Thursday, February 02, 2012

The making of .... De radioprogramma's van Jean-Christophe Averty

Alle Hit of the Week's chronologisch!
Jazz For The Happy Few and Les Cinglés du Music-Hall!
Hans Koert

The making of .. de radioprogramma's van Jean-Christophe Averty (Nederlands) The making of .... The marathon radio programs (English)


Het verschijnen van de laatste dubbelcd met alle Hit of the Week opnamen in de serie The Complete Hit of the week Recordings op het Archeophone Records label in de zomer van 2011, was het sluitstuk en de kroon op het werk van 20 jaar verzamelen en onderzoek naar het kartonnen Hit of the Week label. Vandaag aandacht voor een bijzondere serie radioprogramma's, gepresenteerd en samengesteld door de Franse jazzjournalist, producer, presentator en mediapersoonlijkheid Jean-Christophe Averty.
Jean-Christophe Averty (bron:
Groot was mijn verbazing, toe ik op een dag in de zomer van 1998 een telefoontje uit Parijs kreeg van een tamelijk “opgewonden” Jean-Christophe Averty, die me in een soort Engels, duidelijk maakte dat hij gehoord had van de Hit of the Week-Durium discografieën en dat hij er meteen een wilde hebben: tout de suite. Ik stuurde de disco’s naar Parijs en een week later kreeg ik weer een telefoontje van diezelfde Jean-Christophe, nu door zijn enthousiasme bijna geheel onverstaanbaar geworden, waarin hij de disco in zijn beste Engels prees als un piece of art. Jean-Christophe Averty, hij moet nu ergens in de tachtig zijn, heeft zijn sporen ruimschoots verdiend bij de Franse televisie en radio en sinds de jaren vijftig honderden programma’s en jazzplaten geproduceerd.
Toen hij eenmaal gepensioneerd werd, mocht hij op France Culture, de culturele Franse radiozender, zijn passie, het verzamelen van 78-toerenplaten, blijven uitdragen in een programma getiteld Jazz for The Happy Few. Eén van de dingen die hij ooit nog eens wilde doen, vertelde hij me, was het draaien van al zijn Hit of the Week, Sefono- en MP-platen , die hij in de loop van de jaren verzameld had, in chronologische volgorde wel te verstaan. In Frankrijk waren in de jaren dertig de orginele Amerikaanse Hit of the Weeks bedrukt met labels als Sefono, ABC, DoReMi, MP of Dancing, om er een paar te noemen. In juni 1998 had hij de stoute schoenen aangetrokken en was hij begonnen, en wellicht is hij toen door een luisteraar getipt over mijn net daarvoor verschenen discografie. Behalve lofuitingen tijdens het tweede telefoontje, wilde hij ook de opnamen hebben van de allereerste Hit of the Weeks die hij niet, en ik wel, in mijn verzameling had ………Dus ging er diezelfde avond een cassettebandje richting Parijs en dat herhaalde zich de maanden daarop nog heel wat keren. Jean-Christophe begon gewoon opnieuw met zijn project, nu met de HOW 1019 en de HOW 1020, die hij niet kende: Tip-Toe Through The Tulips With Me dus, de eerste promotieplaat en de eerste commercieel uitgebrachte Hit of the Week Bert Lown’s Hotel Biltmore Music - Through. Tussen maart en juli 1998 en september 1998 en april 1999 werden er in 50 wekelijkse programma’s elke keer een tweetal Hit of the Weeks gedraaid, ingebed in verhalen, anekdotes en hetzelfde nummer gespeeld door tijdgenoten.
Voorbeeld van één van de cassette gemaakt door Iwan Fresart uit Waavre (bij Brussel) ( verzameling: Hans Koert)
Het project, zoals Jean-Christophe het zich had voorgesteld, moest in april 1999 stoppen, omdat het allemaal volgens de hoge heren te lang ging duren en te weinig luisteraars trok, maar kreeg toch een soort vervolg in het programma Les Cinglés du Music-Hall uitgezonden tussen oktober 1999 en mei 2002; toen kon Jean-Christophe de laatste Hit of the Week Hummin’ To Myself laten horen. Het zat er op! Dankzij een trouwe luisteraar in Wavre (bij Brussel), Iwan Fresart, France Culture was immers in Nederland niet te ontvangen, kreeg ik elke maand alle uitzendingen op tape toegestuurd, minutieus opgenomen; een waar huzarenstukje, achteraf bekeken, vooral als je bedenkt dat Jazz For The Happy Few, en later Les Cinglés du Music-Hall door France Culture verbannen waren naar een tijdstip dat een normaal mens op zijn bed ligt;
middernacht en twee uur ’s nachts, geloof ik.
Eén van de cassette. (verzameling Hans Koert)
Zou er iemand ooit geluisterd hebben naar deze unieke serie radiouitzendingen? Jean-Christophe besprak er uitvoerig, samen met twee vaste studiogasten, de 78-toerenplaten die gedraaid werden en er werd veel gelachen en ge-oh-ed. Als het tijd was om de Hit of the Weekplaat te draaien raffelde Jean-Christophe, hij zat altijd in tijdnood, de letterlijke informatie, zoals die in mijn disco over de plaat beschreven stond, inclusief alle matrix en takenummers, af, als een notaris, die verplicht is een koopacte hardop voor te lezen. Als je bovendien weet dat Jean-Christophe, zelfs als hij Frans sprak, in zijn enthousiasme steeds sneller ging spreken, en zelfs voor geboren en getogen Fransen niet te volgen was, dan heb ik waardering voor die paar mensen die deze monsterserie uitzendingen gehoord moeten hebben.


Hoeveel Hit of the Week verzamelaars zouden deze uitzending gevolgd hebben? Toch zette dit initiatief me aan het denken – alle Hit of the Weeks in chronologische volgorde – wat een schitterend document ………… ik kon daar alleen maar van dromen.
Hans Koert
hitoftheweek@live.nl keepswinging@live.nl
Wie na lang zoeken een unieke verzameling heeft opgebouwd, wil die graag aan anderen laten zien of ........ in het geval van gramofoonplaten, aan anderen laten horen. Toen de Hit of the week Discography gepubliceerd was kreeg ik een telefoontje uit Parijs van niemand minder dan Jean-Christophe Averty, de Franse producer, jazzhistoricus, tv-persoonlijkheid en .. 78-toerenverzamelaar, die eindelijk zijn diepgewortelde wens kon uitvoeren ..... het laten horen op de Franse radio van alle Hit of the Weekplaten ...... chronologisch. Keep Swinging doet maandelijk verslag van het Hit of the Week project, dat onlangs haar bekroning vond met het verschijnen van het laatste deel in The Complete Hit of the Week recordings. De Keep Swinging blog wijst graag op dit soort bijzondere uitgaven. Als je niets wilt missen volg haar dan via Twitter ( keepitswinging) of vraag de gratis nieuwsbrief ( keepswinging@live.nl)
Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Keep (it) Swinging Alle 1500 Keep Swinging Contributions Ruilpagina

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home