Monday, August 30, 2010

Wolfgang Maiwald Trio - Two Faces

Wolfgang Maiwald Trio - Two Faces ( Nederlands ) - Wolfgang Maiwald Trio - Two Faces (English)

Heerlijke toegankelijke jazz voor een groot publiek

WOLFGANG MAIWALD TRIO - TWO FACES
HANS KOERT


Binnenkort verschijnt de nieuwste plaat van de Duitse pianist en componist Wolfgang Maiwald - het is de eerste plaat die hij met zijn trio uitbrengt in eigen beheer. Het album heet Two Faces en bevat tien nummers gespeeld door zijn trio, dat bestaat uit Wolfgang Maiwald op piano, Guus Bakker op bas en Joost Kesselaar op slagwerk. Ik mocht alvast hem beluisteren.


Wolfgang Maiwald Trio: v.l.n.r.: Guus Bakker - Wolfgang Maiwald - Joost Kesselaar ( foto: Paul Lehwald )
Wolfgang Maiwald - hij leerde zichzelf piano spelen als tiener - studeerde eind jaren tachtig muziek aan de universiteit van Oldenburg en viel dusdanig op dat hij eind jaren tachtig door de Jugend Jazzt Niedersachsen uitgeroepen werd tot het meest belovende talent van de regio. Hij besloot professioneel door te gaan nadat hij, verhuisd naar Amsterdam, zijn studie aan de Amsterdamse School voor de Kunsten en het Hilversums conservatorium summa cum laude had afgerond.
Hoes: Wolfgang Maiwald Trio - Two Faces ( MMP CD 1001)
Hij trad op met tientallen nationale - en internationaal bekende jazzmusici als Ferdinand Povel, Joe Lovano, Jesse Van Ruller, Benjamin Herman, Tineke Postma, Jasper Blom en Rick
Margita ( om er een aantal te noemen). Rick Margitza, die verschillende keren met Wolfgang optrad tijdens de wekelijkse jam sessions in het Old Quarter hotel, waar het trio jarenlang de vaste huisband was, herinnert zich: I heard colours and levels of expression that I had not heard before. (= Ik hoorde allerlei klankkleuren en niveaus die ik nog niet eerder gehoord had.) He has a real voice as a composer and has managed to create an environment for his playing that serves his voice as an improviser. ( = Hij heeft een eigen geluid als componist en weet een omgeving te organiseren en te creëren waarin ruimte is voor improvisatie). Ik vond een fragment van een concert, waarin Rick Margitza speelt met het Wolfgang Maiwald Trio tijdens één van de optredens in het Old Quarter hotel in Amsterdam. Rick Margitza imponeerde een half jaar geleden tijdens een optreden in Porgy en Bess in Terneuzen.

Wolfgang Maiwald ( foto: Klaas Fopma)
Het Wolfgang Maiwald trio lijkt als trio niet vaak op te treden, maar Wolfgang Maiwald is vaak te horen als lid van de groep Beatsclassics, dat zichzelf op hun website omschrijft als een collectief van zeer ervaren live muzikanten, dj's en vj's. Tijdens hun act worden vocals, visuals, live gemixte beats, percussie, saxen, toetsen en alleen de allerbeste dancetracks samengevoegd tot een dynamisch, auditief en visueel spektakel met een hoge jam-factor. Klassiekers van o.a. Moloko, Technotronic, Spiller, Basement Jaxx worden omgetoverd tot pompende, groovende, live gespeelde floorfillers. Dit soort muziek is erg populair bij de jonge clubbezoekers, die deze muziek waarderen om te relaxen en te dansen. De muziek op de plaat Two Faces is van een geheel andere stijl, die wellicht het beste als easy listening of loungemuziek omschreven kan worden, in de goede zin van het woord. Het trio mikt duidelijk op een ander publiek.
Luister maar eens naar het titelnummer van Two Faces, gespeeld door het Wolfgang Maiwald Trio.Guus Bakker ( hier als lid van het Clazz Ensemble) ( foto: Hans Koert) De plaat bevat tien nummers; zeven eigen composities en verder nummers als Herbie Hancock’s Chan’s Song, bekend van de film Round Midnight, en standards als Summer Night and I Fall In Love Too Easily. De drie musici op de plaat ontpoppen zich als ervaren musici en zetten een hecht stabiel jazzpiano trio neer, met een ietwat lyrische maar toch ritmische improvisatiestijl van de pianist, een prima klinkende bas en de subtiele brushes van de slagwerker........ prima muziek om bij te ontspannen. Het meest jazzy nummer is ongetwijfeld Conduction, een Wolfgang Maiwald compositie. Luister maar .........

Joost Kesselaar ( eveneens actief in o.a. het Clazz Ensemble) ( foto: Paul Lehwald)

Two Faces is een plaat die een grote groep van muziekliefhebbers zal aanspreken - prima klinkende, gemakkelijk toegankelijke muziek, dat lijkt te rijpen na herhaald beluisteren - een plaat gespeeld door een ervaren combo, dat weet wat de gemiddelde luisteraar en zijn gasten wil horen.

De plaat wordt ten doop gehouden tijdens een concert in het Bellevue Theater in Amsterdam op 10 oktober 2010. De cd Two Faces is nu al te bestellen via Wolfgang's website of te downloaden

Hans Koert
keepswingingg@live.nl


Wolfgang Maiwald en zijn Trio brengen binnenkort, in eigen beheer, hun eerste plaat uit getiteld Two Faces. Wolfgang Maiwald speelt een tiental nummers, merendeels eigen composities, met zijn ervaren begeleiders, die heel wat muziekliefhebbers zal aanspreken. Keep Swinging zet dit soort nieuwe producties graag in de schijnwerper - zo ook deze plaat Two Faces. Als je graag op de hoogte blijft wat er zoals op jazzgebied verschijnt, meld je dan aan voor de nieuwbrief.


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home