Monday, January 24, 2011

Michel Mainil - Reflections in Blue: live-optreden in de Music Village

Michel Mainil - Reflections in Blue: live-optreden in de Music Village (Nederlands) Michel Mainil - Reflections in Blue: Live concert at the Brussels Music Village ( English)

Sonorités audacieuses, compositions fortes et osées, un moment de pur plaisir
MICHEL MAINIL - REFLECTIONS IN BLUE: Live-optreden in de MUSIC VILLAGE
Hans Koert


Michel Mainil bracht onlangs een nieuwe plaat uit, getiteld Reflections in Blue, genoemd naar een James Williams compositie. Het Michel Mainil Quartet - Reflections in Blue album, werd live opgenomen in de Music Village, een bekende jazzclub aan de Steenstraat vlakbij de Grote Markt van Brussel. Michel Mainil trad daar op met zijn vertrouwde kwartet, waarin, behalve hemzelf op sopraan- en tenorsax, ook Alain Rochette op piano, José Bedeur op bas en Antoine Cirri op slagwerk meespeelden. De opnamen dateren uit de eerste week van augustus 2009.
Michel Mainil werd geboren in La Louviere ( El Louvire) in de Belgische provincie Henegouwen (Wallonië) en studeerde daar aan het conservatorium. Als jong student ontdekte hij de muziek van Duke Ellington en raakte gefascineerd door de grote saxofonisten van die tijd, John Coltrane, Sonny Rollins en Stan Getz. Van eerstgenoemde speelde hij platen als Blue Train en Afro Blue Impression grijs. Hij ging in allerlei (jazz)bands spelen, van traditioneel tot wereldmuziek, voordat hij een paar jaar naar Afrika trok, waar hij in Kameroen belandde waar hij speelde met plaatselijke bands. Terug in België richtte hij zijn eigen groepen op zoals Nemesis met Pascale Loriers, Piet Verbiest en Guy Vaerendonck. Hij richtte ook zijn eigen Michel Mainil Quintet op met Paolo Loveri, Alex Furnelle, Alain Rochette, José Bedeur en trompettist Richard Rousselet. Hij speelde in een groep genaamd Monk's Flavour, die zich specifiek richtte op de muzikale erfenis van Monk. De afgelopen tien jaar is Michel actief in talloze groepen en projecten - te veel om op te noemen, zonder zaken te vergeten. Het kwartet, waarmee hij in Brussel aantrad is er daar één van. Het nam o.a. een plaat op in La Louviere ( november 2003) getiteld Water and Other Games en Reflections in Blue lijkt daar een logisch vervolg op.

De plaat Reflections in Blue bevat een zevental nummers, de meeste gecomponeerd door bekende componisten als Cole Porter ( Get Out of Town) en George Gershwin ( met één van de bekendste nummers uit de Porgy en Bess suite: I Loves You Porgy) en het bekende Wayne Shorter nummer, Footprints, dat Shorter in februari 1966 voor het eerst opnam met zijn kwartet voor het Blue Note album Adam's Apple en dat zou uitgroeien tot één van zijn bekendste composities. Footprints is één van de relatief breed uitgesponnen titels van deze plaat, de meeste duren zo'n 10-minuten; één van de voordelen van een plaat met alleen live-opname. Het zelden gehoorde Mishima, een compositie van
David Schnitter, werd, net als het titelnummer van de plaat, alleen opgenomen in december 1978 door Art Blakey en zijn Jazzmessengers, waarin David Schnitter toen speelde.
Michel Mainir ( foto:http://sunnysidejazzband.free.fr/biographies.html )

Een opmerkelijke keus is het nummer Beija Flor, dat opent met een piano-intro van Alain Rochette en o.a. een gestreken solo bevat van José Bedeur. Het is een Braziliaanse lied ( Een Beija Flor is een soort kolibrie), oorspronkelijk gecomponeerd door Nelson Antonio da Silva, een gitarist, beter bekend als Nelson Cavaquinho. Nelson begon zijn muzikale loopbaan op de cavaquinho, en speelde
Choromuziek, voordat hij zich specialiseerde in samba's. Dit nummer werd opgenomen door o.a. de Peter Herbolzheimer Rhythm Combination & Brass in mei 1994 en recentelijk aan de groef toevertrouwd door Marco Cesar Sexteto Capibaribe en de populaire (12-snarige cavaquinhospeler) Hamilton De Holanda.
Nog zo'n vreemde eend in de bijt is de jazztraditional Just a Closer Walk with Thee, een nummer dat je niet zo snel hier zou verwachten, maar wellicht zijn plaatsje te danken heeft aan het feit dat Michel Mainil een zwak heeft voor de traditionele jazz, bevat een, m.i. wat minder geslaagde, bas-solo gecombineerd met zang van José Bedeur.
Het Michel Mainil Quartet ( foto: Michel Mainil Quartet)
Het Michel Mainil Quartet bestaat uit louter ervaren jazzmusici zoals José Bedeur, die zowel op bas als op cello actief is en naast musici als Coleman Hawkins, Claude Bolling, Martial Solal, Johnny Griffin en Tete Montoliu heeft gestaan. Alain Rochette, pianist, en Michel Mainil kennen elkaar al jaren en spelen al lang samen. Antoine Cirri, slagwerker, vind je terug in o.a. het kwartet van de Belgische baritonsaxofonist Alain Cupper en de groep Jojoba, met Jean-Luc Pappi op de piano.

Als je van jazz houdt die zijn inspiratie haalt uit de jaren vijftig, de hard-bop van Art Blakey en geestverwanten, dan is dit een plaat die zeker een plaatsje verdient in je platenkast. Je kunt Reflections in Blue o.a. hier bestellen.

Hans Koert


Twitter

Het Michel Mainil Quartet trad onlangs een paar dagen op in de Brusselse Music Village en dit concert werd uitgebracht op een album genaamd Reflections in Blue. Vier ervaren Belgische jazzmusici, die een eerbetoon brengen aan de grote jazzcomponisten uit het verleden, met beide benen stevig in het nu. Keep Swinging beluisterde het en wil de plaat niet meer missen. Als je de Keep Swinging blog op de voet wilt volgen meld je dan aan bij Twitter of vraag de gratis nieuwsbrief.Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home