Sunday, October 18, 2009

Ziya opent 90ste Doctor Jazz Dag

Ziya opent 90ste Doctor Jazz Dag ( Nederlands) Ziya opens 90th Doctor Jazz Dag ( English)

Doctor Jazz Dag mikt op jonger publiek
ZIYA OPENT 90ste DOCTOR JAZZ DAG
Hans Koert


De 90ste Doctor Jazz Dag, voorheen de Doctor Jazz Reünie, werd op zaterdag 17 oktober 2009 georganiseerd in het Hof van Wageningen in Wageningen.
Ziya Ertekin ( als Blue Flamingo) (foto: Hans Koert)
De halfjaarlijkse Doctor Jazz Reünies zijn begonnen in 1965 in Hotel Florida in Boskoop als een gezellige bijeenkomst van verzamelaars van traditionele jazzmuziek. De initiatiefnemers waren Jack van Glabbeek, pontificaal tijdens het middagprogramma op de eerste rij aanwezig, en een 21-jaar jonge Ate Van Delden, nu de voorzitter van de vereniging. Hij introduceerde bij het publiek de eerste gast, Ziya Ertekin, in een serie middagconcerten met bands zoals de Aces of Syncopation, de Red Hot Reedwarmers en de Dixieland Crackerjacks. In de ochtenduren wordt traditioneel een groots opgezette jazzbeurs gehouden, die alleen maar lijkt te groeien; het is in ieder geval voor veel jazzverzamelaars uitgegroeid tot een vast ankerpunt in het jaar.
Ziya Ertekin draaide voor een volle zaal oude 78-toerenplaten ( foto: Hans Koert)
De serie middagconcerten werd geopend door Ziya Ertekin, die optrad als Blue Flamingo, zijn artiestennaam. Ziya Ertekin is een jonge DJ, die ook nog niet onverdienstelijk gitaar en banjo bleek te spelen. DJ's zoals Maestro en Jules Deelder, bij het grote publiek bekend als het icoon van de jazz uit de jaren vijftig, begonnen een paar jaar geleden succesvol met het mixen van dansbare jazzmuziek van lp's uit de jaren vijftig en zestig en brachten die mixen uit op CDs, als zgn. Blue Note Trips ( Maestro) of in de serie Deelder Draait / Draait Door / Deelder Blijft Draaien; Ziya beperkt zich tot de 78-toerenplaten - zijn passie. Een jaar geleden leidde dit tot een CD met daarop zijn eerste drie mixen, Oriental Nitty Gritty - Ritmo & Blues en The Spanish Tinge & The French Connection; deze laatste mix introduceerde hij, in gewijzigde vorm, aan de bezoekers van de Doctor Jazz Dag. Met Normaal gaat iedereen dansen op mijn muziek, dus voel je vooral niet bezwaard, probeerde hij het nog, maar, hoewel het wat oudere publiek genoot van de muziek, werd het vooral luisteren, met een af en toe ritmisch op en neer bewegen van de voet.
Waar het allemaal om draaide ( foto Hans Koert)
Dankzij de gesproken intermezzo's tussen de nummers werd het meer dan alleen maar plaatjes draaien. Ziya begon met een fragment uit de Library of Congress opnamen van Jelly Roll Morton ( opgenomen door Alex Lomax in de zomer van 1938 ), waarin Morton het begrip The Spanish Tinge introduceert. Ziya vertelde over zijn reis naar Cuba, waarvandaan hij terug kwam met een heleboel muzikale indrukken en een tas vol 78-toerenplaten ( ik heb op het vliegveld van Havanna gewoon een douanebeambte omgekocht). Er volgden meer reizen naar het Caribische gebied en tijdens zijn korte optreden draaide hij authentieke 78-toerenplaten uit die streek, afgewisseld door verhalen van zijn reizen. Zo leerde hij in Trinidad de muziek kennen van de grote calypsocomponist Lionel Belasco, waarover Jo al eens eerder in deze blog schreef. Ziya eindigde zijn korte muzikale reis met een opname uit het hart van Afrika, Congo, met een plaat, die terug zal komen in zijn volgende series mixen, die begin volgend jaar zullen verschijnen.
(foto: Hans Koert)
Ziya eindigde zijn optreden met een paar bluesnummers op gitaar en banjo, en liet horen dat hijk ook daar goed mee uit de voeten kan - de bezoekers van de Doctor Jazz Dag werden verrast met een paar traditonele bluesnummers.
(foto: Hans Koert)
Het VPRO programma Vals Plat heeft een tijdje geleden aandacht besteed aan Ziya's werk als DJ in een documentaire getiteld: DJ met een missie. Je zult er ook Ate van Delden in herkennen, die nog eens pleit voor verjonging van de groep liefhebbers van deze muziek; met Ziya als "een "DJ met een missie" komt dat zeker goed ..... Bedankt Henk voor het wijzen op dit fragment.

Een prima initiatief van de organisatie van deze Doctor Jazz Dag. Gastvrouw Tonny van Deijl stak na het optreden haar enthousiasme niet onder stoelen of banken. Het is fantastisch om te ontdekken dat ook jonge mensen deze muziek ontdekken en leren kennen door optredens als van Blue Flamingo; de muziek, waarop hun opa's en oma's vroeger dansten en muziek maakten, was zo gek nog niet en je kunt er prima op dansen en plezier maken. Ziya zei me na afloop deze trend te herkennen - oude nummers komen weer in de top tien terecht - de jeugd is op zoek naar nieuwe klanken. Muziek is emotie en van alle tijden en generaties. Misschien is met dit optreden een aanzet gegeven om ook de jeugd wat meer reden te geven de Doctor Jazz Dagen te bezoeken. De volgende Doctor Jazz Dag staat al in hun mobiele telefoon neem ik aan: zaterdag 17 april 2010.

Hans Koert
(oud genoeg om nog met zijn 65-ste in de AOW te kunnen)

Als je deze Keep Swinging blog regelmatig bezoekt, zou het jammer zijn als je bijdragen zou missen. Word daarom vriend van deze Keep Swinging blog en we houden je gratis op de hoogte van nieuwe bijdragen of interessant jazz nieuws, dat je zeker zal interesseren. Meld je aan als vriend en we houden je op de hoogte.

Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Keep Swinging News Letter Keep Swinging Contributions

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home