Sunday, January 17, 2010

Tuba Fats: Muzikant uit New Orleans overleden in 2004

Tuba Fats: Muzikant uit New Orleans overleden in 2004 (Nederlands) Tuba Fats: A New Orleans musician passed away (2004)( English)

Traditionele New Orleans jazzbegrafenis
Tuba Fats: Muzikant uit New Orleans
overleden in 2004

Hans Koert


Anthony Lacen, een tubaspeler uit New Orleans, bekend als Tuba Fats, overleed 11 januari 2004 en werd op 18 januari 2004, zes jaar geleden, op grootste wijze naar zijn laatste rustplaats gebracht.
Tuba Fats tijderns een optreden in 1972
De zes jaar geleden aan een hartaanval overleden Anthony Lacen was één van de bekendste tubaspelers in zijn woonplaats New Orleans. Hij was één van die muzikanten, die, tegen alle stromingen in, in New Orleans de traditionele muziek in ere hield, zoals die in de eerste helft van de Twintigste Eeuw in New Orleans moet hebben geklonken.
Dew Drop Inn aan de LaSalle Street in New Orleans
Hij werd geboren als Anthony Lacen in New Orleans in september 1950 en groeide op rond het bekende Dew Drop Inn, één van de plaatsen in New Orleans, die bekend stond omdat je hier altijd de traditionele New Orléans muziek kon horen. Op school leerde hij de traditionele New Orleans muziek kennen en leerde er de eerste beginselen van Alvin Thomas. Hij groeide uit tot één van de bekendste tubaïsten en kreeg de bijnaam Tuba Fats, waarbij het laatste deel van die bijnaam sloeg op zijn stevig voorkomen. Hij speelde in bijna alle traditionele New Orléans bands, zoals de Olympia Brass Band, the Original Tuxedo Brass Band, maar werd vooral bekend door zijn eigen band, de Tuba Fats Chosen Few Brass Band, waarmee hij overdag te horen was op het Jackson Square; 's avonds speelde hij dan in de vlakbij gelegen clubs zoals de Donna's Bar & Grill.
Ik vond een tijdje geleden een plaat van hem op het bekende GHB-label, met de lange titel Anthony Tuba Fats Lacen with the Rue Conti Jazz Band and special guests Orange Kellin and Dan Pawson; een CD, die één van mijn favoriete New Orleans platen is geworden. Hij werd in 1994, tien jaar voor hij overleed, opgenomen tijdens het Keswick Jazz Festival in Engeland en bevat, zoals de titel al verklapt, Orange Kellin op klarinet en Daw Pawson op trompet als gasten. Orange Kellin werd geboren in Zweden, maar woont al jaren in New Orléans. Hij trad o.a. op met de New Orléans Ragtime Orchestra.
Ik geniet keer op keer van die stevige tuba-sound en die typische "new orleans groove", dat aanstekelijke ritme dat nu maar zelden meer te horen is. Op deze plaat wordt Tuba Fats begeleid door de Rue Conti Jazz Band onder leiding van Mick Burns, zanger en trombonist.

Op 11 januari 2004 overlijdt Tuba Fats en hij wordt op 18 januari 2004, zes jaar geleden, naar zijn laatste rustplaats op de St. Louis Cemetery No. 1. in New Orleans gebracht. Zijn kist wordt, volgens New Orleans traditie, met live muziek naar het graf gebracht en deze jazz funeral is uitgebreid vastgelegd. Chuck Taggart heeft een heleboel foto's op zijn Gumbo Pages gezet; een website die de cultuur van New Orleans wil bewaren; een site om eens te bezoeken.

Tuba Fats's instrument wordt meegedragen in de stoet ( foto: Chuck Taggart)
De traditionele begrafenisstoet is, behalve op foto, ook uitgebreid op film vastgelegd. Hieronder een aantal fragmenten, die een indruk geven van zo'n traditionele jazzbegrafenis in New Orleans.


Hans Koert

Als je nieuwsgierig bent geworden naar dit soort onderwerpen, die je meer vertellen over de geschiedenis van de jazz en je belangstelling voor jazz houdt niet op bij Coltrane of begint pas na Bird, dan vind je hier genoeg interessante onderwerpen over jazz en jazz-verwante muziek uit de periode 1910 tot 2010, die je niet mag missen: Vraag de nieuwsbrief aan.

Labels: , , ,

1 Comments:

Blogger Shelley Rickey said...

Thanks so much for this piece on Tuba Fats. Wonderful!

11:11 AM  

Post a Comment

<< Home