Thursday, March 18, 2010

Charquet & Co. - Nederlandse live-opnamen

Charquet & Co. - Optreden Gentbrugge 1976 ( Nederlands) Charquet & Co. - Live recording Gentbrugge 1976 ( English) Charquet & Co. - Nederlandse Live-opnamen ( Nederlands) Charquet & Co. - Live in Holland (1976-1977) ( English)

Liveopnamen in Breda en Laren
CHARQUET & CO - LIVEOPNAMEN IN NEDERLAND
Hans Koert

In de jaren zeventig was Charquet et Co één van de meest populaire traditionele jazzgroepen van West Europa. De groep, onder de bezielende leiding van kornettist Jean-Pierre Morel, trok langs Belgische en Nederlandse podia en het is niet te verklaren, waarom ik ze toen niet (bewust) heb horen spelen. Ik had ( en heb nog steeds) een stapeltje LPs uit die tijd : Crazy Quilt ( SOS 1008) - Live at the Joseph Lam Jazz Club ( SOS 1039) en Jungle Jamboree ( SOS 1076), alle op het Stomp Off label. Ik heb ook nog een vroege LP, getiteld Sharkey et Co "Kansas City Kitty" op het Pragmaphone label. Nadat Jean-Pierre Morel zijn band had opgeheven eind jaren zeventig zijn er uiteraard geen nieuwe platen meer gemaakt, maar, jaren later, zijn er toch nog "bijna vergeten opnamen" opgedoken en uitgebracht. Eén zo'n voorbeeld heb ik eerder besproken in Charquet & Co. - Optreden in Gentbrugge 1976. Dankzij Gerard Bielderman werd ik ook gewezen op een CD met Nederlandse live-opnamen - hierover vandaag meer ..............

Detail van een cartoon op een Stomp Off hoes. v.l.n.r.: Emmanuel Hussenot - Jean-Pierre Morel - Alain Marquet - Marc Bresdin - Michel Bescont - Gerard Gervois. ( Charquet & Co. - Live at the Joseph Lam Jazz Club (SOS 1039) - tekening: Joe Mathieu)

Onlangs werd ik gewezen op opnamen van Charquet et Co uit 1976 en 1977, die ik nog niet kende. Zoals ik eerder schreef was Charquet et Co razend populair in Nederland en België en het lijkt er bijna op dat elk concert dat ze in die jaren gaven in ons land, is vastgelegd. In 1976 speelden ze in Breda, tijdens het Oude Stijl Jazz Festival ( mei 1976); in Gentbrugge in juni 1976; in Haarlem ( mei 1977); Nederhorst Den Berg (juni 1977); Amsterdam in de Joseph Lam Jazz club ( oktober 1977) en nog een keer in Haarlem ( Haarlemse Jazz club) in oktober 1977). Al deze genoemde concerten zijn op LP vastgelegd, waarbij vermeld dient te worden dat er van sommige concerten nog heel wat materiaal op de plank moet liggen ( zoals van de concerten in de Haarlemse Jazzclub (mei en oktober 1977) en het concert in de Joseph Lam Jazz Club in Amsterdam ( oktober 1977). Dankzij Gerard Bielderman's Eurojazz Disco Jean-Pierre Morel Discography incorporating Charquet & Co. werd ik ook gewezen op opnamen vanuit het Turfschip in Breda, opgenomen tijdens het nachtconcert op zaterdag 29 mei 1976 op het 6de Oude Stijl Jazz Festival. Detail van een cartoon op een Stomp Off hoes. v.l.n.r.: Jean-Pierre Morel - Alain Marquet ( Charquet & Co. - Live at the Joseph Lam Jazz Club (SOS 1039) - tekening: Joe Mathieu)

Het was hun eerste concert in Nederland en in een interview van Rob Cremer over het festival, gaf Wim Jurgens, de nieuwe festivalman, antwoord op de vraag wat volgens hem het hoogtepunt van het festival zou worden: Dat is erg moeilijk te zeggen. Wat is objectief en kwalitatief een topper? Het kan best dat Charquet & Co een gelijkwaardige topper blijkt te zijn als vorig jaar de Portena. Zo zie je maar weer ........ Een paar opnamen van dit concert waren eerder uitgebracht op een Jazz Crooner LP ( volume 6A). Charquet & Co. tijdens hun optreden in de Haarlemse Jazzclub ( oktober 1977) ( foto: Willem Kraayenga)

De herkomst van de opnamen is nog onduidelijk - wellicht ging het om radio-opnamen voor de TROS, geproduceerd door Piet Daalhuizen. Er zijn negen nummers vastgelegd van dat concert zoals Bouncing Around, oorspronkelijk opgenomen door de New Orleans legende Piron in 1923; Down and Out Blues, een hit uit 1925 en de Black Cat Moan, een nummer dat me herinnert aan Tiny Parham's versie voor Victor (1929). Een bekend nummer uit de jaren twintig is, natuurlijk, Vo-Do-Do-Deo-Blues, gezongen door Jean-Pierre Morel. Dit nummer speelde hij ook tijdens de opnamen van 22 december 1977. Graag wil ik een fragment laten zien van dit nummer gespeeld tijdens de opnamen voor het TROS programma Sesjun ( Laren) (1977 dus, geen 1978)

Detail van een cartoon op een Stomp Off hoes. v.l.n.r. Emmanuel Hussenot - Jean-Pierre Morel ( Charquet & Co. - Live at the Joseph Lam Jazz Club (SOS 1039) ( tekening: Joe Matheu)
Op 22 december 1977 werden er opnamen gemaakt voor het populaire Tros programma Sesjun. Deze serie live radio programma's begonnen in 1973 als een radioprogramma voor de Tros geproduceerd door Dick de Winter - Cees Schrama was de presentator. Ik herinner me deze wekelijkse programma’s nog heel goed. Ze duurden meen ik een uur en werden opgenomen met publiek als deel van een regulier concert. Ik herinner me dat ik verschillende opnamen meegemaakt heb, die toen ook wel eens in de Harbour Jazz Club in Rotterdam werden gemaakt ( Wild Bill Davison (ca 1975 - weet iemand de datum nog?). Eén van die sesjun-opnamen was op 22 december 1977 in De Boerenhofstede in Laren. Gerard Bielderman herinnert zich dat ook Chris Barber en Sammy Rimington in een deel van de uitzending optraden. Er zijn nog zo'n zeven nummers van dat concert van Charquet beschikbaar, zoals de West Indies Blues en Moulin á Café, ook wel bekend als de Coffee Grinder in een trio-bezetting. Het laatste filmfragment dat ik van deze band wil laten horen komt ook van dit concert, dat blijkbaar ook voor TV is vastgelegd en klaarblijkelijk het optreden opent, aangezien Cees Schrama de band aankondigt: Charquet et Company. Het nummer Everybody Stomp wordt echter niet in de Morel disco genoemd. Het filmfragment is van december 1977.

Jean-Pierre Morel - Alain Marquet en Gerard Gervais ( Haarlemse Jazz Club oktober 1977 ( foto: Willem Kraayenga))
Aangezien ik zelf in die tijd druk in de weer was met het opnemen van programma’s als Sesjun op mijn bandrecorder, betekent dat er wellicht nog lezers zijn, die meer informatie hebben over deze twee genoemde concerten. Ik hoor die informatie graag .......... Zijn er bijvoorbeeld helemaal geen foto's gemaakt tijdens deze optredens? In de zomer van 1978 werd de band opgeheven en viel helemaal uit elkaar. Jean-Pierre speelde 20 jaar niet in het openbaar tot dat hij met zijn Le Petit Jazz Band de Mr. Morel zijn typerend geluid weer liet horen. Tegenwoordig speelt hij ook in Les Rois du Fox-Trot. Op deze meer hedendaagse bands kom ik zeker nog een keer terug ..........


Dank aan Gerard Bielderman en Bob Erwig voor hun informatie.

Hans Koert
keepswinging@live.nl

Charquet & Co is één van die bands, die in de jaren zeventig bij heel wat Oude Stijl Jazzliefhebbers een diepe indruk achter gelaten heeft - het vakmanschap van Jean-Pierrre Morel en zijn mannen, hun stijlvastheid zonder te kopiëren, zorgde voor afgeladen clubs en uiteindelijk voor de "ondergang" van de band. Eind jaren zeventig hield Jean-Pierre Morel het voor gezien en werd de band opgedoekt. Hun laatste opnamen vonden plaats in mei 1978 op het Internationales Dixieland-Festival Dresden '78 en in Nantes (Frankrijk). Daarna moesten de liefhebbers 20 jaar wachten voordat Morel weer zou opnemen met zijn Le Petit Jazzband de Mr. Morel. Dankzij deze "nieuwe" opnamen kunnen we nog wat nagenieten van deze voortreffelijke band: Charquet & Co.
Registreer en ontvang de wekelijkse nieuwsbrief.Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home