Monday, July 12, 2010

Northsea Jazz 2010: Een terugblik

North Sea Jazz 2010: Een terugblik ( Nederlands) North Sea Jazz 2010: a review ( English)

Ahoy op een tropische festivaldag.
NORTHSEA JAZZ 2010: EEN TERUGBLIK

Hans Koert

Afgelopen weekend stond in het teken van het 35ste Northsea Jazzfestival ( 9 t/m 11 juli 2010) en de finale voor de wereldbeker voetbal in Zuid-Afrika. En voor wie het festival bezocht, zullen ook de tropische temperaturen herinnerd worden.
Bob Brookmeyer (Northsea Jazzfestival 2010 - Rotterdam) ( foto: Hans Koert)

Ik bezocht het festival op zaterdag 10 juli 2010. Voor mij was de Hudsonzaal deze keer the place to be, omdat de programmering grote namen beloofde - een reis door de geschiedenis van de jazz. Het eerste concert was dat van het New Art Orchestra o.l.v. Bob Brookmeyer.

Bob Brookmeyer New Art Orchestra (Northsea Jazzfestival 2010 - Rotterdam) ( foto: Hans Koert)
Bob Brookmeyer, nu een breekbare oude man van in de tachtig ( maar eenmaal op zijn kruk een inspirerend bandleider), suggereerde om als eerstvolgende project te kiezen voor ........ airconditioning gezien de tropische temperaturen in de zaal een prima suggestie. Hoewel beroemd geworden door zijn spel op de ventieltrombone in de jaren vijftig met musici als Gerry Mulligan, Stan Getz, Clark Terry, the Thad Jones-Mel Lewis band ( hij was één van de oprichters) en dirigent van de Danish Radio Big Band, bleef het instrument, behoudens een korte intro op het eerste nummer, in zijn houder staan.
Bob Brookmeyer met zijn kleinzoon (Northsea Jazzfestival 2010 - Rotterdam) ( foto: Hans Koert)

De stukken, alle composities van Bob, konden me niet allemaal boeien, maar solisten zoals onze eigen Ruud Breuls op trompet lieten horen begenadigde solisten te zijn. Zittend op zijn hoge kruk, met zijn rug naar het publiek, schijnbaar moeiteloos het orkest leidend ( met een vingertje werden haast achteloos de accenten aangegeven) werd vooral appèl gedaan op de schitterende harmonische verbanden en slechts af en toe werd het publiek getrakteerd op swingende big band, iets wat ik graag hoor. Eén van de composities werd speciaal uitgevoerd vanwege de verjaardag van zijn kleinzoon, die opa, na afloop, verraste met een bos bloemen.

Ornette Coleman (Northsea Jazzfestival 2010 - Rotterdam) ( foto: Hans Koert)
Het tweede optreden in de Hudson was het Ornettte Coleman Quartet. Ornette, nu 80 jaar oud, is Artist in Residence, was inhoudt dat hij tijdens het festival in een aantal concerten te horen is. Zo speelde hij op vrijdag met Charlie Haden, bassist uit zijn beroemde trio en met Joshua Redman, zoon van de onlangs overleden Dewey Redman, die ook deel uit maakte van Coleman's groepen.
Tony Falanga en Ornette Coleman (Northsea Jazzfestival 2010 - Rotterdam) ( foto: Hans Koert)
Tijdens het concert van zaterdag speelde hij met zijn reguliere kwartet met Al Mac Dowell op elektrische bas, Tony Falanga op akoestische bas en zijn zoon Denardo Coleman op drums. Ornette is bij leven al een legende vanwege zijn experimentele opnamen uit 1960 waarbij hij de toenmalige jazzscene in beroering bracht en een stijl creëerde, die de freejazz zou gaan heten.
Tony Falanga (Northsea Jazzfestival 2010 - Rotterdam) ( foto: Hans Koert)
Nu, vijftig jaar later, klinkt zijn muziek iets meer gepolijst ( of zijn onze oren veranderd!), maar weet hij met zijn witte altsax en trompet ( en incidenteel de viool) toch nog steeds met zijn optreden het publiek te verrassen. Mari Okubo (Northsea Jazzfestival 2010 - Rotterdam) ( foto: Hans Koert)
Wat te denken van de Japanse zangeres Mari Okubo, volgens Ornette Coleman One of the most beautiful voices coming from a human being (= Eén van de mooiste menselijke stemmen). die hij als speciale gast had uitgenodigd en die met haar stem als een fufu zela de grenzen van het toelaatbare opzocht.
Bobby Hutcherson - Cedar Walton Quartet (Northsea Jazzfestival 2010 - Rotterdam) ( foto: Hans Koert)
De derde band op het Hudson-podium was bijna een All-star band te noemen: Bobby Hutcherson zittend achter zijn vibrafoon; Cedar Walton aan de piano, David Williams op bas en Eddie Marshall op slagwerk.
Bobby Hutcherson (Northsea Jazzfestival 2010 - Rotterdam) ( foto: Hans Koert)
Bobby Hutcherson, één van de laatste van de grote vibrafonisten, hij speelde ooit mee op het klassieke Eric Dolphy album Out Of Lunch, is vooral bekend geworden om zijn Blue Note platen, zoals
Night in Barcelona ( met Hariold Land) en Dialogue. Negen jaar gelden hoorde ik hem al eens bij het McCoy Tyner-Bobby Hutcherson Quartet, toen nog in het Congresgebouw in Den Haag.
Cedar Walton (Northsea Jazzfestival 2010 - Rotterdam) ( foto: Hans Koert)
Cedar Walton, die overigens, las ik, met zijn kwartet al op het eerste festival in 1977 present was, is voor mij ook geen onbekend meer. Ik hoorde hem eerder in Porgy en Bess bij Roy Hargrove ( februari 1998) en het Johnny Griffin & Roy Hargrove + Cedar Walton Trio in het Congresgebouw in Den Haag ( juli 2002). Hij speelde in het verleden met bijna alle grootten in de jazz ( J.J. Johnson, Hank Mobley, Clifford Jordan en Roy Hargrove om even een onvolledig lijstje te maken en dat vooral omdat hij zo'n geweldige begeleider is.
David Williams (Northsea Jazzfestival 2010 - Rotterdam) ( foto: Hans Koert)
David Williams, ook zo'n gezochte muzikant vanwege zijn solide basspel begeleidde namen als Charles McPherson, Duke Jordan, Archie Shepp, Ornette Coleman, Art Pepper, Slide Hampton, en natuurlijk, Cedar Walton.
Eddie Marhall (Northsea Jazzfestival 2010 - Rotterdam) ( foto: Hans Koert)
Drummer Eddie Marshall speelde met Charlie Mariano, Toshiko Akiyoshi, Dexter Gordon en is o.a. te horen op de Blue Note plaat "Now" van Bobby Hutcherson.
Bobby Hutcherson (Northsea Jazzfestival 2010 - Rotterdam) ( foto: Hans Koert)
Bobby Hutcherson, pontificaal gezeten achter zijn reusachtig instrument, liet horen dat hij nog steeds een begenadigd instrumentalist is - grappen makend met het publiek maar vechtend tegen zijn astma ( een ventilator naast hem op de grond bracht weinig verlichting), wist hij het publiek in te pakken en af te leiden van de vaak schitterende solo's van de ritmesectie. Dit concert was voor mij één van de hoogtepunten van de avond.
Kenny Barron Trio & David Sanchez (Northsea Jazzfestival 2010 - Rotterdam) ( foto: Hans Koert)
Als je kiest voor het Northsea betekent dit onvermijdelijk keuzes maken en aan sommige concerten kun je dan alleen maar ruiken en wellicht concluderen dat je een kans hebt laten liggen. Eén zo'n concert, waar ik even achterin van kon genieten was dat van het Kenny Barron Trio met David Sanchez, die in een volgepakte Madeira speelde en het David Sanborn - Joe DeFrancesco - Steve Gadd trio, waarbij ik alleen nog een plaatsje helemaal achterin op de tribune kon scoren - niet de meest comfortabele plek om van zo'n optreden te genieten. Volgend jaar beter denk ik dan maar .........
Uitreiking van de Dutch Jazzward aan het Castel-Van Damme kwartet door Hans Mantel (Northsea Jazzfestival 2010 - Rotterdam) ( foto: Hans Koert)
Bij toeval was ik precies op tijd in de Volga om daar de bekendmaking en uitreiking bij te wonen van de Dutch Jazz Competition. De winnaar van deze belangrijke aanmoedigingsprijs voor jong Nederlands talent werd het Castel / Van Damme Kwartet. Jasper Van Damme, geboren en getogen in Zeeland ( net als overigens Rik Mol, Jan Menu en de Feen Brothers) ontving eerder de solistenprijs 2010. Ik hoop deze groep, met Thierry Castel (piano), Jasper Van Damme ( saxen), Sven Happel (bas) en Mark Schilders ( slagwerk) een keer live te kunnen zien spelen.
Hans Koert
keepswinging@live.nlHet Northsea Jazzfestival behoort voor tienduizenden jazzfans uit Nederland en verre omstreken tot een vast ankerpunt in het jaar. Zaterdag 10 juli 2010 waren in de Hudson zaal in het Ahoy complex in Rotterdam een aantal indrukwekkende concerten gepland waarvan ik er drie bezocht. Een terugblik op een tropisch heet Ahoy met Ornette Coleman, Bob Brookmeyer, Cedar Walton en Bobby Hutcherson - een rij namen die thuis hoort in een eregallerij van de jazz.
Als je het leuk vindt om te lezen over dit soort legenden uit de jazzgeschiedenis, maar ook over nu geheel vergeten helden uit een ver verleden, vraag dan de nieuwsbrief.


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , , , , , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home