Sunday, May 02, 2010

Het vierde Internationale Jazzfestival Middelburg

Het vierde Internationale Jazzfestival Middelburg ( Nederlands) The fourth International Jazz Festival Middelburg (English)

Komend weekend al de eerste twee opwarmers
HET VIERDE INTERNATIONALE JAZZFESTIVAL IN MIDDELBURG
Hans Koert

In de maand mei staan er nogal wat festivals op stapel, ook in de provincie Zeeland. De grote popfestivals laat ik hier buiten beschouwing ( voor de echte jazzliefhebbers is er meestal weinig te beleven) en ik beperk me dan ook tot het opsommen van de twee belangrijke jazzfestivals namelijk het Vierde International Jazzfestival van Middelburg en het Scheldejazz'10 in Terneuzen. Vandaag aandacht voor het eerstgenoemde.
Dave Holland Quintet ( tijdens festival vorig jaar) ( foto: Hans Koert)

Op zaterdag 8 mei 2010 treedt Michiel Borstlap op in de Schouwburg van Middelburg met een soloprogramma. Hierin uiteraard veel ingetogen muziek van zijn laatste album Solo 2010. Michiel Borstlap is momenteel de meest gevraagde pianist van ons land en op alle grote festivals aanwezig naast de Grootten in de Jazz. Een paar jaar geleden maakte Michiel Borstlap nog een schitterend album, getiteld Monk met een trio waarin ook Han Bennink en Ernst Glerum speelden . Han Bennink is één van de gasten die gepland staan voor de tweede opwarmer: de Instant Composers Pool ( samen met o.a. Ernst Glerum en Misha Mengelberg). Dit concert vindt plaats in de Grote Kerk van Veere. Misha Mengelberg en Han Bennink spelen al een halve eeuw samen: Het is Han en Misha, zoals je Van Gend & Loos zegt, of Laurel & Hardy ( citaat uit: Han Bennink - de wereld Als Trommel van Erik van den Berg.). Han Bennink kwam in de jaren zestig al vaak naar Zeeland toe, met de Instant Composers Pool om te spelen voor Nieuwe Muziek. Misha Mengelberg, die ik in juli 2007 tijdens een concert op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam heb kunnen beluisteren met zijn trio, vind ik vooral belangwekkend vanwege zijn door Monk beïnvloede pianospel - hij is een groot liefhebber van de muziek van Thelonious Monk en dat hoor je terug in zijn fantasievolle pianospel. Nummers als Hypochristmutreefuzz, Kwela P'Kwana, Wok Afhaal en We're Going Out for Italian hebben niet alleen grappige titels, maar zijn composities die tot het beste van de Nederlandse jazz behoren.
Rik Mol treedt met zijn Funk On Me band (met Nate James zang) aan op zaterdag 22 mei. ( foto: Hans Koert)

De Instant Composers Pool, geboren op 1 december 1967 tijdens een optreden in Persepolis, Utrecht, werd opgericht door Willem Breuker, Misha Mengelberg en Han Bennink, een micro-politieke organisatie die zich buiten of net op de grens bevindt van wat men cultuur noemt, aldus Misha. Misha was ook verantwoordelijk voor de naam. Je weet toch hoe dat werkt? Men neme een jampot, vulle die met kaartjes waarop woordjes staan geschreven, goed schudden voor gebruik, en Voila .... Uit dat idee is het begrip instant composing ontstaan, waarbij "instant" dus niet moet worden verward met "spontaan". Instant componeren is voor mij net zo spontaan als de instant poëzie van Maciunas. ( Han Bennink - de wereld Als Trommel van Erik van den Berg. (p. 128-129)). Jan Menu treedt op met zijn Mulligan Moods op maandag 24 mei ( foto: Hans Koert)

Willem Breuker maakt ondertussen al jarenlang geen deel meer uit van het ICP, zoals het kortweg genoemd wordt – hij leidt zijn eigen internationaal befaamde Willem Breuker Kollektief. Zowel Han Bennink als Misha Mengelberg waren aanwezig bij de beroemde (bijna) laatste opnamen met Eric Dolphy, waarover de documentaire Last Date gemaakt is.
Het ICP orkest omvat Misha Mengelberg (piano), Han Bennink (drums), Ab Baars (klarinet, tenorsax), Tobias Delius (tenorsax), Ernst Glerum (contrabas), Thomas Heberer (trompet), Tristan Honsiger (cello), Michael Moore (klarinet, altsax), Mary Oliver (viool) en Wolter Wierbos (trombone).
Jesse van Ruller treedt dit jaar op bij het Jan Menu combo. Hier vorig jaar tijdens het festival met Mona Liza Overdrive ( foto: Hans Koert)

Het festival zelf opent op vrijdag 21 mei 2010 met een kroegentocht langs vijftien café's met meest traditionele jazzbands en gaat zaterdag verder met optredens in het stadscentrum. 's Avonds treedt Brad Mehldau op en de veelbelovende Zeeuwse trompettist Rik Mol, die onlangs de Culturele Prijs van de gemeente Goes in ontvangst mocht nemen. Op zondag is Lillian Boutté te gast tijdens een kerkdienst in de Nieuwe Kerk met de International All Stars o.l.v. Antoine Trommelen. 's Avonds speelt Dick De Graaf's “Clazz" band en Avishai Cohen's Aurora band op het sfeervolle abdijplein in het centrum van de stad - kun je je een mooiere plaats voorstellen voor een concert? Het festival wordt op maandagmiddag afgesloten met het Jan Menu combo, dat met zijn band een eerbetoon brengt aan de muziek van Gerry Mulligan. Al Di Meola, die al een tijdje op het wensenlijstje van het festival stond, doet het licht uit - een prachtig afsluiter. Ik hoop later een selectie, net als voorgaande jaren, te kunnen bespreken in de Keep swinging blog. Alle informatie over het programma en hoe je aan kaartjes komt, vind je op hun website.
Hans Koert

Het vierde International Jazzfestival van Middelburg, traditioneel in het Pinksterweekend, heeft weer een aantal interessante artiesten weten te strikken. Wat te denken van Brad Mehldau, één van de beste jazz pianisten ter wereld, Avishai Cohen of Al Di Meola, wiens gitaarspel haast legendarisch is te noemen. Ook de jazz uit eigen land is niet vergeten: De Storyville Jassband, Dick de Graaf, Han Bennink, Misha Mengelberg en Michiel Borstlap ( de laatste drie zijn het komend weekend al te horen) en niet te vergeten onze eigen Zeeuwse muzikanten: Jan Menu en Rik Mol. De Keep Swinging blog hoopt er weer bij te zijn. Mis daarom niets en vraag de nieuwsbrief aan.


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home