Tuesday, March 17, 2009

Verslag van een eerbetoon aan Oscar Alemán

Relato del Homenaje a Oscar Alemán (Español) Verslag van een eerbetoon aan Oscar Alemán ( Nederlands) Report of a Tribute to Oscar Alemán (English)

Verslag van een eerbetoon aan Oscar Alemán
Oscar Aleman 100 años Una Leyenda
Daniel Cossarini

(vertaling: Hans Koert)

Machagai, 20 Febrero De 2009
El mejor homenaje a un gran artista, a traves de la música, de la mano de su nieta, la cantante Jorgelina Alemán, acompañada por grandes músicos y con la participación especial del Guitarrista Ricardo Pellican.

Machagai, 20 februari 2009
Het belangrijkste eerbetoon aan een groot artiest in de muziek, door zijn kleindochter de zangeres Jorgelina Alemán, begeleid door ervaren musici in het bijzonder Ricardo Pellican.
Oscar Alemán: Nacido el 20 de Febrero de 1909, en la República Argentina. Oriundo de Machagai, provenía de una familia de músicos. Guitarrista, showman, un gran artista que desde Machagai, El Chaco, se proyectó al mundo y volvió triunfante a su país.
Oscar Alemán: Geboren op 20 februari 1909 in het plaatsje Machagui in de republiek Argentinië als telg uit een muzikale familie. Gitarist, showman, bekend over de hele wereld, die triomfen vierde in zijn eigen land.
(Sub Secretaria de Cultura y Turismo Municiplaidad De Machagai Creciendo Juntos ( = Ondersecretaris voor Cultuur en toerisme van de gemeente Machagui: Creviendo Juntos. )

Jorgelina op het stationnetjevan Machagai ( foto Daniel Cossarini)
Op uitnodiging van de tweede secretaries voor Cultuur van de gemeente Machagai, een stad in Noord Argentinië, Favia Calvo, in overleg met Eudardo Centurión en de burgemeester van de gemeente Machagai, Hector Justino Vega en zijn vrouw Marisol, geassisteerd door de afgevaardigde voor cultuur van het district professor Francisco Romero, reisden we op 19 februari 2009 vanuit Buenos Aires naar het afgelezen Chaco district om twee shows te geven; één in het plaatsje Machagai op 20 februari 2009 en de andere een dag later in de nabijgelegen hoofdstad van deze regio, Resistencia.

Jorgelina, Ricardo Péllican en Alejandro Ruiz, tijdens hun optreden in Machagai. (foto: Daniel Cossarini)

Beide shows, georganiseerd ter ere van het feit dat Oscar Alemán hier 100 jaar geleden geboren werd, waren opgezet rond Oscar’s kleindochter Jorgelina Aleman, zangeres en de bekende Argentijnse gitarist Ricardo Péllican. Tijdens de show waren er ook filmbeelden te zien uit de documentaire Vida Con Swing (= een leven vol swing) en fragmenten uit Oscar Aleman’s films, zoals Historia de una carta en Idolo del tango; het publiek bleek er aangenaam door verrast.
v.l.n.r: Juan Martinez, Juan Manuel Miguez (de achterkleinzoon van Oscar Alemán) en Gabriel Vignoli (foto: Daniel Cossarini)
India Morena Aleman (de dochter van Oscar) en Juan Manuel Miguez (Oscar's achterkleinzoon) waren ook uitgenodigd en helemaal uit Buenos Aires hierheen gekomen. Verder speelden tijdens de show gitarist Juan Martinez, pianist Daniel Cossarini, Alejandro Ruiz op bas en Gabriel Vignoli op slagwerk.
Er waren tijdens de show gastoptredens van Juan Manuel Miguez (gitaar), Eduardo Centurión ( piano), Alejandro De Salvo, een gitarist uit Tandil; een echte Alemaniac, aangezien hij de gitaar bespeelt in de stijl van Oscar. Verder Flavia Calvo en Lucrecia García, beiden zang.

Soundcheck in het CECUAL in de stad Resistencia (foto: Daniel Cossarini)
Opvallend was met hoeveel enthousiasme deze festiviteiten waren georganiseerd rondom de herdenking van het feit dat Oscar Aleman hier 100 jaar geleden geboren werd en opgroeide in deze arme streek. Het was fantastisch om te merken dat de belangstelling van de bezoekers toenam naar mate de festiviteiten vorderden. Veel mensen, er waren heel wat autochtonen uit deze regio, waren op de concerten afgekomen. Ze vertelden, met name aan Jorgelina, een heleboel verhalen over haar familie, haar grootvader en – moeder. Veel van hen behoorden, net als de moeder van Oscar tot de stam van de Toba indianen.

Alejandro de Salvo met de gitaar van Oscar Alemán. Hij is afkomstig uit Tandil en speelt de gitaar op dezelfde manier als zijn grote voorbeeld: Oscar Aleman (foto: Daniel Cossarini)
Beide optredens waren compleet uitverkocht en voor al die mensen waren er geen stoelen genoeg zodat ze moesten staan. De organisators waren blij verrast voor zo’n hoge opkomst en het zou natuurlijk prachtig zijn dat deze concerten een terugkerende traditie zouden kunnen worden in het Chaco district. Hopelijk hebben deze festiviteiten de mensen uit Chago wakker geschud en ze bewust gemaakt van het feit dat de grote Oscar Aleman één van hen was; één van hun eigen mensen - iets wat velen zich hiervoor niet realiseerden.
Optreden in Resistencia (foto: Daniel Cossarini)
De plaatselijke autoriteiten hebben overigens 20 februari uitgeroepen El día de la Ciudad de Machagai, de Dag van de plaats Machagai, enerzijds als eerbetoon aan Oscar Aleman die op die dag geboren werd en anderzijds om de plek te promoten.

Ricardo Péllican en Juan Manuel Miguez ( foto: Daniel Cossarini)

Bovendien hebben ze besloten om één van de hoofdwegen naar Oscar Aleman te vernoemen. En, het kon niet op, in Resistencia, waar we de dag daarna optraden in het plaatselijke cultureel centrum, hoorden we dat dit gebouw binnenkort verbouwd zal worden en opnieuw ingericht en voortaan eveneens naar Oscar Aleman genoemd zal gaan worden.
Jorgelina bij de gitaar van haar grootvader (foto: Daniel Cossarini)
En nu maar hopen dat al deze aandacht mag leiden tot een herwaardering van de muziek van Oscar Aleman in zijn geboortestreek in het bijzonder en in heel Argentinië in het algemeen.
Daniel Cossarini
(vertaling: Hans Koert)
keepswinging@live.nl


Het "centraal station" van het plaatsje Machagai (foto: Daniel Cossarini)
De toegang tot het plaatsje Machagai (foto: Daniel Cossarini)
De "doorgaande weg" van Machagai (foto: Daniel Cossarini)
Huizen in Machagai 2 (foto: Daniel Cossarini)


Oscar Alemán - Zijn overlijden" Oscar Alemán: Zijn Europese jaren Oscar Alemán: Zijn cariere in Argentinië Oscar Alemán: Zijn privé en liveopnamen Jorgelina Alemán El Redescubrimiento de Oscar Alemán Oscar Alemán: Discografie Oscar Alemán Web LogDe Oscar Alemánstraat

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home