Friday, June 11, 2010

Harry Reser - Vingeroefeningen

Harry Reser - Trainin' The Fingers ( English) Harry Reser - Vingeroefeningen ( Nederlands)

Reser's Rounders Edisons opnieuw uitgebacht
HARRY RESER - VINGEROEFENINGEN
Jørgen Larsen (vertaling: Hans Koert)

Op mijn verzoek plaatste Jørgen gisteren een blog, vanwege een handoperatie en die bijdrage werd, hoe kan het ook anders, ik had het kunnen weten, de cd "Harry Reser - Trainin' The Fingers" met heruitgaven van Edisonopnamen van Harry Reser. Aangezien oefenen op dit moment geen verkeerde bezigheid is, heb ik hier de vertaling van zijn bijdrage geplaatst met als titel: Harry Reser - Vingeroefeningen.

Thanks Jo for this great contribution.

Harry Reser (1896-1965)
Banjo-virtuoos Harry Reser (1896-1965) was één van die drukbezette en overijverige band- en sessieleiders van de jaren twintig. Zijn gigantische platenproductie werden uitgebracht onder tientallen pseudonymen, waarvan de Six Jumping Jacks en de Cliquot Club Eskimos waarschijnlijk vandaag de dag de bekendste zijn. In 2008 bracht het label Document Records een cd uit met 18 heruitgaven door Harry Reser's Rounders oorspronkelijk uitgebracht op het Edison label. Eerder besprak ik de cd: The Golden Gate Orchestra - Crazy Words, Crazy Tunes; een pseudonym voor de California Ramblers. ( DOCD-1104)
Harry Reser - Trainin' The Fingers ( DOCD-1108)
De 18 titels dateren alle van de periode 1925 en 1929 en bevatten opnamen van zijn orkest, voor Edison meest onder het pseudonym The Rounders, van lichtvoetige populaire nummers van dat moment. Verder bevat de heruitgave ook nummers met pianobegeleiding, die getuigen van zijn virtuose banjospel in nummers als The Clock and the Banjo, The Old Town Pump, Lollypops, Heebie Jeebies, Trainin' the Fingers en Jade.
De nummers met orkest hebben humoristische en spitsvondige titels als Wait'll It's Moonlight, Paddlin' Madeline Home, Hi-Ho The Merrio!, Fire! (An Alarming Novelty), Horses en Highways Are Happy Ways, dit laatste wellicht als opbeurdend nummer voor in de file.

Net als eerdere heruitgaven op het Document Records label in de serie The Edison Collection is het originele geluid vakkundig gerestaureerd door Larry Tedder en het cd-hoesje bevat de originele catalogusnummers van de oude Edison Diamond Discs en opnamedata, maar geen bezettingen. Deze bezettingen zijn waarschijnlijk niet teruggevonden op de Edison administratie, maar kan voor een deel gereconstrueerd worden aan de hand van de Brian Rust discografieën. Wie van het originele geluid uit de jaren twintig houdt, zal lak hebben aan deze omissie, want Harry Reser's bands brachten in die tijd vooral een collectief geluid - zonder solo's en strak gearrangeerd. De lichtverteerbare banjo-piano duetten zijn een genoegen om naar te luisteren.........

The Old Town Pump - Harry Reser (november 1926)
Harry Reser is zonder twijfel één van de grootste virtuozen op de tenorbanjo en zijn ragtimeachtige novelty composities zullen altijd gedreven navolgers stimuleren hun vingers te trainen ........ Tenslotte wil ik afsluiten met een fragment van het nummer Lollypops zoals dat gespeeld wordt door banjoist Howard Alden. (vertaling en aanvullingen: Hans Koert)

Jo

keepswinging@live.nl

De banjo is zo'n instrument, dat uit prehistorische periodes lijkt te stammen - populair in de tijd toen er nog geen goede geluidsversterking was, werd dit instrument gebruikt door rondtrekkende minstrels en vaudeville artiesten. Aangezien de eerste plaatopnamen nog volledig akkoestisch werden opgenomen bleef de banjo in de eerste helft van de jaren twintig superieur aan de veel zachter klinkende gitaar. Pas na 1925, toen de plaatopnamen electrisch opgenomen werden en geluidsversterking mogelijk werd, verloor de banjo zijn nut en moest zijn plek inruilen voor de gitaar. Harry Reser geldt nog steeds als een icoon op de banjo - zijn techniek, zijn vingervlugheid, virtuositeit en, bovenal, zijn frivole lichtvoetig repertoire zijn nog steeds een must voor de serieuze banjoist en bieden de verwende jazz- en dance-bandliefhebbers de zo broodnodige dagelijkse variatie. Als je op de hoogte wilt blijven van de bijdragen in de Keep Swinging blog vraag dan de nieuwsbrief.(Hans Koert)


Retrospect
Oscar Aleman Choro
Music
Flexible Records Hit of the Week-Durium Keep Swinging News Letter Keep Swinging Contributions

Labels: ,

1 Comments:

Blogger Jo said...

Dear Hans,

Thanks for the translating into Dutch, I realize that you have been training the fingers since yesterday. - Hope that the recovery from your hand surgery continues this way.

Jo

9:30 AM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home