Thursday, December 24, 2009

De Paull Sisters - Radiosterren

The Paull Sisters - a forgotten vocal duo ( English) De Paull Sisters - een vergeten zangduo ( Nederlands) The Paull Sisters - Stars of Radiolands ( English) De Paull Sisters - Radiosterren ( Nederlands)

THE PAULL SISTERS Edison DISCOGRAPHY
THE PAULL SISTERS Durium DISCOGRAPHY

Het nooit vertelde verhaal over de zingende zusjes Julia en Ruth Brock
DE PAULL SISTERS - RADIOSTERREN
Hans Koert


Een jaar geleden plaatste ik een bijdrage over de Paull Sisters. Ik had een naam gevonden op de hoes van een oude Hit of the week 78-toerenplaat uitgebracht in de herfst van 1931 en dat was alle informatie die ik had. Dankzij Bill Schoerner kreeg ik informatie over hen en foto's. Bill Schoerner is gefascineerd door dit soort zanggroepen en plaatste eerder dit jaar een schitterende serie blogs over de Williams Sisters, die een heleboel informatie losmaakte, dankzij de reacties die we van familieleden ontvingen. En nu, de geschiedenis lijkt zich te herhalen ..... ik werd benaderd door Judye Talbot, die de dochter van Julia blijkt te zijn. Julia was één van de Paull Sisters, samen met haar zus Ruth. Julia overleed in augustus van dit jaar, 104 jaar oud. Dankzij Judye, die me informatie en foto's uit haar moeders plakboeken stuurde, kan nu, voor het eerst, hun levensverhaal verteld worden. Vandaag het tweede deel getiteld: Stars of Radioland.

Advertentie waarin ze Julia and Ruth Paull (sic) genoemd worden. Grappig is dat er verwezen wordt naar de eerste TV-uitzendingen, die in de VS begin jaren dertig plaats vonden.

Ik ben ervan overtuigd, dat de Paull Sisters ook op andere Duriumplaten te horen zijn - bedenk dat er heel wat is opgenomen door anonieme studiomusici voor Durium, vaak met Phil Spitalny of Bert Hirsch als leider, met van die vage namen als the "Durium" Orchestra.
Eén zo'n opname, waarin de Paull Sisters waarschijnlijk te beluisteren zijn, is dit kleine kartonnen duriumplaatje, het kerstplaatje, dat Phil Spitalny opnam om uitgebracht te worden rond kerstmis 1931.
Advertentie voor een concert met het beroemde "the king himself" Paul Whiteman orkest op 6 mei 1931 in Appleton. De Paull Sisters worden hier omschreven als Court Harmonizers.

Phil Spitalny was een veelgevraagd bandleider voor radiouitzendingen zoals het programma Tea Dansante dat elke werkdag op NBC Network werd uitgezonden. Ik vind het leuk om nog een nummer te laten horen van het Phil Spitalny orkest met The Paull Sisters uit september 1929: Bottoms Up ( hierme wordt bedoeld het leeggieten van flessen met alcoholische dranken ten tijde van de drooglegging).

Rond diezelfde tijd zongen de twee zusjes bij het grote Paul Whiteman orkest. Ze moeten gezongen hebben in radiouitzendingen waarin Paul Whiteman te horen was, al heb ik daar geen bewijzen voor gevonden. Voor zover ik heb kunnen nagaan, is deze samenwerking nooit vastgelegd, al zou het zomaar kunnen dat één van de radiotranscripties uit die tijd bewaard gebleven is.

The Paull Sisters ( 1935) ( foto: Judye Talbot)
Paul Whiteman was toendertijd te horen in een tiental radio programma's zoals The Old Gold - Paul Whiteman Hour ( CBS Network); gesponsorde programma's voor NBC Radio Network voor Allied Quality Paints, de General Motors-Pontiac divisie of voor het sigarettenmerk Lucky Strike.
Paul Whiteman - NBC radio artiest. ( jaren 30)

Eén van de zanggroepen, die ik wel tegenkwam in de radiouitzendingen van Paul Whiteman waren de Brox Sisters, zoals in een uitzending van 10 december, 1929. Kathlyn, Dagmar and Lorraine Brox begonnen hun zangcarriere begin jaren twintig en zijn bijvoorbeeld te zien in de film van Paul Whiteman: King of Jazz. Ik vroeg Judye waarom de Paull Sisters zich zo noemden en niet de Brock Sisters, zoals je zou verwachten. Zou "Paull" iets te maken hebben met Paul Whiteman? Hun vader heette geen Paul, maar Burtis Brock, dus dat was geen aanwijzing. I'm not sure why they chose "Paull Sisters" because they were using that name when the sang with Phil Spitalny

Links: Paul Whiteman - rechts De Paull Sisters (foto: Judye Talbot)

and that was before Paul Whiteman. ( = Ik heb geen idee waarom ze zich de Paull Sisters noemden, en omdat ze die naam al gebruikten toen ze bij Phil Spitalny zongen, lijkt een verwijzing naar Paul Whiteman onjuist). I do know that there was early reference the singing as the Brock Sisters, but my mother said there was another singing group at that time known as the Brock Sisters and they didn't want to be confused with them. ( = Ik weet dat ze zich in het begin de Brock Sisters noemden, maar mijn moeder vertelde me dat er nog een zanggroep was die zich de Brock (sic) Sisters noemden en we wilden daarmee niet verwisseld worden). I'm sure that they used the double "L" in Paul to be sure it was considered a surname. ( = Ik ben er zeker van dat ze de extra "L" achter Paull gebruikten om aan te geven dat het niet om een voornaam ging). That would have been my mother's flair ( = Dat was nou iets, typisch voor mijn moeder). Ik denk dat Julia Brock doelde op de eerder genoemde Brox Sisters, een naam die je hetzelfde uitspreekt als Brock.
Paul Whiteman's Orchestra met de Paull Sisters ( foto: Judye Talbot)
Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak verhuisden Julia en Ruth terug naar Chicago met hun moeder. In 1946 trouwde Julia met een man, die teruggekeerd was als soldaat en optrad in een rondtrekkende groep, die stuntwagens reed. Die groep heette de Jimmy Lynch's Death Dodgers, één van de tientallen stuntcarshows, die de VS in die dagen telde.
That show was one of the first "car thrill shows" in the United States and other like Joey Chitwood copied Jimmy Lynch's Death Dodgers. (= Die show was één van de eerste "car thrill shows" in de Verenigde Staten en anderen, zoals Joey Chitwood kopieerden gewoon hun optredens)
Jimmy Lynch's Death Dodgers ( eind jaren veertig)
Ruth is nooit getrouwd geweest en overleed in 1971 - Julia overleed in augustus 2009, 104 jaar oud.


PAULL SISTERS Edison DISCOGRAFIE

Aangezien ik de onderstaande plaatopnamen niet in mijn verzameling heb, kan ik de aanwezigheid van de Paull Sisters niet op elke plaat verifiëren - deze opnamen heb ik gemerkt met een vraagteken. Als je de opnamen hebt, neem dan contact op en help me een meer complete discografie te maken.THE PAULL SISTERS singing with PHIL SPITALNY's MUSIC: Phil Spitalny dir v. Paull Sisters: Julia and Ruth Brock vo
Recorded New York City, 31st of May, 1929
When My Dreams Come True - 19226 / Baby - Oh Where Can You Be? - 19227
Released as Edison 562605

THE PAULL SISTERS singing with PHIL SPITALNY's MUSIC: Phil Spitalny dir v. Paull Sisters: Julia and Ruth Brock vo
Recorded New York City, 5th of July, 1929
I Want To Meander In The Meadow - N-983
Released as Edison 52622 and Edison 14035

THE PAULL SISTERS singing with PHIL SPITALNY's MUSIC: Phil Spitalny dir v. Paull Sisters: Julia and Ruth Brock vo
Recorded New York City, 19th of July, 1929
Same Old Moon - 19304 (N-1028)
Released as Edison 14050
?So Sentimental - 19305 (N-1029)
Released as Edison 52637 and Edison 14048 and Edison 14035

THE PAULL SISTERS singing with PHIL SPITALNY's MUSIC: Phil Spitalny dir v. Paull Sisters: Julia and Ruth Brock vo
Recorded New York City, 13th of August, 1929
Waiting At The End of the Road - 19343 ( N-1070)
Released as Edison 14058

PHIL SPITALNY's MUSIC: Phil Spitalny dir v. ? Paull Sisters: Julia and Ruth Brock vo
Recorded New York City, 15th of August, 1929
?By The Way - 19343 ( N-1070)
Released as Edison 14062

PHIL SPITALNY's MUSIC: Phil Spitalny dir v. ? Paull Sisters: Julia and Ruth Brock vo
Recorded New York City, 15th of August, 1929
?I May Be Wrong ( But I Think You're Wonderful) - N-1114-A)
Released as Edison 14069

THE PAULL SISTERS singing with PHIL SPITALNY's MUSIC: Phil Spitalny dir v. Paull Sisters: Julia and Ruth Brock vo
Recorded New York City, 25th of September, 1929
Bottoms Up - N-1156-B
Released as Edison 14076
The PAULL SISTERS Durium DISCOGRAPHYIk wil Judye danken voor de verhalen en foto's, die ik tot nu toe mocht ontvangen. Ze heeft bellofd nog mer te sturen, en dan kom ik hier zeker op terug. Het is goed dat dit onbekende verhaal eindelijk verteld wordt.


Dit verhaal is ook geplaatst op de Hit of the week blog ( in het Engels) en, deel 1, op Cultura24, het themakanaal van de publieke omroepen.

Hans Koert
keepswinging@live.nl

In december 1929 bereidde de DURIUM PRODUCTS CORPORATION de start voor van een nieuwe, revolutionaire onbreekbare 78-toerenplaat, gemaakt van karton. Deze platen werden vooral bekend door een wekelijkse uitgave, genaamd de Hit of the Week Record, die in februari 1930 van start ging en twee en een half jaar bestond. De Hit of the week blog en de Keepswinging blog zullen de ontwikkeling van dit 80 jaar oude platenlabel voor u volgen in een unieke serie blogs. Als je op de hoogte wilt blijven van de publicaties, meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Don't miss it !!


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home