Friday, October 22, 2010

DjanGo!! - 1910-2010: 100 jaar Django Reinhardt, Een eerbetoon.

DjanGo! - 100 Years Django Reinhardt: A Tribute 2010 (English) DjanGo!! - 1910-2010: 100 jaar Django Reinhardt - Een eerbetoon ( Nederlands)

Koen De Cauter, Fapy Lafertin & Group
DjanGo!! - 1910-2010: 100 jaar Django Reinhardt: Een eerbetoon
Jørgen Larsen (vertaling Hans Koert)

Dit jaar wordt herdacht dat Django Reinhardt honderd jaar geleden geboren werd en er zijn dit jaar al heel wat bijeenkomsten, concerten en cd-uitgaven verschenen waarin de muzikale verdiensten van deze unieke artiest breed uitgemeten werden. Het lijkt er op als of er twee belangrijke stromingen zijn om dit te herdenken: moderne Hot Club bands proberen de authentieke Hot Club de France opnamen met Django noot voor noot te doen herleven en een tweede groep instrumentalisten laat zich inspireren door de muzikale erfenis van Django, ook al is de jazzmuziek en het muzikale landschap sinds Django's dood in 1953 drastisch veranderd. Je kunt zelfs een derde stroming onderscheiden, die uitgaat van de originele Django composities en die zo weet te benaderen dat er muziek gemaakt wordt in een nieuwe context met respect voor Django's muzikale erfenis. Een voorbeeld hiervan is de Cd die vandaag besproken wordt.


Dit album komt voort uit een project, eenvoudigweg getiteld DjanGo!!, en opgezet en uitgevoerd door de Belgische De Cauter familiegroep, die altijd al de muzikale erfenis van Django's muziek uitgedragen heeft. Hoofd van de familie is Koen De Cauter, die in 1975 het beroemde Waso Quartet oprichtte, genoemd naar zijn eerste geboren zoon Waso, hetgeen leidde tot een heropleving van de Hot Club muziek. De familieband van De Cauter werd opgericht in 1990 en groeide uit tot een veel gevraagde band met Koen en zijn kinderen Waso, Vigdis, Dajo en Myrddin. In hun MySpace profiel van het DjanGo! project lezen we dat dit ensemble van De Cauter-familie de aanzet gaf voor dit project: “In 2003 startte Waso De Cauter met een project dat niet zo zeer de muziek van Django noot voor noot wilde kopiëren, maar een meer persoonlijke invulling wilde geven aan die typische Django-wijze van spelen. De groep Django!! is geen band maar een project met het doel een vernieuwende groep muzikanten bij elkaar te krijgen die steeds op zoek is naar nieuw repertoire en nieuwe wegen wil zoeken binnen de kaders die Django met zijn muziek zelf aangaf ". ( in vertaling).
Bij het project werden ook musici van buiten de De Cauter- familie betrokken. In 2003 werd een dubbelkwartet opgericht rond Django's vroegste (musette-) opnamen met behulp van de Franse gitarist Patrick Saussois en accordeonist Daniel Colin en Koen De Cauter op klarinet en Fapy Lafertin op gitaar. De ritmesectie bestond uit twee van Koen's zonen: Waso De Cauter op ritmegitaar en Dajo De Cauter op bas.- In 2004 onderging het project een kleine aanpassing aangezien Daniel Colin ingewisseld werd door violist Tcha Limberger en werden de blikken gericht op de gouden ‘Hot Club de France’ jaren van Django. Deze formatie werd vastgelegd tijdens een liveconcert met Joop Ayal op tenorsax. - In 2005 werd de aandacht vooral gericht op Django's ‘elektrische periode’, de periode van de elektrisch-akoestische gitaar en – vaak twee - klarinetten die de plaats innamen van de violist; Myrddin De Cauter verving zo Tcha Limberger. - In 2007 werden slagwerker Lionel Beuvens, gitarist Bart Vervaeck en de Amerikaanse kornettist Jon Birdsong toegevoegd en werd het repertoire voor het project uitgebreider en bevatte nummers uit de vroegste tot en met de laatste periode van Django's carrière. Dit is dezelfde groep zoals die aangetreden is op de nieuwe cd en, zoals aangegeven op het MySpace profiel "(...) "Het avontuur en de zoektocht naar schoonheid en Joie de vivre zijn hun belangrijkste uitgangspunt. Tenslotte is het meest belangrijke element het muzikale instinct van de artiesten, die de emoties in de muziek als uitgangspunt nemen en het publiek meenemen op een reis door het muzikale nalatenschap van Django Reinhardt; steeds op zoek naar schoonheid". ( in vertaling)
Luisteren naar de nummers op de plaat is een opwindende gebeurtenis, omdat de muziek van Django in een nieuw, modern jasje gestoken is, gebruikmakend van instrumenten die de gemiddelde Django-fan niet zou verwachten. Er wordt gespeeld op sopraansax (Koen De Cauter), klarinet (Myrddin De Cauter) en kornet (Jon Birdsong) samen met de virtuoze lead gitarist Fapy Lafertin en een ritmesectie die bestaat uit Waso De Cauter en Bart Vervaeck op ritmegitaar, Dajo De Cauter op bas en Lionel Beuvens of Frederik Van den Berghe op slagwerk en daardoor klinkt het allemaal anders vergeleken met de historische Hot Club opnamen. Ook de nummers die gekozen zijn, vallen buiten het gebruikelijke Django repertoire. De nadruk ligt op Django's eigen composities en een paar composities van muziek gemaakt door andere artiesten, die geïnspireerd werden door Django. Op de cd vind je acht eigen Django composities - zes uit de QHCF periode ( = Quintette du Hot Club De France) zoals Mabel, Bolero, Minor Swing, Nuages, Djangology en Place de Brouckère; twee uit zijn naoorlogse periode: Speevey en Anouman. Al deze nummers worden zorgvuldig bewerkt en krijgen van de musici een persoonlijke invullingen en deze aanpak wordt ook doorgevoerd in de overgebleven nummers, composities van Claude Debussy (Rêverie) en Edvard Grieg (Solveig's Song), beide klassiekers; Georges Brassens (Le vieux Leon - hier schitterend uitgevoerd in een prachtig gitaarduet); Artie Shaw ( Moonray) en Bernie Miller (Bernie's Tune) - deze laatste twee komen uit het bop-repertoire. Tenslotte is er ook nog een compositie van Fapy Lafertin toegevoegd, Plachterida - een schitterend nummer in 3/4 maat en als laatste een gedicht van Koen De Cauter in het Frans, Réflexion, dat wordt uitgevoerd met muzikale begeleiding van de leden van de groep. Alles bij elkaar, geeft deze plaat een zeer bijzondere uitvoering van de muziek, die nauw verbonden is met een wat minder belichte kant van Django en daarom een must als aanvulling op zijn gebruikelijke standaard repertoire zoals door allerlei zigeunerbandjes of Hot Club groepen uitgevoerd wordt.
Om een idee te geven hoe deze muziek klinkt, vind je hier een fragment van de DjanGo! Group, tijdens een live-opnamen opgenomen eerder dit jaar.

Deze cd werd opgenomen maart-april van dit jaar in De Werf in Brugge en werd door hen uitgebracht in samenwerking met Spocus Records. Het album werd uitgebracht in juli 2010 en is te verkrijgen via de De Werf's online cd-shop.

Jørgen Larsen
(vertaling; Hans Koert)

Op 19 november 2010 zullen 15 internationale musici in het Theater Dongepark in Dongen ( bij Breda) de muziek van zigeunergitarist Django Reinhardt doen herleven, met als stersolist Fapy Lafertin, de meest melodieuze en emotionele van Django's muzikale erfgenamen. Tijdens het concert wordt de muziek van Django Reinhardts Hot Club vertolkt, maar ook die van zijn bigband alsmede de beroemde sessies met Amerikaanse gasten als Coleman Hawkins en Dicky Wells. Het is het enige concert in het Django jaar waarin alle facetten van Django's muziek aan bod komen. ( Datum: 19 november 2010 Aanvang: 20:30u
Lokatie: Theater Dongepark , Dongen Entree: € 22,50 )Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Keep Swinging News Letter Keep Swinging Contributions

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home