Saturday, March 26, 2011

Peter Beets verrast met muziek van Chopin

PETER BEETS verrast met muziek van CHOPIN

Ik heb met opzet het woord Jazz weggelaten, want dat schrikt mensen af .............

Hans Koert

Peter Beets verrast met muziek van Chopin (Nederlands) - Peter Beets: Chopin Meets The Blues ( English)

Een tijdje geleden bracht Peter Beets zijn vijfde album voor het Criss Cross Jazz label uit. Peter maakt al platen voor Criss Cross vanaf 2001, toen zijn eerste New York Trio album op Criss Cross verscheen met Rodney Whitaker op bas en Willie Jones III op slagwerk. Daarna volgden New York Trio - Page 2 en Page 3. Op het New Groove album uit 2007 paste hij zijn trio aan door het slagwerk in te ruilen voor de gitaar. Op zijn onlangs verschenen album Chopin Meets The Blues is het slagwerk weer terug en is het trio uitgegroeid tot een kwartet. Wat wel heel anders is, is de keus van de nummers. Bevatten de voorgaande albums van Peter voornamelijk standards ( de eerste cd) en eigen composities, zijn laatste bevat louter bewerkingen van klassieke composities van Frédéric Chopin. Peter Beets - Chopin Meets The Blues ( Criss Cross Jazz 1329) ( cover design: Gerry Teekens / Bloemendaal in vorm) Hoe is Peter op het idee gekomen een plaat met de muziek van Chopin te maken? Al tijdens zijn opleiding kwam hij in aanraking met klassieke componisten en ook als jazzpianist maakte hij al eens een programma rond het thema Bach ( From Bach to Blues). Peter nam al eens een prelude van Chopin op, in zijn New York Trio page 3 album, maar het idee om een compleet album te maken kwam pas na een geslaagd experiment tijdens een festival rond de muziek van Chopin, dat georganiseerd was in Den Haag. Peter werd gevraagd om in de foyer te spelen als een soort afgeserveerde barpianist, maar daar had Peter absoluut geen trek in; veel liever zou hij optreden in één van de grote zalen van het complex. No, I really don't do that sort of thing, vertelt hij (in het Engels) in het boekje bij het album, Instead, why don't you book me for a Chopin program onstage? I promise you a remarkable evening. (= Ik beloof je een opzienbarende avond .... ). En zo gebeurde het ...... Het optreden van Peter, getiteld Chopin Meets the Blues in de Anton Philipszaal werd een groot succes.

Greg Hutchinson ( foto: Hans Koert) Het is opmerkelijk te lezen dat Peter tijdens de aankondiging van het Chopin concert, het woord "Jazz" met opzet niet gebruikte. I purposely avoided the word "jazz" itself, because that word tends to turn many people off.( = Ik heb het woord jazz met opzet vermeden, omdat het woord mensen afschrikt). Is dat niet verschrikkelijk? Wat is er met de Jazz gebeurd, dat het mensen afschrikt? Ik ben bang dat er in Peter's verhaal iets van waarheid schuilt. Voor veel mensen is Jazz een ver-van-mijn-bed-show, iets dat moeilijk is, iets van vroeger, piep-kras-knor muziek. clubs die leeg lopen, terwijl, en dat lijkt tegenstrijdig, de kwaliteit die jazzmusici tegenwoordig laten horen, meer dan uitstekend is ............ Ik word er doodzenuwachtig van, zegt de één en de ander mist de melodie ........ zo heeft iederen wel een legitieme reden. Peter schrijft: Maybe it's because jazz is hardly heard on radio and television. (= Misschien komt het wel omdat Jazzmuziek helemaal van de radio verdwenen is.) Or maybe, gaat Peter verder, people associate jazz only with avant-gardistic sounds, characterized, to my ear, by a lack of discernable rhythmic pulse - and absolutely no blues feeling at all ...... ( = Of misschien associëren mensen jazz wel met avant-gardistische klanken, gekarakteriseerd door een gebrek aan waarneembare ritmen ... en absoluut geen bluesgevoel). Deze plaat, Chopin Meets The Blues, bevat acht nummers - vijf die Peter uitvoerde tijdens het Chopin gala en drie speciaal voor deze cd bewerkt. Het Peter Beets Quartet bestaat uit Peter Beets aan de piano, Joe Cohn op gitaar, Reuben Rogers op bas en Greg Hutchinson op slagwerk. Joe Cohn, de zoon van Al Cohn, de legendarische tenorsaxofonist, speelde, net als Reuben Rogers overigens, al vaker met Peter Beets en is een regelmatige gast op zijn platen en concerten.
Peter Beets ( foto: Hans Koert) Jazz en klassieke muziek – het blijken twee onvergelijkbare grootheden die mijlen ver van elkaar staan. Niets is minder waar. In het verleden brachten bands als Artie Shaw's Gramercy Five al een soort op klassieke leest gestoelde "kamermuziek", en in de jaren zestig speelden musici als Raymond Guiot platen vol met titels als I Like Johann Sebastian of Haendel With Care - klassieke muziek met een lichte swing. Dit album is hier totaal niet mee te vergelijken - dit is puur jazz, geïmproviseerd rond thema's van Chopin door een jazzpianist pur sang. Ik ben er van overtuigd dat je nog nooit de Nocturnes, Mazurka’s of Preludes van Chopin op zo'n swingende manier vertolkt hebt zien worden. Chopin kan tevreden naar beneden kijken.
Greg Hutchinson ( foto: Hans Koert) Onlangs ontving Peter Beets, samen met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw de prestigieuze Edison Nationaal voor hun Blues For The Date live album ........ maar, zo hield Peter het publiek voor bij zijn dankwoord in het Frits Philips Muziektheater in Eindhoven, Ik ben ontzettend blij, maar vergeet niet ook Chopin Meets The Blues te kopen. Die plaat is ook net uit en lijkt nu een beetje onder te sneeuwen. Dat is natuurlijk zonde.


We blijven nu eenmaal Hollanders - kruideniers .........

De plaat kan besteld worden op de Maxanter's website


Hans Koert


Het idee is niet nieuw - er zijn wel meer jazz- of popmusici die lonken naar de klassieken, maar Peter Beets heeft dat op zijn eigen onnavolgbare manier vorm gegeven - met zijn kwartet heeft hij er een swingende jazzplaat van gemaakt. De Nocturnes, Preludes en Mazurka's van Chopin inspireerden hen tot het maken van dit mooie album. Keep Swinging werd verrast, omdat het geen swingende kamermuziek á la Artie Shaw's Gramercy Five is of het Modern Jazz Quartet geworden is, maar 100% in de hardbop genestelde muziek, maar die van Peter liever geen jazz genoemd mag worden .... vandaar de titel: Chopin Meets The Blues en niet ....Chopin Meets The Jazz!

De Keep Swinging blog probeert interessante platen op te sporen en is daar met dit album weer in gelaaagd. Als je niets wilt missen, volg haar dan via Twitter of vraag de gratis nieuwsbrief. Retrospect Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home