Saturday, December 24, 2011

Schatkamer voor verzamelaars

De droom van elke serieuze platen-verzamelaar ............
Patrick van Griethuysen Schatkamer voor verzamelaars (Nederlands) Collectors Treasury (English)

Elke platenverzamelaar heeft zo van die stiekeme dromen, waarbij hij wegzweeft in zijn fantasie, waarin het onmogelijke kansrijk wordt of het onwaarschijnlijke een feit ..... bijvoorbeeld dat hij (95% van de verzamelaars zijn mannen) in een bananendoos vol lp's van Imca Marina plotseling een originele puntgave eerste persing van een Philips lp Jazz Behind The Dikes uit de jaren vijftig tegenkomt ......... of dat hij die langgezochte 78-toerenplaat tenslotte in een vreemde stad in een obscuur achteraf steegje in een vergeten tweedehandsplatenwinkel aantreft ............. Patrick van Griethuysen uit Den Haag overkwam dat laatste, zij het dat hij die langgezochte plaat niet kon vinden, maar wel graag zijn geheim hier wil delen, mits ....... het onder de pet blijft! Mondje dicht dicht dus - laten we't voor onszelf houden! (Hans Koert)
De opgang ...... (najaar 2011) ( foto: Patrick van Griethuysen)
Dit gaat over twee rare oude mannetjes, Geoff en Jonathan Klass, die de eigenaar zijn van een heel groot warenhuis met platen, 78's, 45's en 33'-toeren. Helaas bevind dit warenhuis zich niet echt in de buurt, want Johannesburg ligt in Zuid Afrika en is voor de meeste mensen 'n tikkeltje te ver weg. Ik was daar een tijdje geleden voor een bruiloft. Mijn neef stelde voor om mij iets bijzonders te laten zien wat ik nog nooit ergens anders had gezien. Het grote gebouw telt zes verdiepingen met kelder van een formaat groot - heel groot! Kelder, 1e en 2e etage staan absoluut vol gepakt met boeken, de 3e,4e, 5e, 6e etage staan volgepakt met grammofoonplaten. Alles ongesorteerd, niet op alfabet en alles door elkaar opgestapeld.

Alle ramen zijn volgepakt (najaar 2011) ( foto: Patrick van Gr.)
Stel je zo'n ouderwetse Parijse lift voor met van die opzij-schuivende toegangsdeuren. Die zitten bij de voordeur van het gebouw ook, maar dan wel op slot, met een groot hangslot afgesloten, alleen van binnenuit de bedienen. De zwarte gedienstige komt tevoorschijn als je op de niet hoorbare deurbel hebt gedrukt. Hij maakt de toegangshekken open en sluit deze weer achter je met datzelfde hangslot. De trap die je ziet zou links bij de bovenste trede in een trappenhuis moeten overgaan. Dat is ook zo ware het niet dat dit trappenhuis geblokkeerd is door kartonnen dozen met boeken. Dus? Het blijkt een onmogelijkheid om via de trap omhoog te gaan. Hoe kom je dan boven? Ah! Daar hebben ze grote goederenlift voor. Groot genoeg om, pak 'm beet, een mannetje of twintig naar boven te brengen. Maar, er passen slechts drie man in, mijn neef en ik en de liftbediende, of zoals men in het Afrikaans zegt: Die swart hys moffie, want verder staat de lift vol met ....... Juist ja, tientallen dozen met boeken! En je wil niet weten wat dan het gewicht is. Een overweldigend gevoel van moedeloosheid overvalt je!
Platen, platen en nog eens platen ...... Een schijnbaar vrij geordende kast (najaar 2011) (foto: Patrick van Griethuysen)
Om absoluut moedeloos van te worden: Waar ga je beginnen? Ik ben, om het maar eerlijk te bekennen, niet begonnen - zo gefrustreerd was ik: Wat een grote puinhoop! Ook de twee oude heertjes, Geoff en Jonathan (de eigenaren) hebben geen flauw idee wat ze in huis hebben, waar het staat en waarom niet. Hun pa, de oude Klass, was reeds in 1935 begonnen met boeken en platen te verzamelen op deze locatie. En toen pa overleed zijn de twee broers samen gezellig in pa's kantoortje gaan zitten, waar ze nu alweer 35 jaar huizen.

Geen beginnen aan ... ( najaar 2011) ( foto: Patrick van Griethuysen. )
Of ze ooit veel klanten krijgen is de vraag. Ik zou daar zeker een paar jaar dagelijks kunnen doorbrengen, ware het niet, dat er zelfs geen plaats is om ook maar iets ergens anders neer te leggen of uit te zoeken. De heertjes deden mij wel het aanbod om alle platen in containers te laten pakken en naar Nederland te laten verschepen. Nee, nee, ik heb de prijs niet gevraagd! Daar zou je toch knettergek van worden, trouwens waar laat je zoiets bij mij thuis? Dan zou ik een warenhuis moeten huren en dat was ik nou net niet van plan!
Patrick van Griethuysen .....
keepswinging@live.nl

Bedankt Patrick voor dit bijzondere verhaal ........ (Hans Koert)
Elke platenverzamelaar heeft zo van die stiekeme dromen, waarbij hij droomt dat hij in een onbenullige kartonnen bananendoos vol lp's van Imca Marina plotseling een originele puntgave jaren vijftig Philips lp Jazz Behind the Dikes tegenkomt ......... of dat hij door een vreemde stad loopt en plotseling in een achteraf steegje een gammel vergeten tweedehandsplatenwinkeltje aantreft, waar de complete nalatenschap op 78-toeren van Robert Johnson naast de container staat ............. Patrick van Griethuysen uit Den Haag overkwam dat laatste, zij het dat door de onoverzichtelijkheid van het aangebodene er geen speurwerk verricht is naar die vergeten stapel Johnson platen; wel liep hij tegen een bijzonder warenhuis aan, een droomplek, die hij graag met ons delen, mits het maar niet doorverteld wordt. Dus .......... mondje dicht - laten we't onder de pet houden. Keep Swinging houdt van dit soort bijzondere plekken en wil die best delen, zij het alleen met trouwe bezoekers. Die krijgen als eerste dit soort locaties te horen als ze de blog volgen via Twitter ( #keep(it)swinging) of via de gratis nieuwsbrief. (keepswinging@live.nl). En als je eens rustig rond wilt struinen op de Keep Swingingblog bezoek dan eens de uitgebreide linkenpagina - daar vind je een gigantisch aantal (1500) Keep Swingingblog linken - wel gesorteerd uiteraard.

Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: ,

1 Comments:

Blogger Thinktoomuch said...

zie ook: http://www.bbc.co.uk/blogs/thereporters/andrewharding/2011/02/i_know_where_all_of.html

6:30 PM  

Post a Comment

<< Home