Thursday, May 17, 2012

Barnacle Bill The Sailor afgestoft

EEN 78-TOERENPLAAT uit de vergetelheid ontrukt
Een zo-nu-en-dan rubriekje
Patrick van Griethuysen.


In dit rubriekje breng ik eens wat gekrast en verstoft werk uit de vochtige muffe doos die in de kelderbox woont, ten tonele. Kortom, vergeten oude meezingers die destijds sucessvol waren maar op dit moment bijgezet zijn in de urnenkelder van vergeten liedjes. Maar goed, nu we het daar toch over hebben kunnen wij misschien een ogenblik stilstaan bij wat ooit in louche havencafe's met zeer scrabreuze tekst tot een drinklied verworden is. Daar ik dit soort kroegen niet frequenteerde, is het mij niet bekend of in de Angelsaksische wereld dit lied nog gezongen wordt.
THE RETURN OF BARNACLE BILL - W 149474 - THE REGAL RASCALS With Novelty Accompaniment (in feite Arthur Fields en Fred Sugar Hall). Uitgebracht op het goedkope Columbia label Regal en opgenomen ca. januari 1930 (Verzameling Patrick van Griethuysen)
 De Amerikaanse zanger Frank Luther, (1905 - 1980) blies het nummer Barnacle Bill the Sailor in 1929 nieuw leven in met een mooie en welgevoegelijke tekst. Maar het nummer is natuurlijk veel ouder en mij is niet bekend of het al eerder op de plaat werd gezet. Frank Luther's versie vindt men op de Amerikaanse Brunswick persing nummer 4371. Volgens het platenlabel is de tekst van Luther en Robison maar daarwil ik wel een vraagtekentje bij zetten. Het is meestal zo met folksongs, dat de origine van de song niet meer te achterhalen is, ook omdat vele zangers er in de loop der tijd eigen teksten aan toevoegden of zelfs bijna de gehele tekst door hun eigen al dan niet stoute of ronduit smerige tekst vervingen. Meestal worden de coupletten afgewisseld door een mannen- en vrouwenstem, of, om het grappiger te laten klinken, werd de vrouwelijke tekst ook door de zanger uitgevoerd in falset.
Hieronder het nummer Barnacle Bill The Sailor zoals het uitgevoerd werd door Frank Luther op Brunswick.

Het gehele lied is eigenlijk tamelijk monotoon, nu ja, de tekst heeft eigenlijk ook een hoog mwa-gehalte. Des al niet te min is het ook weer zo'n brein verweker die je niet gemakkelijk vergeet.
Voorkant van de bladmuziek
Hier dan nog een klein en mogelijk niet compleet lijstje van zangers die het nummer uitvoerden: Frank Luther op Edison 20008 in 1929; Bud and Joe Billings (pseunoniemen voor Frank Luther and Carson Robison) op Victor 40102 in 1929 met iets andere tekst en dan genaamd nummer 2; Irving Kaufman op Harmony 861 en hetzelfde nummer maar dan met zijn pseudoniem Ned Cobbin op Diva 2861 ook uit 1929; Pete Wiggins (pseudoniem voor Vernon Dalhart) op OKeh 45295 in 1929; The Regal Rascals in 1930 (als The Return of Barnacle Bill);  Vernon Dalhart op Harmony 1304 in 1931 (Die wilde ook wel een graantje meepikken); Billy Costello (De man die ook Popeye the Sailor man vertolkte, u weet wel, die van de spinazie) op Decca 1573 in 1937. En voorzover bekend als laatste en dan met aangepaste WW2 oorlogstekst in 1942 door Carson Robison op Harmony B 11460 en dan met de titel Here I go to Tokyo said Barnacle Bill.
 Vernon Dalhart (1883-1948)
Overigens, The Regal Rascals, dit is ook wel leuk. Het is bekend dat er op het Engelse Regal label vaak Amerikaanse zangers werden uitgebracht en dit is met The Regal Rascals ook zo. Leuke naam daar niet van maar dit zijn Joe & Zeb Gaunt - en daar verschuilen zich Arthur Fields en Fred Sugar Hall achter en als saillant punt heet Arthur Fields (1888 - 1933) eigenlijk van geboorte Abe Finkestein! Dan mag je wel van een spraakverwarring spreken nietwaar?


Patrick van Griethuysen
keepswinging@live.nl
Twitter: #keepitswinging  Facebookgroup Keep (it) Swinging


Er zijn van die nummers, die in je hoofd blijven rondzwerven - nummers van hits, die je in je jeugd al eens moet hebben gehoord, maar die je al lang vergeten dacht te zijn, maar  die na het horen van twee maten je hersencelen weer doen verkleven ..... . Soms vind je zo'n oude hit terug op een 78-toerenplaat. Patrick van Griethuysen duikt zo af en toe in, wat hij noemt, zijn urnenkelder en diept dan zo'n muffig ruikende krakende bakelietenplaat op, die hij dan toch nog maar een keertje op zijn gramofoon legt ..... Keep Swinging volgt zulke experimenten graag ..... Blijf bij met haar eigen maandelijkse nieuwsbrief. Vraag haar aan, als je op de hoogte wilt blijven: keepswinging@live.nl

Retrospect Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home