Tuesday, March 02, 2010

Rein de Graaff ontmoet Conte Candoli en Bob Cooper


Rein de Graaff meets Conte Candoli and Bob Cooper ( English) Rein de Graaff ontmoet Conte Candoli en Bob Cooper ( Nederlands)

De Westcoast Wailers (1993)
REIN DE GRAAFF ONTMOET CONTE CANDOLI EN BOB COOPER

Hans Koert

In 2009 verscheen een nieuwe CD van het Rein De Graaff Trio, met opnamen die ruim 15 jaar geleden gemaakt werden met twee legendarische westcoast muzikanten Conte Candoli (1927-2001) en Bob Cooper (1925-1993). Beide muzikanten kwamen naar Europa om op te treden met het Rein De Graaff Trio tijdens een korte tournee getiteld de West Coast Wailers.


Timeless CDSJP479


Bob Cooper was het jaar ervoor ook in Nederland geweest om o.a. op te treden met het Metropool Orkest samen met Bud Shank, uitgebracht op het album: A Flower Is A Lovesome Thing. Conte Candoli was eveneens in Nederland om op te treden met de North Sea Big Band. Rein De Graaff, autodidact op piano heeft al een indrukwekkende carriere achter de rug, met name met het begeleiden van Amerikaanse bebopmuzikanten tijdens zijn Stoomcursussen Bebop. Rein De Graaff Trio met Conte Candoli & Bob Cooper ( begin 1993): v.l.n.r. Rein de Graaff - Bob Cooper - Conte Candoli - Koos Serierse - Eric Ineke ( foto: Anko Wieringa)


In januari 1993 haalde hij beide coryfeën naar Nederland om op te laten treden met zijn trio bestaande uit hemzelf op piano, Koos Serierse op bas en Eric Ineke achter het slagwerk. Op 1 februari 1993 werd een optreden vastgelegd, waarschijnlijk voor de radio, in het restaurant van de KRO in Hilversum en deze is nu uitgebracht door Timeless Record. De plaat bevat zeven nummers. v.l.n.r.: Koos Serierse - Eric Ineke - Conte Candoli - Rein de Graaff en Bob Cooper. (begin 1993) ( foto: Anko Wierenga)
Zowel Bob als Conte speelden eertijds, vanaf eind jaren veertig, samen in het orkest van
Stan Kenton en ze zijn te horen' in verschillende radioopnamen, die bewaard gebleven zijn. In de jaren vijftig en zestig komt daar het beroemde Howard Rumsey Lighthouse Orchestra bij. Ik schreef te horen cursief, omdat, om begrijpelijke redenen, hun inbreng in het massieve geluid van dit soort orkesten moeilijk te identificeren is. Dankzij Rein komen hier beide muzikanten tot hun recht in een kleinere bezetting.
Het Bob Cooper-Conte Candoli Quintet ( juni 1993) (VSOP #93)


In de zomer van 1993 traden Bob en Conte weer samen op in de Hyatt Newporter Club in Newport Beach (Ca); waarschijnlijk was het samen optreden in een kleine setting goed bevallen. Het kwintet werd hier begeleid door Ross Tompkins aan de piano, John Leitham op bas en Paul Kreibich slagwerk. Het zou één van de laatste optredens van Bob Cooper worden; zes weken later overleed hij. Voor zover ik heb kunnen nagaan was dit de enige keer dat ze zo samen in een kwintetbezetting werden vastgelegd - het Rein De Graaff Trio uitgave verdubbelt dit aantal. Op beide platen komen een aantal dezelfde nummers voor zoals We'll Be Together Again, Gillespie's Ow!, and Thinking of You. En om eerlijk te zijn ................. De opnamen van met het Rein De Graaff trio zijn superieur t.o.v. de Newport Beach opnamen; maar okay ........ eerlijk is eerlijk ... de hoes van de VSOP # 93 wint op punten ..... 1 - 1 Koos Serierse. (foto: Koos Serierse)


Waarom ik van liveopnamen houd, manifesteert zich in de Lex Lammen opnamen in Hilversum met het Rein de Graaff trio, namelijk het feit dat men zich niet gebonden weet aan de speelduurbeperkingen van de geluidsdrager, zoals de 78-toerenplaat van vroeger. Op de plaat Thinking of You zijn bijna alle nummers zo'n 10 minuten lang, zodat iedereen alle kans krijgt om uitgebreid te soleren en het nummer de tijd krijgt om op te bouwen en af te sluiten. De Newport Beach opname heeft dat weer minder - hierop staan 9 nummers. Ik vind het moeilijk om aan te geven welk nummer op de plaat van Rein mijn voorkeur heeft. We'll Be Together Again bevat prachtig spel van Bob Cooper, waarin je kan horen dat hij goed naar Lester Young heeft geluisterd; Conte Candoli schittert vooral in Loverman, waar hij op gestopte trompet te horen is. Rein de Graaff (2007)
Ik vraag me af waarom deze opnamen zo lang op de plank zijn blijven liggen, of zegt dit iets over het rijke archief verstopt in de kelders bij Timeless, hoe dan ook - opnamen die het meer dan waard zijn om heruitgebracht te worden en die, in mijn opinie, behoren tot het beste uit de serie Stoomcursussen Bebop De CD is o.a. te koop bij Timeless Records.

Hans Koert

keepswinging@live.nl

Rein De Graaff, geboren in Groningen in oktober 1942, is tamelijk onbekend gebleven buiten ons land en dat is onterecht. Hij leidde eigen groepen vanaf eind jaren vijftig. Zijn Rein de Graaff trio, met Eric Ineke op slagwerk en Koos Serierse op bas ( de afgelopen tien jaar is dat Marius Beets) begon in de jaren tachtig met het begeleiden van Amerikanen die naar Nederland kwamen in de zgn. Stoomcursus Bebop .......... Graag vertel ik meer over deze concerten van Rein de Graaff en zijn mannen in de Keep Swinging blog en het zou zonde zijn als je deze zou missen. Registreer je daarom en vraag om de wekelijkse nieuwsbrief.


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home