Tuesday, March 23, 2010

Nelson Latif - Eerbetoon aan João Pernambuco

Nelson Latif - Tribute to João Pernambuco ( English) Nelson Latif - Eerbetoon aan João Pernambuco ( Nederlands)

Een geïnspireerd dichter op de gitaar
NELSON LATIF - EERBETOON AAN JOÃO PERNAMBUCO
Jørgen Larsen

(vertaling: Hans Koert)

Afgelopen jaar nam gitarist en cavaquinho-speler Nelson Latif de plaat Tributo a João Pernambuco (NL002) op - deze CD is nu uit. Hij is tussen april en december 2009 in zowel Brasilia ( Brazilië ) als in Amsterdam opgenomen en bevat zo'n twaalf nummers met solo uitvoeringen en arrangementen voor choro-ensemble - tien nummers zijn composities van João Pernambuco, en de twee resterende zijn eigen composities van Latif en gitarist Bosco Oliveira
Deze plaat is een eerbetoon aan de in 1947 overleden Braziliaanse componist and gitarist João Teixeira de Guimarães, beter bekend als João Pernambuco.

The inspired poet of the guitar who makes with the magic instrument a passionate interpreter of his own fantastic artistic imagination, a marvelous instrument which he manages with a naturalness with which the birds sing in the forest in the clear wee hours of the morning or on rainy afternoons or on the moonlight nights in the backlands ( = De geïnspireerde dichter op de gitaar, het betoverende instrument waarop hij zijn eigen fantastiën op kunstzinnige wijze vormt; een fantastisch instrument dat hij bespeelt op een natuurlijke wijze, zoals de vogels in het bos zingen in die eerste uren na de zonsopkomst of na een middag vol regen of tijdens maanovergoten nachten in het achterland. ) (uitspraak van de Cavaquinho de Ouro music store in João Fernambuco arte de um povo )

De muzikale nalatenschap van João Pernambuco (1883-1947) is jarenlang totaal vergeten geweest, nadat hij eind jaren veertig overleed. Slechts een klein aantal nummers werd door anderen in de jaren vijftig en zestig op de plaat vastgelegd, door musici als Dilermando Reis en Jacob do Bandolim. Dankzij de uitgave van een aantal van Pernambuco’s composities op twee langspeelplaten door Turibío Santos in 1977 en 1979, herleefde de belangstelling voor João's muziek en gleed deze niet verder weg in de vergetelheid. Vanaf dat moment hoorden João's composities weer tot het standaard-repertoire van elke serieuze choro-speler en werden zijn composities weer vastgelegd door musici in Brazilië en daarbuiten. Toen in 1983 het feit herdacht werd dat João Pernambuco honderd jaar geleden geboren werd, verscheen een plaat van pianist Antonio Adolfo en zijn choro ensemble Nó Em Pingo d'Aqua - eveneens opnamen waar je niet omheen kunt.
Nelson Latif bespeelt de cavaquinho, een kleine Braziliaanse gitaar.
Bosco Oliveira, die op deze CD Nelson Latif begeleidt in de ensemble nummers, is een vast lid van Latif's groepen waarmee hij Braziliaanse- en wereldmuziek speelt. In de stukken met zijn choro-ensemble vinden we ook Flávio Sandoval op tenor- en sopraansax en Rafael dos Santos op pandeiro ( een Braziliaanse handtrom). De plaat start met een geweldig arrangement van Pernambuco's compositie Dengoso met Latif op violão 7 cordas ( = een zevensnarige gitaar) overdubbed met cavaquinho en solo's van Sandoval's op rieten, begeleid door Oliveira en Rafael dos Santos. Daarna volgt een opname van Sons de Carrilhões van Latif, weer op de violão 7 cordas en Oliveira op gitaar, waarmee Latif subtiel verwijst naar de beroemde duo-opnamen van Raphael Rabello en Dino Sete Cordas begin jaren negentig.

Nelson Latif
Graúna, Interroganda, Brasileirinho en de compositie van Oliveira: De João para João zijn trio-opnamen met Latif op de violão 7 cordas en de cavaquinho; Sandoval is te horen op sax in Mimoso. Sentido, Lágrima, Saudosa Viola, Rebolico en de Latif compositie Uma Toada para o João, een solonummer van Nelson Latif zelf op de 7-snarige gitaar. Deze nummers van Pernambuco refereren aan de historische opnamen van João en Zezinho eind jaren twintig.
Deze CD is een mooi voorbeeld van hoe de muzikale erfenis van João Pernambuco in ere wordt gehouden en is daardoor een aanwinst voor elke serieuze muziekverzameling. Het laat horen hoe zijn muziek nog steeds jonge muzikanten weet te inspireren om de ziel en de hartslag van de Braziliaanse muziek in leven te houden. Je kunt deze CD, of één van Latif's eerdere uitgaven, bestellen op zijn website. ( vertaling: Hans Koert)
Jørgen Larsen

Hij bespeelt de gitaar vaak met alleen zijn linkerhand, met andere woorden, hij maakt dan het geluid alleen op de hals van de gitaar. Hij doet dit met het grootste gemak. Hij speelt elk stuk, starend in de lucht of naar een vast punt op de muur - hij kijkt nooit naar zijn vingers op de gitaar. Zoals hij de gitaar bespeelt, heb ik mijn leven lang nog niet gezien! ( Leal en Barbosa over João Pernambuco)

De Braziliaans-Nederlandse gitarist en cavaquinho-speler Nelson Latif heeft een cd gemaakt als eerbetoon aan de muziek van de legendarische Chorocomponist en gitarist João Pernambuco: Tributo a João Pernambuco. Als je op de hoogte wilt blijven vraag dan de nieuwsbrief.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home