Tuesday, July 21, 2009

Fred Hersch Trio + 2 speelt live op Northsea 09

Fred Hersch Trio + 2 live at North Sea Jazz 09 ( English) Fred Hersch Trio + 2 speelt live op Northsea 09 ( Nederlands)

Rotterdam - Ahoy: Vrijdag 10 juli 2009 in de Madeirazaal FRED HERSCH TRIO + 2 SPEELT LIVE OP NORTHSEA 09
Hans Koert

Het Northsea Jazzfestival 2009 vond dit jaar plaats van 10 tot 12 juli 2009 in Ahoy Rotterdam. Honderden concerten, honderden artiesten en tienduizenden bezoekers uit alle delen van de wereld. Op vrijdag 10 juli 2009, de dag dat ik het festival bezocht, waren er zo’n 18.000 bezoekers en dat voelde comfortabel – geen “dichtedeur” concerten – geen overvolle wandelgangen; op zaterdag en zondag was het aanmerkelijk drukker: zo’n 25000 mensen per dag en het festival was dan ook uitverkocht. Vandaag een verslag van het optreden van het Fred Hersch Trio + 2

Ik wilde deze New Yorkse pianist heel graag een keer horen, omdat ik een half jaar geleden voor het eerst van hem hoorde en de documentaire van hem zag, getiteld Let Yourself Go – Die Leben des Jazz Pianisten Fred Hersch, uitgebracht in Duitsland. Ik schreef hierover in een eerdere:
Let Yourself Go: De Levens van Fred Hersch.

Fred Hersch ( 10 juli 2009 - Northsea Jazz 09 - Rotterdam) ( foto: Hans Koert* )

Fred Hersch werd geboren in Cincinnati, Ohio (USA) in oktober 1955 en begon zijn carrière als jazzpianist samen met gitarist Cal Collins in Cincinnati. Hij studeerde piano aan het New England Conservatory. In 1977 speelde hij bij Art Farmer, die, na een tien jaar durend verblijf in Europa weer teruggekeerd was naar zijn land en trok rond met Sam Jones, Billy Harper, Joe Henderson en Stan Getz.
In de jaren tachtig maakte Fred Hersch deel uit van het
Mel Lewis Orchestra en speelde hij met Eddie Daniels en Toots Thielemans. Hij begon zijn eigen trio dat, tot op de dag van vandaag, bij elkaar is. In de documentaire spreekt hij openlijk over zijn homosexualiteit, zijn HIV-besmetting en zijn strijd voor erkenning. Vandaar ook dat de titel van de documentaire niet Das Leben ( = Het leven), maar Die Leben des Fred Hersch ( De Levens van Fred Hersch) luidt.

Ralph Alessi ( 10 juli 2009 - Northsea Jazz 09 - Rotterdam) ( foto: Hans Koert*)

Fred Hersch speelde, met zijn begeleiders, John Hebert op bas en Nasheet Waits op slagwerk, slechts een vijftal concerten in Europa tijdens deze korte tour, die hem op podia in Parijs, Gent, Amsterdam en hier dus in Rotterdam op het Northsea Jazzfestival bracht. In Gent en Rotterdam was zijn trio uitgebreid met trompettist Ralph Alessi en tenorsaxofonist Tony Malaby tot Fred Hersch Trio + 2, een groep die al zo’n vijf jaar zo samenspeelt.


Tony Malaby ( 10 juli 2009 - Northsea Jazz 09 - Rotterdam) ( foto: Hans Koert*)

Tijdens het concert speelden ze o.a. een nummer Kenny Wheeler: The Lark en Skipping en een nummer, met een moeilijk uit te spreken titel: Kijito Mwanana – hetgeen uit het Swahili komt.
Fred Hersch speelde ook verschillende Wayne Shorter composities, zoals
Still Here.
Ik vond het fantastisch om deze pianist Fred Hersch nu ook eens live te hebben horen spelen; één van de interessantste Amerikaanse pianisten en componisten van dit moment. ’s Zondags begeleidde Fred Hersch, na een uitstapje naar het BIMhuis in Amsterdam, de zangeres Norma Winstone.


Fred Hersch Trio ( + 2) ( 10 juli 2009 - Northsea Jazz 09 - Rotterdam) ( foto: Hans Koert*)

Afgelopen week schreef ik over het Vanguard Jazz Orchestra, het huisorkest van de Village Vanguard in New York City. Is het niet grappig en toevallig dat Fred Hersch en zijn trio momenteel een week lang te horen zijn in diezelfde club? Dus mocht je deze week New York aandoen ……….. Village Vanguard 21 t/m 26 juli 2009.

Nasheet Waits ( 10 juli 2009 - Northsea Jazz 09 - Rotterdam) ( foto: Hans Koert*)

* Aangezien professionele camera’s niet gebruikt mogen worden door gewone bezoekers (!) is de kwaliteit van de foto’s niet wat je van dit blog gewend bent. Je leest er meer over in: Northsea Jazz – Een kritisch geluid.

Hans Koert
keepswinging@live.nl


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Keep Swinging News letter Keep Swinging Contributions

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home