Monday, June 27, 2011

Jan Akkerman - Minor Details

Als je aan de top staat, gaat het om de details; zowel groot als klein ( Jan Akkerman)
Hans Koert
Onlangs verscheen de nieuwste cd van Jan Akkerman, getiteld Minor Details. Een mooi uitgebalanceerd gitaaralbum, waarin hij begeleid wordt door zijn vaste groep bestaande uit Coen Molenaar op Hammond, Rhodes, en piano; Wilbrand Meischke op bas en Marijn van den Berg op slagwerk. Tijdens zijn tournee eerder dit jaar ter promotie van deze nieuwe plaat Minor Details werd hij getroffen door een licht infarct: Jan speelt weer en heeft na een aantal weken rust de draad weer opgepakt en het gaat weer beter met hem.
Jan Akkerman - Minor Details (SU 29044) (hoesontwerp: Thijs Hermans)
Jan Akkerman behoort tot die zeldzame muzikanten die je niet in een vakje kunt stoppen: popmuzikant - blues- of jazz- of fusiongitarist? Het stempel doet er niet toe - Jan is gewoon een geweldige gitarist, die zich weinig aantrekt van muziekstromingen en graag de grenzen verkent. Ik kende Jan Akkerman eigenlijk niet als jazzgitarist - Ik denk dat ik hem vroeger, eind jaren zestig- begin jaren zeventig wel eens moet hebben horen spelen in bands als Focus of Brainbox, die ook wel naar Zeeland kwamen. Jan Akkerman ( foto: PZC 6 maart 1978) ( bron: Krantenbank Zeeland)
Jan Akkerman werd geboren in Amsterdam op kerstavond 1946 en begon zijn carriere bij Johnny and the Cellar Rockers. Hij leerde gitaar spelen aan het Stedelijk muzieklyceum in de hoofdstad. In de jaren zestig formeerde hij, samen met Pierre van der Linden, Bert Ruiter en Kaz Lux de band Brainbox, die uitgroeide tot een populaire hardrockband, die, rond 1970, met een zevental plaatjes, zelfs de Top 40 bereikte. Jan Akkerman verliet eind jaren zestig de groep, na onenigheid met zanger Kaz Lux en ging spelen bij het trio van Thijs van Leer, die o.a. zangers als Ramses Shaffy begeleidde; bij Hans Dulfer's Ritmo Natural, wiens Morning After The Third LP (met o.a. Jan Akkerman) onlangs opnieuw verscheen (
Hans Dulfer The formative Years 1968 - 98) en bij de pas opgerichte groep Focus.
Jan Akkerman ( foto: Bert Vethaak)
Uit deze periode stamt ook zijn eerste LP onder eigen naam, getiteld Talent For Sale. De formatie Focus werd populair mede dankzij het gitaarspel van Jan. Dat dit niet buiten Nederland onopgemerkt was gebleven, getuige de titel Best Guitarist die hij in 1973 opgeplakt kreeg in een Melody Maker poll. In maart 1976 trok hij zich terug uit Focus, moe van de concerten en tournees en ging meer soloplaten maken zoals de plaat uit 1977, simpel Jan Akkerman genoemd. Hij is nu ook vaker met jazz musici te horen, zoals Joachim Kuhn en met zijn kwartet ( met Cees Schrama (piano), Wim Essed (bas) en Bruno Castellucci op slagwerk) begeleidt hij klarinettist Tony Scott op de plaat Meditation. (1977). Ik vond zelfs een plaatopname uit 1994 met het Rosenberg Trio. Hij ging zich ook bekwamen in de gitaarsynthesizer, die hij in zijn spel integreerde. Zijn gitaarspel wordt ook in het buitenland gewaardeerd en hij is dan ook nog steeds op grote festival te horen, zoals Montreux of het Northsea.

Een compilatie van foto's m.b.t. de productie van de plaat. ( foto's: Jan Akkerman) ( bron: cd-boekje bij de cd Minor Details)
Het is een bijzondere plaat geworden, omdat de plaat niet op de gebruikelijke wijze opgenomen is, bijvoorbeeld tijdens een één of twee dagen durende opnamesessie in de één of andere studio. In preparation it was one of the most difficult things I ever did (= Het was in de voorbereiding één van de moeilijkste dingen die ik ooit gedaan heb), vertelt Jan op de hoes: I wanted the whole project being done via the internet.(= Ik wilde namelijk het hele project via het internet maken). De vele tournees en de verschillende volle agenda's van de bandleden zorgden ervoor dat een datum prikken voor opnamen moeilijk was en daarom werd tussen de sets tijdens concerten de details voor de nummers besproken en later, op een rustig moment, uitgewerkt.
Jan Akkerman (foto: PZC 12 februari 1983) (bron: Krantenbank Zeeland)
Jan stuurde hen dan de partituur of de muziek als midi-files toe zoals het zou moeten gaan worden en thuis werkten de muzikanten Jan's suggesties uit. De opnamen werden uiteindelijk voor een deel gemaakt in Brazilië tijdens één van de tournees: Last year, on tour in Brazil, Marijn had his own portable home studio with him and Willy recorded bass parts in a resort near Recife. ( = Afgelopen jaar, tijdens en tournee door Brazilië, had Marijn zijn eigen draagbare studio bij zich en Willy ( Wilbrand Meischke) nam delen van de baspartij op in een vakantiedorp bij Recife). Omdat zowel Coen als Marijn thuis een eigen studio hadden, werden, eenmaal terug in Nederland, de toetsen en het slagwerk toegevoegd.
Eric Vloeimans ( met Kytecrash tijdens het 5de International Jazzfestival van Middelburg, juni 2011) ( foto: Hans Koert)
Als gast werd trompettist Eric Vloeimans uitgenodigd en die is te horen op twee van de 14 nummers - op gestopte trompet, want dat geeft zo'n heerlijk Miles Davis-achtige sound, volgens Jan. De nummers Joy, met zijn funky ritme en Eric Vloeimans op gestopte trompet, maar vooral het nummer The Arrogant Frogs met een heerlijke intro met gitaar en gestopte trompet á la Miles Davis zijn mijn favorieten van de plaat.
Eric Vloeimans ( met Kytecrash tijdens het 5de International Jazzfestival van Middelburg, juni 2011) ( foto: Hans Koert)
Jan Akkerman heeft met deze prachtige cd weer een schitterend tijdloos album gemaakt, waar ook de meest verwende jazzfan veel genoegens aan zal beleven. Jan Akkerman - Minor Details is te koop op de Jan Akkerman site.

Hans Koert
keepswinging@live.nl


Termen als Jazz en Blues en Funk zijn in feite kunstmatige verzamelnamen voor muziekuitingen die gemeenschappelijk kenmerken lijken te hebben en die ontstaan zijn in een bepaalde periode of plaats; hierdoor wordt een zekere mate van overzicht gecreërd. Maar wat als een muzikant, daar lak aan heeft of niet in een stijl te vangen is? Jan Akkerman is zo iemand, een gitarist pur sang, die moeilijk in een hokje te duwen is en in wiens gitaarsspel elementen van allerlei muziekstijlen te horen zijn. Jan Akkerman is gewoon een prima gitarist, die op hoogstaand niveau zijn instrument beheerst en zich thuis voelt in allerlei stijlen .............. en dat bewijst zijn nieuwste album Minor Details - heerlijke gitaarmuziek. Keep Swinging probeert aandacht te besteden aan dit soort muzikanten die universele tijdloze muziek maken. Als je de Keep Swinging blog wilt volgen, dan kan dat via Twitter of Facebook (Keep Swinging nieuwsbrief) of via de nieuwsbrief, waarop je je kunt registreren - een mailtje is genoeg.

Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home