Thursday, December 10, 2009

Quatre Tickets de Swing: Aandenken aan Django

Quatre Tickets de Swing: Aandenken aan Django ( Nederlands) Quatre Tickets de Swing: Django Souvenirs ( Engels)

Django Souvenirs nieuwste plaat van Nederlandse Hot Club formatie.
QUATRE TICKETS DE SWING: AANDENKEN AAN DJANGO
Hans Koert


Afgelopen jaar herdachten we dat 100 jaar geleden de Argentijnse gitarist Oscar Aleman geboren werd in een klein dorpje bij Machagui in de binnenlanden van Argentinië. ( 20 februari 1909 ). Deze mijlpaal werd uitgebreid herdacht in zijn geboorteplaats door zijn kinderen en kleinkinderen en talloze fans en een half jaar eerder door de onthulling van een plaquette in de hal van zijn voormalige appartement in Buenos Aires door het gemeentebestuur van die stad. Volgend jaar staat er weer zo'n gedenkwaardig feit op de rol, namelijk de 100ste geboortedag van zijn vriend en collega Django Reinhardt; twee gitaristen, die vaak in één adem samen genoemd worden vanwege hun swingend gitaarspel. Django Reinhardt, geboren op 23 januari 2010 in Walonië (België), ontwikkelde zich tot één van de beste gitaristen ter wereld en groeide uit tot een legendarische muzikant, wiens geluid hooglijk gewaardeerd wordt door zijn duizenden fans. De groep Quatre Tickets de Swing, is zo'n band, die zich helemaal aan de muzikale nalatenschap van Django gewijd heeft. Quatre Tickets de Swing werd ruim tien jaar geleden opgericht in de buurt van Zwolle door Georg Lankester, Pieter Swart, Arthur Siero en Eric Buijsen met als doel de muziek van Django in ere te houden. Vanwege de aanstaande honderdste geboortedag van hun idool brengen ze een nieuwe CD uit: Django Souvenirs.

Georg Lankester ( Raalte - oktober 2009) ( foto: Quatre Tickets de Swing)

Het kwartet omvat twee gitaristen ( Georg Lankester speelt sologitaar en Arthur Siero de ritmegitaar), een bassist ( Eric van Buijsen) en een saxofonist ( Pieter Swart). Hoewel we Django meestal associeren met zijn optredens met het Quintette du Hot Club de France uit de jaren dertig, dat meestal twee ritmegitaren, één sologitaar ( Django zelf), een bassist en een violist ( Stephane Grappelly natuurlijk) bevatte, heeft de Quatre Tickets gekozen voor de bezetting, zoals die in en net na de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd door Django, toen Stephane vertrokken was naar Engeland. ................

Ita van Dijk ( Raalte - oktober 2009) (foto: Quatre Tickets de Swing)

De CD bevat zo'n 14 nummers, alle in de zogenaamde Hot Club stijl; swingnummers uit de jaren dertig tot vijftig en composities van Django. Hoewel de titel wellicht suggereert dat deze plaat louter Django's composities bevat, is dat niet het geval; Je vindt maar vier composities van zijn hand en een enkel arrangement. Wel zijn alle titels ooit door Django en de zijnen gespeeld tijdens zijn 25-jarige carriere. Zo'n swingende binnenkomer is het openingsnummer Chicago ( voluit Chicago ( That Toddling Town)), in feite een hit uit begin jaren twintig, maar door Django in de jaren dertig in het schellak vastgelegd; of het zelden gehoorde nummer Clair de Lune, dat eind jaren veertig werd opgenomen (april 1947 ). Quatre Tickets de Swing + one (foto: Quatre Tickets de Swing)

Het kwartet is voor deze CD uitgebreid met een zangeres, Ita van Dijk, in het dagelijks leven freelance journaliste, die met haar prettige stem de juiste toon weet te vinden. Ze is, helaas, maar op drie nummers te horen, zoals op de bekende Django compositie Nuages, het Charles Trenet nummer Que Reste-t'il de nos amours en het nummer Ricordati Ragazzo, een hit uit 1949 van een Italiaans sterretje Natalino Otto, gebasseerd op de Nat King Cole hit Nature Boy. Dit nummer werd geschreven door eden ahbez (sic), een nogal excentrieke "hippie" avant-la-lettre, die zijn naam zonder hoofdletters schreef uit respect voor het hogere; hij was boeddist. Django nam het op, samen met o.a. het Charles Trenet nummer Menilmontand ( ook op deze plaat) tijdens een monster-opnamesessie in Rome ( met een Italiaanse ritmesectie) in januari 1949. Ook de saxofonist, Pieter Swart, blinkt op deze plaat uit - zijn mooie toon en solo's valen op.

Deze CD "Django Souvenirs" is een mooi aandenken geworden voor een ieder die de muziek van Django graag beluistert. Django Souvenirs is niet de eerste uitgave van deze groep: eerder brachten ze het album Remembering Django and Hawk (2005) uit.

Op zondag 13 december 2009 wordt hun plaat Quatre tickets de Swing: Django Souvenirs gelanceerd tijdens een concert in het partycentrum De Horst in Deventer ( 14.00 uur). Tijdens dit concert kan de CD tegen gereduceerde prijs bemachtigd worden, maar je kunt natuurlijk ook altijd een exemplaar laten reserveren via het emailadres op hun website .

Een mooi kerstcadeau ..............

Hans Koert

keepswinging@live.nl

Als je muziek, zoals dat gespeeld werd door Django Reinhardt en zijn navolgers kunt waarderen en je wilt op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen op dit gebied, bezoek dan deze Keep Swinging blog regelmatig. Het zou jammer zijn als je bijdragen zou missen. Word daarom vriend van deze Keep Swinging blog en we houden je gratis op de hoogte van nieuwe bijdragen of interessant jazz nieuws, dat je zeker zal interesseren. Meld je aan als vriend en we houden je op de hoogte.


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home