Monday, September 26, 2011

Jean-Pierre Morel en zijn Les Rois du Fox-Trot brengen vuurwerk.

Jean-Pierre Morel laat op onnavolgbare wijze de Hot Jazz uit de Roaring Twenties herleven
Legendarische band treedt op in Nederland (oktober 2011)
Hans Koert
Les Rois du Fox-Trot: Fireworks - Hot Jazz- and Dance Music (us) Jean-Pierre Morel en zijn Les Rois du Fox-Trot brengen vuurwerk (nl)

Er zijn maar weinig bands, die weten hoe je echte Hot Jazznummers uit de jaren twintig moet spelen: Charquet et Co, Les Petit Jazz Band de Mr. Morel en Les Rois du Fox-Trot. Er zullen ongetwijfeld lezers zijn, die nu een lichte glimlach produceren en de link kunnen leggen tussen deze drie bands; die van Jean-Pierre Morel, de geïnspireerde Franse kornettist en arrangeur en leider van alle drie orkesten. Onlangs verscheen de nieuwste Cd van Les Rois du Fox-Trot getitled: Fireworks.

Les Rois du Fox-Trot: Fireworks ( Stomp Off Cd 1434)
Jean-Pierre Morel is voor het eerst op vinyl te horen met de Famous Melody Boys, een groep van negen Franse musici, die in oktober 1966 vastgelegd werden in de Salle des Fêtes de la Mairie du 5e Arondisement de Paris. Als snel werd de naam van de groep gewijzigd in Reverend Sharkey's Congregation, Sharkey et Co en tenslotte, vanaf het midden van de jaren zeventig, Charquet & Co. Charquet & Co bleek een gouden formule en in de tweede helft van de jaren zeventig werden ze razend populair op de Nederlandse en Belgische podia. Bob Erdos, die de groep in Breda hoorde spelen op het Oude Stijl Jazz Festival besloot om een platenlabel te beginnen, getiteld Stomp Off, waarop Europese bands, zoals Charquet & Co, die Hot Jazz speelden, op een manier, zoals ze dat in Amerika vaak niet meer kenden ......... playing 1920s jazz / hot dance better than almost any group in the U.S. Charquet & Co. en haar opvolgers zouden heel wat keren op het Stomp Off label uitgebracht worden.
Les Rois du Fox-Trot ( foto: Marie-Aude Richard. (Met dank aan Jean-Pierre Morel)
In mei 1978, nadat Charquet net haar laatste live-album opgenomen had in Mantes voor Stomp Off, besloot Jean-Pierre zijn cornet aan de wilgen te hangen - het bleek een onmogelijke opgave zijn gezin en werk nog langer te combineren met de optredens, bijna elk weekend, in allerlei clubs in Nederland en België. Charquet & Co.
werd opgedoekt en de liefhebbers en fans moesten het voortaan doen met hun herinneringen en de platen die uitgebracht waren. Twintig jaar later, bij het overlijden van de banjoïst van de vroegere Charquet & Co, Lionel Benhamou, die in de tussentijd een veel gevraagd jazzgitarist geworden was, kwamen de leden van de voormalige band weer bij elkaar en spraken af om weer samen te gaan repeteren. Het bloed stroomt waar het niet gaan kan en men besloot een nieuwe band op te richten, die de blanke en zwarte Hot Jazzmuziek uit de jaren twintig wilde doen herleven. Die band werd genoemd: Le Petit Jazzband de Mr. Morel. In 2003 werd Gérard Gervois leider en de band paste de naam aan tot Le Petit Jazz Band, zodat Jean-Pierre Morel, die gewoon, op zijn onnavolgbare wijze, de kornet bleef spelen, zich kon gaan wijden aan het arrangeren en uiteindelijk aan het formeren van een nieuw orkest, getiteld Les Rois du Fox-Trot. Dit nieuwe orkest was groter ( negen man en een vrouw) dan Le Petit Jazz Band ( 7 leden). Deze nieuwe "big band", voor de helft bestaand uit amateurs en voor de andere helft uit professionals, bevatte musici die uit heel Frankrijk kwamen en één keer per maand naar Parijs kwamen om te oefenen en op te treden. Hun eerste cd heette T.N.T., gewijd aan de muziek van Elmer Schoebel en hun tweede Crazy 'Bout Red-Head Mamas. Onlangs verscheen hun derde cd, Fireworks.
Les Rois du Fox-Trot ( bron: My Space.com/Laurence Bridard)
Het is geweldig om te ontdekken dat Jean-Pierre Morel's klank nog niets aan kracht heeft ingeboet. Al meteen op het eerste nummer, Fireworks, spat het "vuurwerk" los en lijkt er geen houden aan. Het nummer werd oorspronkelijk gecomponeerd door Spencer Williams en als Jean-Pierre Morel het onder handen neemt, de wordt deze oude compositie een schoolvoorbeeld van hoe de muziek uit de jaren twintig gespeeld zou moeten worden: krachtige muziek, in een flink tempo, dat swingt, vreselijk "hot" is, met korte felle droge accenten op het bekken ........ kortom: zo hoor je het zelden spelen. Fireworks is, overigens, geen kloon geworden van de uitvoeringen, zoals die overgeleverd zijn op oude 78-toeren grammofoonplaten. Morel kiest voor een snellere variant dan bijvoorbeeld destijds de Original Memphis Five op Vocalion zette of de opname van
Armstrong's Hot Five voor OKeh. Beide originele opnamen dateren uit juni 1928 en werden kort na elkaar opgenomen. De kornet van Jean-Pierre, met die fraaie, enigzins vibrerende klank, zoals Jabbo Smith die met zijn Rhythm Aces vastlegde, maakt het beluisteren van deze plaat tot een feest. Neem bijvoorbeeld Morel's versies van Deep Henderson, van Oliver Naylor's Susquehannas of het nummer Louisiana Bobo.... Als de band inzet met Fletcher Henderson's Variety Stomp dan vallen ineens tachtig jaar jazzgeschiedenis weg en vraag je je af of al die muzikale ontwikkelingen na 1930 wel nodig geweest zijn ............ De arrangementen van Morel en de uitvoeringen van Les Rois du Fox-Trot klinken dan ook alsof ze gisteren geschreven zijn en doen ons beseffen, hoe goed de uitvoeringen deze muziek uit de tijd van onze (over)grootouders door bands als die van Fletcher Henderson live geweest moeten zijn.
Les Rois du Fox-Trot ( Dank aan Jean-Pierre Morel)
Zelfs met het nog niet zo lang geleden geschreven nummer She Winked at You, van Nicolas Montier, altsaxofonist en klarinettist in de band, waan je je, dankzij het levendige publiek uit Le Petit Journal Saint-Michel op de achtergrond, in een dampende volgepakte dansclub ergens in downtown New York. Jean-Pierre Morel en zijn mannen spelen één weekend per maand in Le Petit Journal Saint-Michel en tijdens deze liveconcerten is deze cd samengesteld. Wie een weekend Parijs te omslachtig vindt, kan de komende weken ook in de buurt terecht want Jean-Pierre Morel komt naar ons land. Hij is half oktober met zijn Les Rois du Fox-Trot te horen tijdens vier concerten. De band zal bestaan uit: Jean-Pierre Morel en Shona Taylor: kornet - Pierre Reboud: trombone - Marc Bresdin, Nicolas Montier en Michel Bescont: rieten - Bernard Thévin: piano - François Fournet: banjo - Gérard Gervois: tuba en Laurence Bridard: slagwerk; een unieke kans om dit orkest buiten Parijs te kunnen horen spelen.

14 oktober, 20.30u: Stichting Jazz-Societeit Zutphen: Het Nut, Breegraven 1 in Warnsveld.
15 oktober: 14.30u: Doctor Jazz Dag: Hof van Wageningen, Lawicksee Allee 9 in Wageningen.
15 oktober: 20.30u: Jazzclub Almelo: Wijkcentrum Erve Noordik, Bosrand 33 in Almelo
16 oktober, 15.00u: Breda: Oncle Jean Croonsael, Ginnekenweg 338 in Breda.
De nieuwste cd Fireworks, gespeeld door Les Rois du Fox-Trot, is verschenen op het Stomp Off label. ( Stomp Off CD 1434)
Hans Koert
keepswinging@live.nl
Er zijn maar weinig musici meer die weten hoe je de Hot Jazzmuziek uit de jaren twintig moet spelen, zoals die ons op platen is overgeleverd door bands als die van Fletcher Henderson, de California Ramblers, Jabbo Smith of Tiny Parham, om er een paar te noemen. Kornettist Jean-Pierre Morel is de ongeëvenaarde Hoge Priester van de Hot Jazz uit de Roaring Twenties. Het zette zijn band Charquet and Co bijna veertig jaar geleden al op de kaart; een legendarische groep, waarvan de herinneringen aan hun optredens en platen door veel jazzliefhebbers nog steeds gekoesterd worden. Toen stopte het abrupt - Morel's muziek klonk niet meer live .... Het werd stil op de Nederlandse podia. Bands als The Orpheon Celesta namen het stokje over. Er schijnen nog steeds mensen te zijn, die niet weten dat eind jaren negentig Morel toch de kornet weer oppakte en met zijn Les Petit Jazz Band de Mr. Morel en Les Rois du Fox-Trot de Hot Jazz uit de jaren twintig onnavolgbaar deed herleven. Onlangs verscheen zijn nieuwste plaat Fireworks, een verzameling onvergetelijke ( maar vaak ook vergeten) klassiekers uit de jaren twintig. Keep Swinging vraagt zich hardop af, waarom deze muziek zo zelden meer gehoord wordt. Als je op de hoogte wilt blijven over de bijdragen op de Keep Swingingblog volg haar dan via Twitter (#keepswinging) of vraag de gratis nieuwsbrief ( keepswinging@live.nl)

Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home