Thursday, December 15, 2011

Michiel Borstlap solo met eerbetoon aan Blue

Een hommage van een vader aan zijn pasgeboren dochter .....
Hans Koert

Michiel Borstlap solo met eerbetoon aan Blue (Nederlands) Michiel Borstlap - Blue: Songs from Father to Daughter (English)

Onlangs werd een bijzondere solo album van jazzpianist Michiel Borstlap uitgebracht, getiteld Blue - Songs from Father to Daughter. ( GPM 20111506).

Michiel Borstlap - Blue ( GPM 20111506) ( foto Eray Arpasin) ( hoesontwerp: Christian Borstlap)
Muziek is, vanuit natuurwetenschappelijk perspectief bekeken, niets meer of minder dan trillende lucht ........... Zo simpel is het, volgens de wetenschapper, maar iedereen die graag naar muziek luistert weet dat het meer is dan dat ............. Muziek hoort een beleving, een emotie te zijn - het hoort iets met je te doen. Muziek hoort een stuk emotie van de componist of muzikant over te brengen op de luisteraar - Muziek is dus eigenlijk gewoon communicatie, bewust of onbewust .........
Michiel Borstlap ( foto: Eray Arpasin)

Ik moest aan bovenstaande denken, toen ik de nieuwste cd van Michiel Borstlap in de cd-speler stopte. Voor dit album, dat hij in de zomer van 2011 opnam, schreef hij de muziek naar aanleiding van de geboorte van zijn dochter Blue Aegea, die in juni 2011 geboren werd, op dezelfde dag dat Erroll Garner, negentig jaar zou zijn geworden, als hij nog onder ons geweest zou zijn, ......de pianist, die Michiel zo bewondert; Erroll Garner inspireerde Michiel tot het componeren van het nummer Oya's Blues, waarvoor hij eenmalig op de cd de vleugel omruilt voor de fender rhodes. Op de cd vind je een tiental tracks, die alle geschreven zijn tijdens een levensfase, die voor jonge ouders intensief beleefd wordt - de periode waarin een gezin gevormd worden. In deze periode, met echtgenote Ceylan en dochter Blue in de nabijheid, ontstond de inspiratie voor de composities op dit album. All these moments are never to forget (= Al die momenten zijn om nooit meer te vergeten), schrijft Michiel op de hoes: That's why I choose this period to work on my new compositions.(= Vandaar ook dat ik tijdens deze periode mijn nieuwe composities gemaakt heb). They are capturing exactly the way I felt.(= Ze geven de emoties die ik voelde, precies weer). Searching for a sublime feeling, rather than a display of technical skills. (= Het accent ligt dan ook op die gevoelens en veel minder op technische hoogstandjes).
Michiel Borstlap (foto Eray Arpasin)
Geniet van het nummer Blue, dat Michiel componeerde tijdens de soundcheck voor een optreden in de Blue Hall in de Meervaart in Amsterdam - een mooi nummer, dat als voorbeeld kan dienen voor wat je van dit album mag verwachten!

Deze cd heeft hier al heel wat keren geklonken en elke keer geniet ik weer van de soms breekbare intrinsieke klanken, zoals in Lullaby en het openingsnummer Summer Child. Voor mij is deze solo cd Blue een mooi eerbetoon aan het jonge leven - een heerlijk album om vele malen van te genieten ..........
Hans Koert
keepswinging@live.nl
Onlangs werd een bijzondere plaat uitgebracht door Michiel Borstlap, getitled Blue - Songs from Father to Daughter. De geboorte van zijn dochter was voor hem aanleiding om een soloplaat te maken als een eerbetoon aan zijn dit jaar geboren dochter Blue Aegea. Het is een bijzondere plaat geworden, op een manier, die Michiel terecht een plek geeft tussen grote hedendaagse pianisten als Brad Mehldau, Jackie Terrasson of Fred Hersch. Keep Swinging wil dit soort muziek graag in de schijnwerper zetten. Als je als eerste nieuwe bijdragen wilt lezen, volg haar dan via Twitter ( #Keep Swinging) of vraag de gratis (Nederlandstalige) nieuwsbrief aan: keepswinging@live.nl . En wil je meer lezen neem dan de meest populaire blogs van dit moment als startpunt.

Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home