIUM (US) (Hoofdletters) voor kant-en-klare matrijzen voor de Europese durium (gb) (kleine letters). Er werden opnamen gemaakt samen met de populaire zanger / crooner Chick Bullock. Om moeilijkheden met rechten te vermijden ( Chick Bullock immers zat vast aan ARC-Records) gebruikte Durum de schuilnaam Jack Norman voor het orkest van Spitalny; de namen van Chick Bullock en de Paull Sisters werden gewoon niet vermeld op de in Amerika geperste DURIUM platen - wel op de in Slough ( bij Londen) geperste durium exemplaren en de Franse Sefono-labels. Op een Zweedse Veckans SKIVA hoes ( nr. 6), die ik in mijn verzameling heb, vond ik bij de omschrijving van de Hit of the Week ..... : Foxtrot: I'm keepin' company "Jag följer med dig!"
Een fraaie promotiefoto van de Paull Sisters begin jaren dertig. (foto: Judye Talbot)
In de als een tijdschrift vermomde hoes ( Durium platen werden immers bij de krantenboer verkocht) uit ca. 1934 worden de Paull Sisters omschreven als: "Refrängsången utföres av en populär damkvartett - Paull Sisters - som utgör ett raffinerat inslag i schlagern" ( = Het refrein wordt gezongen door een viertal dames - de Paull Sisters - een subtiele vertolking); blijkbaar waren de dames in 1934 in Zweden, ondanks dat ze een "populär" zanggroep genoemd werden, daar niet erg bekend, anders zou men wel geweten hebben dat het damkvartett gewoon uit twee personen bestond.

De kleurrijke hoes van de Zweedse VECKANS skiva ( = wekelijkse plaat) ( foto: Hans Koert)
Ik heb, uiteraard, Judye gevraagd, waarom de twee zusjes zichzelf De Paull Sisters noemden ............ hierover meer de volgende keer, wanneer we hun samenwerking bij Paul Whiteman aanroeren in: De Paull Sisters: De jaren dertig.
DE PAULL SISTERS Durium DISCOGRAFIE

Bedankt Judye, dat ik informatie en foto's over je moeder's carriere mocht gebruiken - ik hoop, uiteraard, dat er de komende weken nog meer boven water komt.


Hans Koert
keepswinging@live.nl

In december 1929 bereidde de DURIUM PRODUCTS CORPORATION de start voor van een nieuwe, revolutionaire onbreekbare 78-toerenplaat, gemaakt van karton. Deze platen werden vooral bekend door een wekelijkse uitgave, genaamd de Hit of the Week Record, die in februari 1930 van start ging en twee en een half jaar bestond. De Hit of the week blog en de Keepswinging blog zullen de ontwikkeling van dit 80 jaar oude platenlabel voor u volgen in een unieke serie blogs. Als je op de hoogte wilt blijven van de publicaties, meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Don't miss it !!


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions


Labels: , , , , ,

3 Comments:

Anonymous Term papers said...

What a wonderful blog, i really liked it...

12:54 PM  
Anonymous Term papers said...

Hi. I wanted to drop you a quick note to express my thanks. I've been following your blog for a month or so and have picked up a ton of good information as well as enjoyed the way you've structured your site.

3:25 PM  
Anonymous Hans said...

Contact me and ask for the news letter !!

keepswinging at live point nl

4:25 PM  

Post a Comment

<< Home