Friday, August 06, 2010

Mariano di Nunzio brengt nieuwe plaat uit: Sonata a 3 + 2

Mariano di Nunzio: new album Sonata a 3 + 2 ( English) - Mariano di Nunzio brengt nieuwe plaat uit: Sonata a 3 + 2 (Nederlands)

Grazie a Oscar Wilde e alle sue poesie che hanno ispirato questo disco
MARIANO DI NUNZIO BRENGT NIEUWE PLAAT UIT: SONATA 3 + 2
Hans Koert

Mariano di Nunzio en zijn trio brachten onlangs op het Dodicilune label een nieuwe plaat uit getiteld Sonata a 3 + 2. Het trio, voluit het Trio Barracina genaamd, bestaat uit Mariano di Nunzio op trompet, Massino de Stephanis op bas en Daniele Fusi op slagwerk. Voor dit project werden twee extra musici uitgenodigd: Sandro Maria op altsax en klarinet en Andrea Rellini op cello. Dit verklaart meteen de titel van het album: Sonata a 3 + 2.

Voorkant van de Mariano di Nunzio Trio Barracina plaat: Sonata a 3 + 2 (Dodicilune Dischi Ed274)

Ik leerde het trompetspel van
Mariano di Nunzio kennen dankzij drie eerder uitgebrachte platen. Het album, gewijd aan de muziek van Kurt Weill werd uitgebracht eind jaren negentig met zijn groep Il Volo di Lindbergh, een kwintet met Mariano di Nunzio op trompet en flicorno, wat Italiaans is voor de bugel. Deze plaat dateert van maart 1999. Mariano di Nunzio woonde en werkte toen in Siena (Italië) als professioneel trompettist en gaf les aan de Centro Nazionale Studi sul Jazz (= Nationaal Studiecentrum voor Jazz) in Siena, een organisatie die (nog steeds) erg actief is in de promotie van de jazzmuziek in Italië. Volgens mijn laatste gegevens werkt hij daar momenteel nog steeds, naast leider van zijn eigen groepen zoals het XQuartet en zijn Trio Barracina + 2. In 2000 richtte hij een eigen groep op, waarvan we de leden al tegengekomen zijn bij zijn laatste album: Massimo de Stephanis op bas en Daniele Fusi op slagwerk. Hun eerste plaat is getiteld Barracina. Barracina, of Barra, is de naam van één van de voorsteden van Napels, de plaats waar Mariano geboren en opgegroeid is. Hier kreeg hij ook zijn eerste muzieklessen van zijn vader, die, hoe kan het ook anders, ook trompettist was. Hier deed hij ook zijn eerste ervaringen op als muzikant. Ik was verrast toen ik dit album hoorde - een mix van nummers uit de traditionele Napolitaanse traditie geserveerd in hedendaagse moderne jazz. Ik schreef hierover in een eerdere blog: Mariano di Nunzio - trompettist.
Mariano di Nunzio Trio Barracina + 2 ( v.l.n.r.: Massino de Stephanis - Mariano di Nunzio - Daniele Fusi - Andrea Rellini - Sandro Marra)
In 2005 richtte hij een kwartet op met gitaar waarop hijzelf te horen is op trompet; Domenico Caliri op de (elektrische) gitaar, Silvia Bolognesi op de bas en Simone Bosco op slagwerk. Dit zgn. XQuartet is te horen op Suite For Quartet, uitgebracht op het Splasc(H) label en is gewijd aan de slachtoffers van de tsunami - Ook zo'n plaat die me verraste!


Mariano di Nunzio


De plaat Sonata a 3 + 2 door het Mariano di Nunzio Trio Barracina + 2 is geïnspireerd door de gedichten van Oscar Wilde: Grazie a Oscar Wilde e alle sue poesie che hanno ispirato questo disco ( = Met dank aan Oscar Wilde en zijn gedichten, die een inspiratie waren voor deze plaat), al ontgaat me, als nuchtere Zeeuw, de directe link tussen de dichter en deze muziek. Het bevat één sonate ( Sonata a 3 + 2), die onderverdeeld is in vijf delen, met namen als Allegro, Adagio, Andantino, Scherzo en Finale: con brio. Nu hoef je geen expert te zijn in de klassieke muziek om te weten dat al deze termen aanduidingen zijn over de snelheid waarmee een (deel van een) compositie gespeeld moet worden: Allegro betekent snel - Adagio: langzaam en statig - Andantino: "een wat gehaast wandeltempo" (!) - Scherzo: (letterlijk "grap" in het Italiaans) en wijst op een snel gespeeld humoristisch deel en tenslotte het eindnummer Finale con brio wat zo iets betekent als krachtig en met pit. Dit album is niet, zoals je zou vermoeden, een klassiek stuk geworden, al leunt het tweede nummer Adagio, dankzij de cello en klarinet daar wel tegen aan. Het derde nummer opent met een thema met Mariano di Nunzio op gestopte trompet subtiel begeleid door de borstels, de brushes van Daniele en de bas van Massino. Heerlijke jazz ..... Persoonlijk vond ik het unisono gespeelde intro met Mariano en Sandro een mooie afsluiter.

Jammer genoeg is het trio van Mariano di Nunzio in onze streken nagenoeg onbekend en ze treden maar zelden buiten Italië op. Wat jammer, want deze muzikanten kunnen zich met gemak meten aan de Europese norm. Wie durft het aan deze mensen eens naar België of Nederland te halen? Tot die tijd zullen we ons moeten behelpen met hun platen.
De plaat kan besteld worden via de website van Dodicilune of in je eigen gespecialiseerde platenzaak.
Hans Koert


keepswinging@live.nl


Mariano di Nunzio, trompettist en componist, heeft een nieuw album uitgebracht met zijn Trio Barracina uitgebreid met een cellist en een rietblazer. De kans is groot dat je nog nooit van deze Italiaanse trompettist gehoord hebt en de titel: Sonata a 3 + 2, gesplitst in vijf delen, suggereert eerder een schijfje met klassieke muziek, dan een heerlijke jazzplaat. Toch is dat laatste het geval - Mariano di Nunzio laat hier horen dat hij weet hoe zijn muziek moet klinken: een uitgebalanceerde groep met Mariano op gestopte trompet - het betere borstelwerk van Daniele en het subtiele baswerk van Massino - kortom een groep om in de gaten te houden. Keep Swinging houdt er van dit soort onbekende groepen voor het voetlicht te halen - als je je afvraag hoe je moet voorkomen daarvan niets te missen, vraag dan de nieuwsbrief aan. Mail me !!
Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home