Thursday, March 17, 2011

Alon Nechushtan op zoek naar het verhaal achter de muziek

ALON NECHUSHTAN op zoek naar het VERHAAL achter DE MUZIEK
Alon Nechushtan overtuigt en verrast met dit prachtige album.
Hans Koert

Alon Nechushtan sets off to a journey beyond words (English) - Alon Nechushtan op zoek naar het verhaal achter de muziek (Nederlands)

Onlangs verscheen het eerste album van de Amerikaanse pianist Alon Nechushtan met zijn Words Beyond Trio. Het album is getiteld Words Beyond. Het Alon Nechushtan Words Beyond Trio bestaat, behalve uit Alon Nechushtan op piano uit Francois Moutin op bas en Dan Weiss op slagwerk. Het album, dat een jaar geleden in New York werd opgenomen, bevat een negental eigen composities van Alon Nechushtan en al bij het eerste nummer, getiteld Muppet Shock vroeg ik me af waarom ik nog nooit van deze pianist gehoord had.
Het Words Beyond Trio: v.l.n.r.: Dan Weiss - Alon Nechushtan - Francois Moutin. ( foto: Michael Iannantuono)
Alon is geboren in Israël en leerde daar piano spelen en studeerde klassieke compositieleer. In 2000 verhuisde hij naar de Verenigde Staten waar hij in Bosto
n aan het gerenomeerde New England Conservatorium Jazz en Big Band ging studeren o.l.v. de grote componist, arrangeur, bandleider en trombonist Bob Brookmeyer. Hij studeerde ook piano bij o.a. Fred Hersch, één van mijn favoriete pianisten. Begin 2003 verhuisde hij naar New York, waar hij ging spelen in de plaatselijke jazzscene. Hij richtte in 2002 zijn eigen kwintet op, getiteld TALAT, waarmee hij overal ter wereld optrad in clubs en op festivals, van Canada tot Israël en Europa. De muziek die deze groep speelde kun je het best omschrijven als een mix van klezmer tot jazz en funk, met invloeden van de muziek uit Noord Afrika- en het Midden Oosten.
Alon Nechushtan ( foto: Michael Iannantuono)
De muziek van het Alon Nechusthan Words Beyond Trio is daarmee niet te vergelijken - het heeft zijn wortels stevig in de jazzmuziek, en speelt moderne jazz, d
ie me bij de eerste kennismaking meteen aan de muziek van Jean-Michel Pilc deed denken of die van de eerder genoemde Fred Hersch - een stevig swingend, erg ritmisch geluid, dat, hoewel direct uit de hardbop onstaan, ontwikkelt is tot een geheel eigen stijl. Zowel Francois Moutin als Dan Weiss weten daar wel raad mee. Ik hoorde Francois Moutin, één van de Moutin-tweeling, in februari 2002 in Porgy en Bess (Terneuzen), bij het Jean-Michel Pilc Trio (met Jean-Michel Pilc aan de vleugel en Ari Hoenig op slagwerk), een groep die toen erg veel indruk maakte. Ook hoorde ik hem op het Northsea Jazzfestival met de Franse pianist Martial Solal. Francois Moutin woont en werkt nu in New York. Dan Weiss speelde een paar jaar geleden bij het Kenny Werner Trio dat eveneens in Porgy en Bess opgetreden heeft.

Het Beyond Words Trio: v.l.n.r. Dan Weiss - Alon Nechushtan - Francois Moutin ( foto: Michael Iannantuono)
De Lieder ohne Worte, de "woordloze liederen", zoals Mendelssohn die in de 19de eeuw componeerde, inspireerden Nechusthan voor zijn composities. Het zijn kleine verhaaltjes, zonder tekst. Alon probeert de luisteraar naar die verhalen achter de muziek te laten luisteren, door een klein gedicht op de hoes te plaatsen to help the listener get a a little more from the abstractions of the music itself. ( = om de luisteraar hulp te geven bij het ontdekken van de betekenis van de muziek.). Op de hoes citeert Alon een gedicht De Reiziger van een oude Chinese dichter Ho Hsun en vertaalt dit in zijn eigen woorden naar een 21ste-eeuwse versie, getiteld, hoe kan het ook anders: The Traveler.
The Traveler (bron: Alon Nechushtan)
Alon legde me uit: Instrumental music (as opposed to vocal music, where the lyrics hold a second layer of meaning) has for me a challenge of conveying a lucid music-picture, a sound-scape, a tone poem or narrative that gives the music the depths it deserves.( = Puur instrumentale muziek ( i.t.t. tot vocale muziek) heeft de uitdaging in zich om de bedoeling helder en duidelijk te maken m.b.v. klanken, geluidslandschappen of toongedichten, die het verhaal duidelijk maken.) De titel van de CD, Words Beyond, suggereert eveneens dat diepere verband tussen de klank en het verhaal.
Alon Nechushtan ( foto: Michael Iannantuono)
De titels van de composities refereren naar het gedicht, maar wie verwacht in een zweverige New Age scene terecht te komen met deze plaat in handen, komt van een koude kermis thuis - niets van dat alles. De muziek die het tr
io speelt swingt dat het een lust is - stevige jazz, prachtig opgenomen, zoals jazz voor mij hoort te klinken. Ik was meteen helemaal weg van het openingsnummer Muppet Shock, dat meteen de toon zet en Dr. Master Plan - beide uptempo nummers, waarbij vooral de verrassende ritmen en accenten in het laatstgenoemde stuk fascineerden. Het album eindigt met het nummer The Traveler, ook weer zo'n nummer waarin m.i. alles op zijn plaats valt zoals het hoort; dit Words Beyond trio swingt als de hel en verveelt geen moment - een plaat om keer op keer te spelen en telkens onthult het weer andere zaken die eerst onopgemerkt bleven.........
Waarom hebben we hier in Europa nog zo weinig van deze getalenteerde pianist gehoord? Zou het niet mooi zijn hem hier eens live op een festival of tijdens een tournee te kunnen beluisteren? Alon vertelde me dat hij graag een keer naar Europa komt en dat de plannen er liggen - nu de uitvoering nog. Clubs of festivals, die hiervoor kansen zien, kunnen rechtstreeks met overleggen.
En wie de plaat zelf wil horen kan voor een copie terecht op Alon's website.

Een prachtig album dat smaakt naar (veel) meer ...............

Hans Koert

Dit is één van die albums, waar je bij toeval tegenaan moet lopen, aangezien deze talentvolle, in Israël geboren Amerikaanse pianist, Alon Nechushtan hier amper bekend is. Met zijn nieuwste plaat Words Beyond, hoopt Alon en zijn trio, dat bestaat uit Francois Moutin op bas en Dan Weiss op slagwerk Europa te veroveren en wie eenmaal deze krachtige swingende plaat heeft gehoord mag hopen dat ze snel hier live te horen zullen zijn. Luister naar deze plaat en overtuig je.
De Keep Swinging blog houdt ervan om dit soort veelbelovende, onbekende artiesten in de schijnwerpers te zetten - als je dat niet wilt missen volg haar dan via Twitter of vraag haar gratis nieuwsbrief.


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home