Thursday, May 10, 2012

The making of ... een mysterieuze plaat

MYSTERIOUS MOSE - EEN ZELDZAME PLAAT
Spitwerk in de kelder ....
Hans Koert

The making of ... a rare mysterious record (English) | The making of ... een mysterieuze plaat (Nederlands)


Afgelopen jaar verscheen de laatste in een serie van vier dubbeld-cd's in de serie uitgebracht door Archeophone, getiteld The Complete Hit of the Week Recordings - de kroon op twintig jaar verzamelen en onderzoek. Dit leiddde uiteindelijk tot het verschijnen van een uitgebreide discografie m.b.t.de zgn. paper hits, de Hit of the Week - Durium platen en het heruitbrengen van alle commercieel uitgebrachte Hit of the Weekplaten op cd. In een serie artikelen werd het ontstaan van de discografieën verteld - de tweede serie gaat over de zoektocht en de transfers van alle Hit of the Weeks. Vandaag .... een mysterieuze plaat: Mysterious Mose.
Hal T Beans, de uitvinder van de buigbare kartonnen plaat eind jaren twintig ( foto: Hans Koert archief)
De transfers, het overzetten van de analoge geluidstechniek uit de jaren dertig naar de digitale van de 21ste eeuw,  werd gedaan door Doug Benson, die ondermeer naam maakte met het digitaliseren van de vroege King Oliver opnamen. In de bijdrage The Making of .. De vroegste opnamen bewerkt vertelde ik hoe de vroegste opnamen op technisch gebied nogal wat hoofdbrekens kostten. Er werd door Durium flink geëxperimenteerd, hetgeen uiteindelijk zou leiden tot de microgrove, die het in de zomer van 1931 mogelijk maakte om de speelduur van één plaatkant uit te breiden van drie naar vijf minuten speelduur. De eerste Hit of the Weeks werden alleen uitgebracht in de krantenkiosken in de straten van New York en zijn dan ook zeldzaam .... Durium besloot ze na een aantal maanden over het hele land te verspreiden in astronomische aantallen van 350- tot 500-duizend exemplaren per week (!) ( in de zomer van 1930) en het moge duidelijk zijn, dat vanaf die tijd de Hit of the Weekplaat relatief gemakkelijker te vinden is, zelfs in E+ kwaliteit en hagelnieuw, omdat, toen de hausse voorbij was, het bedrijf bleef zitten met grote stapels onverkochte voorraad: een Hit van een week (letterlijke vertaling) heeft immers maar een korte houdbaarheid ...... Toch zijn er een aantal zeer zeldzame uitgaven, zoals bijvoorbeeld de mysterieuze Mysterious Mose, waarvan er maar een paar exemplaren de tijd overleefd hebben .....
  
Beeld van het titelscherm van Dave Fleischer's Talkartoons Bimbo, met daarin o.a. een hondachtige wezentje, dat zou uitgroeien tot  ..... Betty Boop (26 december 1930)
Wat is er met deze mysterieuze plaat aan de hand? Het nummer Mysterious Mose werd opgenomen voor Durium door de Bobby Dixon's Broadcasters, een pseudoniem voor een studioband, die, waarschijnlijk, geleid werd door Phil Spitalny.  We kennen niet de precieze bezetting maar zeker is dat Tommy Dorsey op trombone en  trompettist Mannie Klein op de set aanwezig waren en misschien ook Pee Wee Russell op klarinet.  Zanger, een crooner noemden ze zo iemand begin jaren dertig, was Dick Robertson, die zich hier bediende van het pseudoniem Bobby Dixon.
 Met twaalf tegelijk worden de Hit of the Weeks uit een met Durium bedekte kartonnenplaat gestanst ( archief: Hans Koert)
Er zijn maar een paar exemplaren bekend ......maar hoe kan dat? Werd deze plaat afgewezen? De bestaande kopieën zijn geen testplaten en heben een compleet label ..... Wellicht werd de oplage meteen na de productie vernietigd .... op die paar na dan. Had het met rechten te maken? Mysterious Mose was in die dagen de naam van een Bimbo Talkartoon, met daarin een vroege rol voor een hondachtig wezentje, dat bekend zou worden als ..... Betty Boop, of, zo is gesuggereerd, lag het tempo te hoog om te dienen als een dansplaat..... dat laatste geloof ik niet. Of was deze plaat mogelijk een privé-uitgave in kleine oplage gemaakt ( Er zijn nog een paar van dit soort speciale uitgaven bekend), maar het matrixnummer en catalogusnummer suggeren dat het past in de wekelijkse uitgaven. Feit is dat dit nummer begin 1930 een Hit was, dus prima paste binnen het concept en ook opgenomen werd voor andere labels door the Radio All Star Novelty Orchestra ( met Harry Reser en gezongen door Scrappy Lambert) voor Brunswick. Ook andere groepen namen deze plaat op waaronder Rube Bloom voor Victor ( met een studioband waarin bijna dezelfde bezetting aanwezig was als op het reguliere Hit of the Week Orchestra), Ted Weems, Karl Radlach (voor Perfect), Ted Wallace (Odeon) en The Rhythmic Eight, geleid door John Firman voor Zonophone. Vreemd dus dat het lijkt alsop Durium deze plaat niet uit mocht of wilde brengen.
 

Mysterious Mose - 1061 C - Bobby Dixon's Broadcasters. Opgenomen in New York City ca. april 1930 en genummerd als Hit of the Week 1061 ( Source: online Hit of the Week Discography - Hans Koert)
De originele plaat Mysterious Mose, zoals die door Bobby Dixon’s Broadcasters werd uitgebracht hadden Doug noch ik in onze verzameling, dus waar vind je een bruikbare kopie? Dit werd één van de eerste uitdagingen op The Complete ..... ook inderdaad The Complete Hit of the Week Recordings te laten zijn.

The Complete Hit of the Week Recordings - volume 1 - Archeophone 3002 (Hans Koert verzameling)
Zo'n vijftien jaar geelden verkocht ik een serie Hit of the Week/ Durium discografieën ( er waren er drie verschenen: Hit of the Week Discography - The Durium (Gb) Discography en de Durium Advertisement and Custom Records discography) aan Dr. John B. Little, die als beroemd chirurg voor lezingen in Europa moest zij. Hij logeerde ook enkele dagen bij kennissen in Den Bosch, dus leek het me leuk hem daar op te zoeken en het pakketje af te leveren. Het werd een aangenaam uurtje waarin bleek dat hij in zijn jeugd de platen verzameld had en nu, tegen zijn pensioen aan, wilde hij die weer eens ter hand nemen, vandaar de belangstelling voor de disco's. Hij vertelde me dat hij ze allemaal had - in de kelder. Sure, I have hem all ........ vertelde hij met een stelligheid, die veel Amerikanen eigen is. Ook Mysterious Mose? vroeg ik hem voorzichtig. Sure - I have them all. Toen Doug me jaren later vroeg of ik iemand kende die Mysterious Mose had, herinnerde ik me John Little's collectie weer.  Een paar weken later kon Doug een fraaie goed klinkende transfer maken van deze mysterieuze plaat, die als covermodel op de eerste 2cd staat afgebeeld. 
Hans Koert
author of the (online) Hit of the Week-Durium Discographies
hitoftheweek@live.nl
Als je je voorgenomen hebt om alle Hit of the Weekplaten op cd heruit te brengen dan kun je het niet maken daar gaten in te laten vallen ..... Maar hoe vind je die paar platen die je nog niet in je verzameling hebt? Of platen, die zo zeldzaam zijn, dat je slechts één opname op tape kent? Mysterious Mose is zo'n mysterieuze plaat. I do have them all ..... vertelde John me  met een zelfverzekerdheid die veel Amerikanen eigen is ..... Give me a week to dig in my basement. De serie blogs over The making of .... beschrijft het ontstaan van de serie dubbel cd's The Complete Hit of the Week Recordings, die onlangs in de Verenigde Staten afgerond werd. Keep (it) Swinging doet hiervan graag verslag. Wil je niets missen meld je dan aan voor de Facebookgroep Keep (it) Swinging en vraag de gratis maandelijkse nieuwsbrief: keepswinging@live.nl Retrospect Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions


Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home