Saturday, May 29, 2010

Philip Catherine en Bert van den Brink - twee meesters in improvisatie

Philip Catherine en Bert van den Brink - twee meesters in improvisatie ( Nederlands) Philip Catherine and Bert Van Den Brink - Two Wizards in Improvising ( English)

We zien wel waar we terecht komen ....
PHILIP CATHERINE en BERT van den BRINK - TWEE MEESTERS IN IMPROVISATIE
Hans Koert


In feite zijn er maar twee soorten Jazz: goeie en slechte, heeft ooit eens iemand gezegd.


Op vrijdag 29 mei 2010 trad het duo Philip Catherine - Bert van den Brink op in Porgy en Bess in Terneuzen als onderdeel van
Scheldejazz'10
Philip Catherine en Bert van den Brink (foto: Hans Koert)
Philip Catherine en Bert van den Brink lieten vrijdag tijdens hun concert in Porgy en Bess horen hoe goede Jazz gemaakt wordt: Jazzmuziek maken is improviseren en luisteren naar elkaar. En dat kunnen beide heren, Bert door zijn handicap weliswaar noodgedwongen, als geen ander.
Philip Catherine ( foto: Hans Koert)
Bert visualiseerde het tijdens het concert als volgt: We zitten in de bus en Philip is de chauffeur. We zien wel waar we terecht komen. Het was een genoegen om dit proces te volgen. De haltes onderweg tijdens het lange één-set omvattend optreden, bevatte standards zoals Embraceable You en So In Love With You, maar ook eigen composities als Philip's More Bells, Piano Grooves and Letter From My Mother - maar ook nummers die schijnbaar spontaan opwelden bij beide rasimprovisators.
Philip Catherine en Bert van den Brink ( foto: Hans Koert)
In Dance For Victor liet Philip zijn gitaar de grenzen aftasten van het thema met atonale licks, waarop Bert het onmogelijke op de piano mogelijk maakte: hij volgde moeiteloos. Ik dacht dat moet ik ook kunnen ...... Het optreden werd afgesloten met een snelle versie van My Funny Valentine, het nummer dat altijd geassocieerd wordt met Chet Baker ( ooit één van de gasten op het Scheldejazz festival en jaren geleden begeleid door zowel Bert als Philip).

Philip Catherine ( foto: Hans Koert)
Philip Catherine, geboren in London in oktober 1942, begon zijn muzikale carrière 50 jaar geleden door te spelen in de Brusselse jazz-scene ( in clubs als Rose Noire) met musici als Jack Sels en Fats Sadi en ontwikkelde zich tot een veelzijdig veelgevraagd begeleider en performer. Zijn samenwerking met Bert dateert al van de jaren negentig toen ze optraden in het Nick Vollebregts Jazzcafé in Laren voor het Tros-radio programma Sesjun, vastgelegd op de Dreyfus CD "Live".
Bert van den Brink ( foto: Hans Koert)
Bert van den Brink, geboren in juli 1958, begon zijn carrière in de jaren tachtig, eerst als klassiek pianist, maar later sloeg de balans over naar de jazz. Zijn eerste opnamen waren in 1985 in het Amstel Octet, dat Chet Baker begeleidde, maar al snel ging hij eigen (solo) platen maken. Hij trad op met allerlei grootheden uit de jazz, zoals
Lee Konitz, Toots Thielemans, Nat Adderley, Gino Vanelli en Dee Dee Bridgewater om er een paar te noemen. In 2007 kreeg hij de prestigieuze VPRO Boy Edgar prijs, waarbij vooral zijn vermogen tot luisteren werd geprezen.
Philip Catherine en Bert van den Brink ( foto: Hans Koert)
Zowel Bert als Philip zijn regelmatige bezoekers van Porgy & Bess. Een concert van Bert van den Brink met Hans Oosterhout en Heyn Van de Geyn in Porgy en Bess uit december 2007, is onlangs op CD en DVD uitgebracht onder de titel Reflections. De documentaire is getiteld: Bert van den Brink - Mijn piano is een spiegel. Ik hoop deze set ooit hier te kunnen bespreken.
Scheldejazz'10 heeft met het uitnodigen van dit duo, the Wizards of Improvisation noem ik ze maar, een prima keus gemaakt en midden in de roos geschoten.

Hans Koert
keepswinging@live.nl


Drie dagen lang kun je in Terneuzen niet om de jazzmuziek heen. Op de markt, op het Arsenaalplein, in verschillende cafe's en in Porgy en Bess: overal is jazz te horen.
In Porgy en Bess trad vrijdagavond het duo Philip Catherine en Bert van den Brink op - twee meesters in het improviseren.
Als je meer wilt lezen over dit soort evenmenten en opvallende jazzmusici vraag dan de nieuwsbrief.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home