Saturday, June 02, 2007

Animal Crackers

( Naar de Nederlandse vertaling.)

The Animal Crackers, De Band Zonder Stekkers ( = The Band without plugs ) is as going back in time. The Animal Crackers, popular during the 1970s in The Netherlands, played their own music. tunes from the 1920s, added with their own Dutch lyrics in a hilarious live show and their performances were always like a great party.
I must have seen these guys three or four times during the 1970s. I guess they played in Boskoop at the annual Doctor Jazz Reunion, I remember vaguely concerts in Dordracht and Gorinchem, all places in the western part of The Netherlands. They were founded in 1971 by a group musicians, like Herman Openneer ( nicknamed Jan Ribbel as he played the washboard), Ré Gruetters and Dick Turksma, all part of the Amsterdam Traditional Jazz scene. They were extremely sucesfull with their band. A 1976 review of one of their concerts reads: The RTCB ( = Roaring Twenties Club Breda) venue was jam-packed with fans, who wanted to see and hear it with their own eyes and ears. They were not disappointed - The Animal Crackers were in top form. In my remembrance, the Animal Crackers were top-of-the-bill for decades, but the band only lasted six years: in 1977 the members decided to stop it. The Animal Crackers - De Band Zonder Stekkers released three LPs. This is the second one - a hilarious disc with known 1920s tunes and crazy lyrics in the Dutch language. A lot of people of my generation will remember the lyrics of Ruitenheer ( originally George Formby's When I'm Cleaning Windows )

Glazenwasser is mijn beroep Ik zet m'n ladder op de stoep En klim naar boven, een, twee hoog En ik ga glazen wassen .............. zo uit het raam te plassen

or what about the Teddy Hop:

The Lambeth Walk heeft afgedaan Er is een nieuwe dans ontstaan De hele wereld danst voortaan de Teddy En alle mensen, groot of klein Of 't Turken of Chinezen zijn Een ieder zingt slechts een refrein; de Teddy De Teddy, de Teddy Dat is de hobby van de dag Men danst de Teddy.

And I'm sure that a lot of Dutchmen who have heard this band playing remember ....

... Faisah, bloem van de woestijnen, Faisah, zo ben je de mijne, Faisah, open de gordijnen van je tent.

and the hilarious words spoken as intro of this tune

Door een kamerbrede woestijn, tot de nok gevuld met zand, trekt een karavaan met sprongen voorwaarts. (Zand in zand kameraden, zand in zand voor Feye.....) De hete woestijnwind giert om de tochtige hoeken van eeuwenoude piramides, dat het een lieve lust is. De temperatuur is opgelopen tot een hitte van een zandstraalkachel, en het beetje water dat de eenzame ruiters nog hebben is brak en lauw. ............... 's Avonds als de zon in het zand zakt en Klaas Vaak de mannen zand in de ogen komt strooien en een diepe rust de stilte verstoort, dromen de mannen van de koningin der woestijn. Faisah!!

I'm not going to translate these fragments as the humor and selection of words only stand out well in the original language.

A few month ago I re-found a copy of this LP, which I had sold, like the other two LPs ( and the rare Ruitenheer 33/45rpm - labeled De Toverschijf ( = Magic Disc) as the tune could be played on both speeds) and it is fun to play it again and remember this typically Dutch band.

Listen to samples of this band at the site of Fonos, The Dutch Sound Archive ( Beeld en Geluid)

The music of the Animal Crackers in my collection:

  • Animal Crackers/Band Zonder Stekkers
  • Animal Crackers/Tante To Heeft Radio

Keep swinging

Hans Koert

keepswinging@live.nl

To my last contribution


MY TURNTABLE
leonardo amuedo-marcel serierse/duo conversation = miles davis/munich concert (3) = jan garber/1923-1927 = animal crackers/de band zonder stekkers = sol hoopii novelty quartette/classic hawaiian steel guitar performances 1933-34 = radames gnattali sexteto/1975

Keep Swinging Oscar Aleman Flexible Records Choro Music Hit of the week - Durium

Nederlands ( To the English translation )

Met de Animal Crackers, De Band Zonder Stekkers is het teruggaan in de tijd. Hoewel de muziek die ze spelen gebasseerd is op nummers uit de jaren twintig, de gebruikte Nederlandse teksten maken de Animal Crackers uniek. Ze waren mateloos populair in Oude Stijl Jazz kringen tijdens de zeventiger jaren dankzij hun vaak hilarische optredens. Elk concert was een onvergetelijk gebeurtenis. Ik heb deze band een keer of drie á vier keer zien spelen, maar ik weet niet meer precies waar en wanneer. Ik herinner me vaag concerten in Boskoop, tijdens de Doctor Jazz Reunie, maar ook optredens in Dordrecht en Gorinchem komen boven drijven. De groep werd opgericht in 1971 soor een groep musici zoals Herman Openneer ( bijgenaamd Jan Ribbel, omdat hij het wasbord bespeelde), Ré Gruetters en Dick Turksma, allen afkomstig uit de Amsterdamse Oude Stijl scene. Vooral hun optredens waren vermaard. In een recentie uit 1976 lees ik: Het songfestival heeft het niet tegen kunnen houden ( toen blijkbaar nog erg populair !!) de RTCB-lokaliteit ( = Roaring Twenties Club Breda) puilde uit van liefhebbers die het met de eigen ogen wilden zien en horen. En de mensen werden niet teleurgesteld: de Animal Crackers waren in topvorm. Geen trucje was te gek, geen foefje te moeilijk, geen effect werd vergeten en het publiek raakte geheel door de Animal Crackers bezeten. In mijn herinneringen hebben we tientallen jaren van deze band kunnen genieten, maar dat is niet zo. In 1977 hielden ze het voor gezien en werd de groep, op het hoogtepunt van hun roem, opgeheven.De Animal Crackers - De Band Zonder Stekkers brachten drie LP's uit: dit is hun tweede - een vrolijke plaat met nummers uit de twintiger jaren voorzien van pakkende teksten. Wie kent niet de tekst van Ruitenheer ( orgineel een nummer van George Formby getiteld When I'm Cleaning Windows )

Glazenwasser is mijn beroep zet m'n ladder op de stoep En klim naar boven, een, twee hoog En ik ga glazen wassen .............. zo uit het raam te plassen !!

Of de Teddy Hop:

The Lambeth Walk heeft afgedaan Er is een nieuwe dans ontstaan De hele wereld danst voortaan de Teddy En alle mensen, groot of klein Of 't Turken of Chinezen zijn Een ieder zingt slechts een refrein; de Teddy De Teddy, de Teddy Dat is de hobby van de dag Men danst de Teddy.

En ik weet zeker dat iedereen die ze heeft horen spelen in vervoering raakte van .............

.........Faisah, bloem van de woestijnen, Faisah, zo ben je de mijne, Faisah, open de gordijnen van je tent, op de plaat begeleid met de lyrische woorden Door een kamerbrede woestijn, tot de nok gevuld met zand, trekt een karavaan met sprongen voorwaarts. (Zand in zand kameraden, zand in zand voor Feye.....) De hete woestijnwind giert om de tochtige hoeken van eeuwenoude piramides, dat het een lieve lust is. De temperatuur is opgelopen tot een hitte van een zandstraalkachel, en het beetje water dat de eenzame ruiters nog hebben is brak en lauw. ............... 's Avonds als de zon in het zand zakt en Klaas Vaak de mannen zand in de ogen komt strooien en een diepe rust de stilte verstoort, dromen de mannen van de koningin der woestijn. Faisah!!
Een paar maanden geleden kocht ik de LP weer terug, die ik eerder, samen met de andere twee lang geleden verkocht had ( net als de nu zeldzame zgn. Toverschijf, waarop Ruitenheer zowel op 33 als 45 toeren af te spelen was. ) Het is gewoon weer eens leuk om hun muziek af en toe eens te spelen en terug te mijmeren naar deze leuke concerten.

Je kunt de band beluistreren op de website van Fonos, - het Nederlands Muziekarchief ( Beeld en Geluid)


Opnamen van de Animal Crackers in mijn verzameling :

  • Animal Crackers/Band Zonder Stekkers
  • Animal Crackers/Tante To Heeft Radio

Keep swinging

Hans Koert


keepswinging@live.nl

Naar mijn laatste bijdrage !

MIJN DRAAITAFEL
leonardo amuedo-marcel serierse/duo conversation = miles davis/munich concert (3) = jan garber/1923-1927 = animal crackers/de band zonder stekkers = sol hoopii novelty quartette/classic hawaiian steel guitar performances 1933-34 = radames gnattali sexteto/1975

Keep Swinging Oscar Aleman Flexible Records Choro Music Hit of the week - Durium


Labels: ,

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hoi! Ik denk dat ik één van de weinigen ben die ook de eerste LP heeft, met daarop Dinah en de Tigerrag. Verder heb ik ook de tweede en de derde LP, en ik heb ze - uiteraard - op CD gebrand.

2:56 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hoi Eddy,

Ik had (!)ze ook alle drie op LP, maar ja.... verkocht in een zwak moment. Heb je ook de single met Ruitenheer? (= De Toverschijf) en Sound Impressionen en de reclameschijf voor Strork-Werkspoor Diesel uit 1976?

Je maakt me hebberig.

keepswinging@live.nl

Hans

3:43 PM  
Anonymous Anonymous said...

heb de 1e en 2 lp, in beste orde... ;-)))
ap

2:46 PM  
Blogger Ouwerocker said...

Heb ( zou haast zeggen uiteraard ) alle 3 LP's van deze voortreffelijke groep uit de seventies.

1:14 AM  

Post a Comment

<< Home