Thursday, July 15, 2010

Stevko Busch en Paul van Kemenade in duet: Contemplation

Stevko Busch en Paul van Kemenade in duet: Contemplation (Nederlands) (tomorrow) Duets: Stevko Busch and Paul Van Kemenade: Contemplation (English)
Een verdieping
STEVKO BUSCH en PAUL VAN KEMENADE IN DUET: CONTEMPLATION
Hans Koert


Een paar maanden geleden verscheen een cd van het Busch - van Kemenade duo, getiteld Contemplation. De plaat bevat piano-altsax duetten vertolkt door de pianist Stevko Busch en de saxofonist Paul Van Kemenade.Luister maar eens naar een fragment van het nummer Resolution, dat op de plaat te vinden is, gespeeld door Stevko Busch en Paul van Kemenade.
Opgenomen april 2008 in het Goethe instituut in Amsterdam.

Stevko Busch

Stevko Busch, de in 1966 geboren Duitse pianist, bezocht vijftien jaar geleden, het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam. Hij speelde met musici als Willem Van Manen en Misha Mengelberg, die hem, met name laatstgenoemde, inspireerden. In 2001 ontving hij de Jazz Art Award met zijn trio Box of Toads, dat voornamelijk electronische muziek speelde. Hij kent Paul van Kemenade al heel wat jaren en ze hebben al vaak als duo opgetreden - deze muziek was echter nog nooit vastgelegd op plaat - dit is nu recht gezetPaul van Kemenade
Paul van Kemenade, geboren in 1957 in Rotterdam is bekend in jazzkringen en bovendien een getalenteerd en veelzijdig altsaxofonist, componist, bandleider en organisator van het Stranger Than Paranoia festival in Tilburg's podium Paradox ( laatste week van december). Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik hem nog nooit live heb horen spelen; een omissie, die snel goedgemaakt moet worden. Paul van Kemenade ontving de Boy Edgar prijs ruim tien jaar geleden en werd daarbij omschreven als een altsaxofonist met lef.

Paul begon zijn muzikale carrière in studiobands, die o.a. de populaire zangers Ben Cramer en Ronnie Tober en de in kinderland ( de jeugd uit de jaren zeventig) fameuze indiaan Herbert "Kluk-Kluk" Joeks begeleidden. Hij ontdekte al snel de jazz dankzij Niko Langenhuijsen in zijn Gemeentereinigingsorkest Vaalbleek. Dit is allemaal lang geleden en tegenwoordig is Paul te horen in allerlei projecten: dance-projecten, projecten met big bands, performers, dichter en schilders, maar ook met musici als Han Bennink, Ernst Glerum, Wouter Wierbos en Misha Mengelberg; Alexander Von Schlippenbach's Berlin Contemporary Jazz Orchestra, en internationaal bekende musici als Kenny Werner, Ed Thigpen, Benny Bailey en Aki Takase ontdekten dat hij er een onvermoeibare en creatief muzikant is.
Hij bewandelt niet graag de gebaande paden. In een interview met Jeroen de Valk ( Boy Edgar-winnaar Paul van Kemenade - Een intens solist ( Jazz Nu nr. 244 (Dec. 1999) ) zegt hij gefascineerd te zijn door de wereldmuziek: Ik heb het gevoel dat ik net aan een wereldreis ben begonnen. Hij ontvouwt wat van zijn plannen, zoals het oprichten van een een big band..... een orkest met een variabele bezetting, niet alleen Nederlanders, maar ook uit bijvoorbeeld Afrika, Suriname, Europa - je zegt het maar ....... Naam van deze band, de Stranger Than Paranoia Big Band. Hij organiseert ook het gelijknamige festival in Paradox in Tilburg.

Het duo Stevko Busch - Paul van Kemenade past naadloos in zijn ideeën over creatieve, grensoverschrijdende muziek. De plaat bevat 16 titels, zestien Contemplations ( = Bespiegelingen): vijf bevatten "Bezinningen" ( en zijn dan ook getiteld Contemplation I - II - III enz.) en verder improvisaties rond Russisch Orthodoxe liederen ( verzameld door Stevko Busch) en een paar composities van de Zuid Afrikaanse pianist Dollar Brand ( sinds 1976 bekend als Abdullah Ibrahim).

Stevko Busch
Duetten - introverte improvisaties, als Russisch-orthodoxe iconen, maken deze selectie tot een album, die ik al een paar keer gedraaid heb en die langzaam zijn schoonheid openbaart.
Het duo Busch-Van Kemenade speelt al heel wat jaren samen - Luister maar eens naar een fragment van het nummer Walkafrique, dat ze ruim twee jaar geleden opnamen in het Goethe instituut in Amsterdam. Dit nummer staat niet op de plaat maar geeft een goede indruk van hun spel.
De cd is verkrijgbaar in een aantal speciaalzaken en in internet. Je vindt hier meer informatie.


Hans Koert

keepswinging@live.nl


Het aantal platen dat Paul van Kemenade in de loop van de jaren gemaakt of aan mee gewerkt heeft loopt in de tientallen. Een paar maanden geleden is een nieuwe aan deze lijst toegevoegd - overdenkingen, bespiegelingen of hoe je het maar wilt noemen samen met de Duitse pianist Stevko Busch: Contemplations. Ze lieten zich inspireren door Russische Orthodoxe liederen - miniaturen - maar vooral door elkaar. Stevko Busch - Paul van Kemenade: Contemplation on songs, Russian Chants, Miniatures. De Keep Swinging blog besteedt aandacht aan een breed scala van jazz en jazzverwante muziek uit de periode 1910 - 2010 - als je dit aanspreekt vraag dan de nieuwsbrief.Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging ContributionsLabels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home