Monday, November 02, 2009

Conrad Herwig: een veteraan van vijftig

Conrad Herwig: a 50 years young veteran (English) Conrad Herwig: een veteraan van vijfig. (Nederlands)

Een veelzijdige veteraan op de trombone viert zijn 50ste verjaardag
CONRAD HERWIG: EEN VETERAAN VAN VIJFTIG

Hans Koert

NEW YORK - Conrad Herwig, the veteran and versatile trombonist and well-respected educator, received his third GRAMMY nomination overall and second in four years for Half Note Records when the selection committee named LATIN SIDE OF WAYNE SHORTER (HN-4535) among the “Best Latin Jazz Album” (Category 50) selections.


( Conrad Herwig - De veelzijdige veteraan en gevierd leraar op trombone, ontving zijn derde GRAMMY nominatie voor zijn hele oeuvre en zijn tweede in vier jaar voor zijn Half Note platen, met name het album The LATIN SIDE OF WAYNE SHORTER (HN 4535) als het beste Latin Jazz Album ( Categorie 50).)

Dit bericht vond ik op Conrad Herwig's website: the veteran and versatile trombonist .... de veelzijdige veteraan op de trombone - als je dat leest is de kans groot dat de onwetende lezer volledig op het verkeerde been gezet wordt, want bij een veteraan denk ik eerder aan een hoogbejaarde dan aan iemand van middelbare leeftijd!
Eddie Palmieri Afro-Caribean All Stars met Conrad Herwig uiterst rechts. (Northsea Jazzfestival, juli 2006) (foto: Hans Koert)

Op 1 november 2009 vierde Conrad Herwig zijn vijftigste verjaardag.

Hij werd geboren in Oklahoma op 1 november 1959 in een familie waar muziek een belangrijke plaats in nam in het dagelijks leven: oma speelde orgel in de kerk en een oom speelde trompet in een dixielandband. Door weer een andere oom maakte hij kennis met de moderne jazz, toen die hem zijn platenverzameling schonk ...... Conrad Herwig studeerde aan de North Texas State University, waar hij in de trombonesectie van het universiteitsorkest terecht kwam. Zijn eerste opnamen waren in Dallas met deze band, in mei 1980. Een jaar later verhuisde hij naar New York waar hij ging spelen met Clark Terry en Buddy Rich. In 1983 stapte hij over naar het Toshiko Akiyoshi Jazz Orchestra, waar hij o.a. Brian Lynch (op trompet) leerde kennen; een vriendschap die tot op de dag van vandaag voort duurt. Verder speelden Frank Wess op alto en fluit en, uiteraard, Lew Tabackin (tenorsax en fluit) en Toshiko Akiyoshi (piano), mee; beide laatsten zijn sinds 1970 met elkaar getrouwd.

Conrad Herwig ( Northsea JazzfFestival - Rotterdam juli 2006) ( foto: Hans Koert)

Hij speelde en nam platen op met de Mario Bauza / Paquito d'Rivera band, waarin hij Claudio Roditi ontmoette in de trompetsectie. It's a small world - onlangs nog trad Claudio Roditi op in Porgy en Bess (Terneuzen). Sinds de jaren tachtig is hij een veelgevraagd trombonist en componist, die te vinden is in de bands van Slide Hampton ( zelf een begenadigd trombonist), the Mingus Big Band en de groepen rond Joe Henderson.

Sinds de jaren negentig treedt hij regelmatig op met Eddie Palmieri, samen met Brian Lynch op trompet. Het was dit orkest, de Eddie Palmieri Afro-Caribean All Stars, waarin ik hen voor het eerst hoorde tijdens het Northsea Jazz Festival in Rotterdam, juli 2006. De foto's op deze pagina's, verontschuldigingen voor de magere kwaliteit, komen van dat concert. Tijdens dat concert kreeg Conrad Herwig de Paul Acket aanmoedigingsprijs Artist Deserving Wider Recogniton en ik herinner me dat ik gefascineerd was door zijn trombonesolo's.

Eddie Palmieri Afro-Caribean All Stars met Conrad Herwig uiterst rechts. (Northsea Jazzfestival, juli 2006) (foto: Hans Koert)
Zijn stijl van spelen is moeilijk met andere trombonisten te vergelijken. Hij houdt er van om te spelen in de Afro-Latin traditie, zoals in het orkest van Eddie Palmieri, maar is, naar zijn zeggen, ook gefascineerd door de muziek van John Coltrane, wat o.a. terug te horen is in de album dat hij maakte The Latin Side of John Coltrane.

Hoewel hij gefascineerd is door trombonisten als Trummy Young, Carl Fontana, Frank Rosolino, Jay Jay Johnson, Slide Hampton en Albert Mangelsdorff heeft hij een eigen stijl van spelen opgebouwd. Eén van zijn laatste albums, A Jones For Bones Tones ( wat een schitterende titel) eert hij deze oudere generatie trombonisten.

Eddie Palmieri Afro-Caribean All Stars: v.l.n.r.: Brian Lynch - Eddie Palmieri - Giovanni Hidalgo - Donald Harrison - Horacio "El Negro" Hernandez en Conrad Herwig ( foto: Hans Koert)
Conrad Herwig en Brian Lynch spelen al heel wat jaren samen en ze zijn dan ook bij verschillende projecten samen betrokken, zoals bijv. .... the Latin side of Miles en het Bryan Lynch/Palmieri project, waarin Conrad Herwig te horen is op trombone. De muziek is te vinden op het Simpatico album, dat op Brian Lynch website te downloaden is.

Ik vond een vreemd filmfragment, dat zich wel leent om deze 50ste verjaardag van Conrad Herwig mee af te sluiten: Vele tientallen trombonisten, die tijdens de Trombonanza 2009 in Santa Fe (Argentinië) laten horen, dat je vooral niet met zo velen tegelijk trombone moet willen spelen. Een afschuwelijk geluid, maar met de beste bedoelingen voortgebracht. Het feit, dat het schijnt dat Conrad Herwig zelf ook ergens tussen de trombonisten staat doet weinig af aan zijn vakmanschap: Happy birthday, Conrad.

Hans Koert
keepswinging@live.nl

Als je deze Keep Swinging blog regelmatig bezoekt, zou het jammer zijn als je bijdragen zou missen. Word daarom vriend van deze Keep Swinging blog en ik houd je gratis op de hoogte van nieuwe bijdragen of interessant jazz nieuws, dat je zeker zal interesseren. Meld je aan als vriend en ik houd je op de hoogte.


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home