Thursday, February 03, 2011

Jazz aux Champs-Elysées - Jack Diéval: De Franse Pete Felleman

JAZZ AUX CHAMPS-ÉLYSÉES - JACK DIÉVAL - De Franse PETE FELLEMAN
Jack Dieval presenteert .....
Hans Koert

Jazz aux Champs-Elysees - a European broadcast of light music and jazz ( English) Jazz aux Champs-Elysées - Jack Diéval: De Franse Pete Felleman (Nederlands)

Eén van de populairste Franse radioprogramma’s uit de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw was ongetwijfeld “Jazz aux Champs-Élysées”, gepresenteerd door Jacques (= Jack) Diéval …. Une émission européenne de variétés et de jazz. ( = Een Europese radiouitzending met lichte muziek en jazz).

Jack Diéval, de man met de pijp (1921) ( bron: LP: Jack Diéval Trio - Live at the "St. James de Paris)

Presentator, producer en pianist Jack Diéval, de man met de pijp, geboren in september 1921, was in zijn tijd een populaire programmamaker, die het programma Jazz aux Champs-Élysées, meer dan twintig jaar presenteerde. Wat maakte het programma zo speciaal?

Jazz aux Champs Élysée ( uitgebracht door INA) (foto cd: The Delta Rhythm Boys) ( foto: Ina, Louis Joyeux, Paris)

Je kunt het programma vergelijken met ons eigen Swing and Sweet from Hollywood and 52nd Street, dat vele jaren door de VARA radio werd uitgezonden en samengesteld en gepresenteerd werd door Pete Felleman. Dat programma was meer dan vijftig jaar in de lucht en werd een begrip en bron voor informatie voor de jazzliefhebbers uit die tijd. De muziek echter, die te beluisteren viel, kwam altijd van een gramofoonplaat, terwijl bij Jack Diéval de muziek live gespeeld werd, of te voren speciaal voor het programma was vastgelegd. Bobby Jaspar (1926 - 1963) ( bron: Vogue)

Buitenlandse jazzmuzikanten, die Parijs aandeden, werden uitgenodigd om in het programma op te treden, met begeleiding van de JACE All-Stars (= Jazz Aux Champ-Élysées All-Stars), waarin een aantal Franse musici van naam verstopt zaten zoals René Thomas, Guy Lafitte en Roger Guérin, om er een paar te noemen. Een aantal buitenlandse gasten, die langskwamen waren bijvoorbeeld Lester Young, Donald Byrd en Bobby Jaspar, Walter Davis jr., Lucky Thompson, Chet Baker en Catharina Valente, Stéphane Grappelli, Stan Getz en de Delta Rhythm Boys.

The Delta Rhythm Boys (Bron:http://www.ukforsk.se/ukf/bd-delta.htm )

Al deze genoemde artiesten zijn nu terug te vinden in een fraaie uitgave van het INA, zeg maar het Franse (Jazz)geluidsarchief, getiteld Jazz aux Champs-Élysées, waarbij een fraaie foto van de Delta Rhythm Boys op de voorkant prijkt. Een schitterend document voor iedereen die houdt van bijzondere radio opnamen van swingnummers uit de Europese jazzgeschiedenis met Amerikaanse musici uit de jaren vijftig.
Catharina Valente (1931) en Chet Baker ( 1929-1988) (bron:
https://eee.uci.edu/programs/rgarfias/links/chet-baker.html )

De opnamen zijn niet alle gemaakt in Parijs, maar ook in Brussel, Baden-Baden en bijvoorbeeld Cannes, onder de vlag van de Eurovision, het samenwerkingsverband van Europese omroepen. De geluidskwaliteit en de discografische informatie van deze (volgens mijn informatie) niet eerder uitgebrachte opnamen, is uitstekend.


INA, de equivalent van ons MCN, biedt op haar website een archief aan met zo'n 30.000 uur aan radio- tv- en filmopnamen ....... Een schatkamer!!

De besproken cd kan besteld worden op hun website.

Eerder verscheen een uitgave in de serie Jazz in Paris, getiteld Jack Diéval - Jazz aux Champs-Élysées, waarop nummers staan van Jack Diéval en zijn JACE-All Stars.

Hans Koert
keepswinging@live.nl

Jack of beter Jacques Diéval, de man met de pijp, was jarenlang de presentator van het Franse radioprogramma Jazz aux Champs-Élysées, dat wekelijks in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw de lucht in ging op Paris-Inter met een selectie van lichte muziek en jazz. Buitenlandse muzikanten, op tournee door Europa, waren te gast bij zijn JACE All-Stars, waarin de beste Franse jazzmusici participeerden. Opnamen met grote namen als Lester Young, Stephane Grappelli, Chet Baker en Bobby Jaspar zijn nu uitgebracht door INA, het Franse muziekarchief. Keep Swinging wil deze parel uit de Europese Jazz graag aanbevelen ... Als je niets wilt missen voor de Keep Swinging blog, al vijf jaar online, volg haar dan via Twitter of vraag haar gratis nieuwsbrief.


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home