Monday, June 28, 2010

Roy Hargrove in extra concert met broer Brian

Roy Hargrove in extra concert met broer Brian (Nederlands) Roy Hargrove with brother Brian in extra concert ( English)

Roy niet op Northsea, maar wel met RH Factor in Paradiso
ROY HARGROVE IN EXTRA CONCERT MET BROER BRIAN
Hans Koert


Binnenkort barst het Northsea Jazzfestival weer in al haar hevigheid los - voor de vijfde keer al weer in Rotterdam. Den Haag, ooit de stad van het Northsea Jazzfestival is passé, tot verdriet van velen, maar heeft sinds een aantal jaren ook weer haar eigen festival: The Hague Jazz. Een bezoek aan het Northsea Jazzfestival betekent keuzes maken - Het is onmogelijk om van alle honderden concerten op tientallen podia tegelijk, tijdens dit drie dagen durende festijn, iets mee te krijgen: Kiezen dus - keuzes maken.

Roy Hargrove in Porgy en Bess - Terneuzen (2009) ( foto: Hans Koert)

Als je regelmatig het Northsea Jazzfestival hebt bezocht dan weet je dat je Roy Hargrove bijna niet kunt ontlopen op één van de vele podia of ergens in de gangen van het jazzpaleis. Hij is één van die muzikanten, die haast vergroeid lijken met het festival. In 1990 maakte hij hier zijn debuut en sinds die tijd heeft hij bijna geen festival overgeslagen. Dit jaar zal hij er niet zijn. Zo speelt hij de komende dagen in Canada op het Ottawa - en Toronto jazzfestival en is hij in het Northsea weekend gast op het Umbria Jazzfestival in Perugia (Italië). Geen Roy Hargrove in Nederland deze zomer? hoor ik je al verzuchten ........... Hoe komen we dat door? Op 21 juli 2010 doet hij Amsterdam aan, op terugreis van het Black Sea Jazz Festival in Batumi (Georgië) waar hij speelt met zijn Quintet en de RH Factor. Renee Neufville in Porgy en Bess - Terneuzen ( nov. 2004) ( foto: Hans Koert)

Het optreden in Amsterdam vindt plaats in Paradiso ( aanvang half negen). Hij komt naar Amsterdam met zijn RH Factor bestaande uit hemzelf op trompet ( en zang), Renee Neufville (toetsen en zang) - Bruce Williams (altsax) - Jason Marshall (baritonsax) - Jonathan Batiste (toetsen en Hammond b3) - Brian 'Theory' Hargrove (toetsen) - Todd Parsnow (gitaar) - Lenny Stallworth (bas) - Jason 'J.T.' Thomas (slagwerk en zang). Wat opvalt is dat hij deze keer zijn jongere broer meegebracht heeft, Brian, die door dit dit concert zijn debuut maakt in Europa - twintig jaar nadat zijn broer zich hier presenteerde. Reden om hem eens wat in de schijnwerper te zetten. Brian Theory Hargrove ( foto:http://www.myspace.com/brianhargrove)

Brian werd geboren en groeide op in Dallas, Texas. Hij studeerde geluidtechnologie en slagwerk aan het Cedar Valley College in Lancaster vlakbij Dallas. Hij studeerde ook piano en compositie aan het Thornton Conservatorium, onderdeel van de Universiteit van Zuid-Californië. Als componist en muzikant zegt hij beïnvloed te zijn door de grootten uit de jazz zoals Herbie Hancock, Monk, McCoy Tyner en de onlangs bij een ongeval omgekomen toetsenist van E.S.T. Esbjörn Svensson. Zijn lijstje met jazzmusici, die hem geïnspireerd hebben is lang ( ook Roy staat er tussen, uiteraard), maar ook noemt hij naast popartiesten, klassieke componisten als Bach, Stravinsky en Ravelcontinuously fuel his artistic curiosity and passion for improvising, collaboration and creating hybrid sounds capes.( = een voortdurende drijfveer voor zijn artistieke nieuwsgierigheid en gedrevenheid in het improviseren, samenspelen en om nieuwe geluiden te ontdekken). Renee Neufville in Porgy en Bess - Terneuzen (Nov. 2005) ( foto: Hans Koert)

Tot nu toe speelde hij meestal in of in de omgeving van Dallas of rond Los Angeles met musici en bands als zijn broer Roy, met Renee Neufville, toetsenist en zangeres bij de RH Factor ( zij zal er ook bij zijn in Amsterdam), Selaelo Selota, de Zuid Afrikaanse gitarist, de R&B zanger N'Dami, Erykah Badu, bekend als zangeres in de soul en hiphop scene, maar ook musici van de oudere generatie zoals de onlangs overleden David Fathead Newman en Wynton Marsalis - eertijds ( jaren tachtig) de mentor en ontdekker van Roy Hargrove. Brian speelt ook in het Fort Worth Jazz Orchestra geleid door slagwerker Adonis Rose en heeft ook verschillende eigen bands. Wie weet, treedt Brian in de voetstappen van zijn broer en blijkt dit optreden bij de RH Factor een opstap tot succes.

Brian Theory Hargrove ( foto:http://www.myspace.com/brianhargrove)

Wie dus deze zomer zijn "shot" Roy Hargrove denkt mis te lopen op het Northsea, kan dus terecht op dit extra ingelaste concert in Paradiso (Amsterdam) op 21 juli 2010 ( 20.30 u)

Tenslotte - voor al die genen die Roy vorig jaar op het Northsea zagen optreden met zijn RH Factor, hier nog even een terugblik:

Hans Koert
keepswinging@live.nlRoy Hargrove speelde twintig jaar geleden voor het eerst op het Northsea Jazzfestival in Den Haag en is sinds die tijd een graag geziene gast op podia in binnen- en buitenland. Dit jaar slaat Roy het Northsea over, maar is Nederland niet vergeten - op 21 juli 2010 komt hij met zijn RH Factor voor een extra concert naar Amsterdam. Dit concert wordt extra bijzonder, omdat hij zijn jongste broer Brian "Theory" Hargrove meebrengt, die in Amsterdam zijn Europese debuut maakt - net als zijn grote voorbeeld dat twintig jaar geleden deed. Reden dus om eens iets meer over Brian te weten te komen. De Keep Swinging blog probeert de jazz in al zijn facetten te belichten - wil je daarvan niets missen, vraag dan de nieuwsbrief aan.


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home