Tuesday, April 27, 2010

Charlie Haden gaat terug tot zijn wortels

Charlie Haden revives his roots ( English) Charlie Haden gaat terug tot zijn wortels ( Nederlands )

Charlie, the youngest cowboy singer and yodeller on the air

CHARLIE HADEN GAAT TERUG TOT ZIJN WORTELS
Hans Koert


Twee jaar geleden beëindigde Charlie Haden één van zijn meest bijzondere albums, getiteld Charlie Haden Family & Friends - Rambling Boy. Een heel bijzondere plaat van één van de meest veelzijdige bassisten uit de jazzgeschiedenis. Ik herinner me hem in een concert met zijn American Dreams Quartet, waarin hijzelf bas speelde, met Brad Mehldau op piano ( met Pinksteren komt hij naar Middelburg), Michael Brecker op tenorsax en Jorge Rossy op slagwerk. Het kwartet werd bijgestaan door de strijkers van het Haags Conservatorium. Een indrukwekkend concert op 12 juli 2003 op het dakterras tijdens het Northsea Jazzfestival, toen nog in Den Haag. De muziek die ze speelden is terug te vinden op de plaat: Charlie Haden with Michael Brecker: American Dreams ( Gitanes 064 096). Na het concert stond ik in de rij voor een handtekening.

Charlie Haden: Family & Friends: Rambling Boy ( EmArcy 0602517791657)
In 1958 kwam hij terecht bij het Ornette Coleman Quartet en was één van de leden van het zgn. Ornette Coleman Double Quartet, met musici als Don Cherry, Eric Dolphy, Freddie Hubbard en, natuurlijk, Charlie Haden en Ornette Coleman. Dit beroemde dubbelkwartet schreef geschiedenis door de gevestigde jazzelite op te schudden met hun revolutionaire Free Jazz album. Voor sommige anderen markeert dit album het eind van de jazz ............ feit is dat Charlie Haden daar in ieder geval bij was!

Charlie als peuter bovenop de piano van de Haden Family ( eind jaren dertig)
Als je je verdiept in Haden's muzikale ontwikkeling, waarin hij, voordat hij bij Ornette Coleman kwam, speelde bij musici als Art Pepper, Hampton Hawes en Elmo Hope, dan lijkt zijn laatste plaat "Rambling Boy" een nogal vreemde eend in de bijt ...... tenzij je zijn muzikale wortels kent!!
Mary, Carl, cowbow Charlie, Virginia en Jimmy Carl jr. ( begin jaren veertig)
Geboren in augustus 1937 in Shenandoah, Iowa groeide hij op in een muzikale familie. Als kind trad hij al dagelijks op in het radioprogramma van de Haden Family, een legendarisch muzikaal instituut in de jaren dertig en veertig. Zijn vader leidde de familieband, eenvoudigweg de The Haden Family genaamd. Elke ochtend vroeg, voordat iedereen naar zijn werk ging, hadden ze een eigen radioprogramma waarin hill-billy en countrymuziek gespeeld werd en als peuter trad kleine Charlie daarin op als the little two-year old Charlie, the youngest cowbow singer and yodeler on the air. ( = de kleine tweejarige Charlie, de jongste cowboyzanger van de radio.). I remember singing on the radio each morning before I went off to school.( = Ik herinner me dat ik elke dag optrad voor de radio voordat ik naar school ging), zei hij ooit in een interview, I did that every day until I was fifteen.(= Dat deed ik dagelijks tot mijn vijftiende). Charlie zong tot zijn vijftiende - totdat zijn stem door een infectieziekte veranderde. Als tiener bezocht hij eens één van de optredens van de Jazz at the Philharmonic concerten in Omaha, Nebraska, georganiseerd door Norman Granz, waar hij Charlie Parker hoorde spelen. Toen wist hij het - hij wilde jazzmuzikant worden. Op zijn achttiende kocht hij een triplex bas en verhuisde naar Los Angeles. Hij meldde zich aan het conservatorium, maar hield dit niet lang vol. Daar had hij later spijt van - muziek lezen en schrijven is hij altijd moeilijk blijven vinden.
Pat Metheny en Charlie Haden ( 1980)

Het Charlie Haden Family & Friends Rambling Boy album is een tocht terug in de tijd. Hij nodigde familie en vrienden uit om mee te doen: zijn vrouw Ruth Cameron, zijn kinderen Josh en de drieling Petra, Rachel en Tanya, zijn schoonzoon Jack Black en vrienden zoals Roseanne Cash, Elvis Costello, Vince Gill, Bruce Hornsby en Pat Metheny, waarmee hij in de jaren tachtig een band had. De plaat bevat bijna twintig country en hill-billy nummers zoals: Oh Take Me Back, Ocean of Diamonds en He's Gone Away. The Haden Triplets, de Haden drieling, zijn te horen als zangtrio in Single Girl, Married Girl en A Voice From A High. Is This America, met Pat Metheny op gitaar is een compositie gewijd aan de orkaan Katrina uit 2005. De plaat eindigt met een historische opname uit 1939 met daarin een fragment uit de Haden Family Show met de tweejarige peuter Cowboy Charlie, die later zou uitgroeien tot één van de grootten op bas.
Het gezin van Charlie Haden vandaag de dag
Tenslottte nog een filmfragment met daarin een reportage over de tot stand koming van de opnamen voor deze plaat: een onvervalste countryplaat, gespeeld door een jazzmuzikant in hart-en-nieren: the making of .....

Deze mooie uitgave belicht een voor velen onbekende kant van Charlie Haden - een ontdekkingstocht naar zijn afkomst, naar zijn wortels .......... een plaat die in je verzameling zou moeten zitten als je tenminste nieuwsgierig bent naar de bronnen van de moderne muziek.
Hans Koert

De carriere van Charlie Haden lijkt alleen maar bergopwaarts te gaan: Art Pepper, Elmo Hope, het legendarische Double Quartet van Ornette Coleman en de laatste jaren zijn Quartet West, waarmee hij hoge ogen gooit. Maar weinig mensen weten echter, dat, toen hij als achttienjarige verhuisde naar Californië met zijn triplex-bas op zijn rug, hij een periode van 16 jaar als de jongste cowboy singer and yodeller on the air afsloot. De Keep Swinging besteedt aandacht aan deze vergeten periode uit zijn leven, die hij zelf eert in zijn laatst verschenen album. Wil je niets missen: vraag dan de nieuwsbrief.

Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home