Monday, October 25, 2010

Catherine Russell warmt een kil en nat Middelburg op.

Catherine Russell warms up a wet and chilly Middelburg (English) - Catherine Russell warmt een kil en nat Middelburg op ( Nederlands) Catherine Russell: Inside This Heart of Mine (English) - Catherine Russell te horen op Nederlandse podia. (Nederlands)

Amerikaanse jazzzangeres treedt op in de Drvkkery als opmaat voor Nederlands tournee.
CATHERINE RUSSELL warmt een kil en nat Middelburg op
Hans Koert

Op een gure en regenachtige zaterdagmiddag in oktober weet de Amerikaanse jazzzangeres Catherine Russell een warme sfeer te creëren bij een vijftigtal bezoekers in De Drvkkery in Middelburg. Where am I? (= Waar ben ik?) Middelburg? Okay, Hi Middelburg, it's great to be here. (= Middelburg? Hoi Middelburg, goed om hier te zijn). Thank you for coming.(= Leuk dat jullie d'r zijn). If we have this weather in New York City, nobody would have come ............ (= Als we nu in New York gespeeld zouden hebben met dit weer dan was er niemand op af gekomen). Thank you for that !! (= Bedankt hiervoor!!). In de muziekafdeling van de boekhandel De Drvkkery was een zgn in-shop concert georganiseerd door de platenmaatschappij Harmonia Mundi en de Drvkkery als opmaat voor een uitgebreide tour door zangeres Catherine Russell door Nederland langs theaters en clubs.

Catherine Russell in De Drvkkery ( foto: Hans Koert)

Tijdens het korte concert zong Catherine een zestal nummers. Ze begon met We The People, m'n favoriet, bekend door de uitvoering van Fats Waller, maar zelden nog gespeeld. Het is één van de nummers, die te vinden zijn op haar nieuwste album Inside This Heart of Mine.

Mark Shane ( foto: Hans Koert)

Mark Shane, pianist, die haar begeleidt tijdens de tour en ook te horen is op haar laatste plaat, vertelde me dat hij dit soort stride pianonummers uit de jaren twintig en dertig, zoals vastgelegd door Fats Waller en James P. Johnson, erg graag laat horen. These tunes don't belong in a museum, it shouldn't be handled like museum pieces - it are great compositions, still worth playing. (= Dit soort nummers hoort niet in het museum, het zijn geen museumstukken, het zijn schitterende composities, die het uitvoeren nog steeds meer dan waard zijn), vertelde hij me. Catherine heette haar publiek hartelijk welkom en richtte haar enthousiasme vooral op de jeugd, die de eerste rij in bezit had genomen. Ze waren er even beduusd van, al die aandacht en dan ook nog in een vreemde taal...... Ze zegt Hallo tegen jullie, probeert een medewerker van de Drvkkery nog het ijs te breken, maar ze zijn te overdonderd door haar enthousiaste reactie en uitgestoken hand!

Catherine Russell ( foto: Hans Koert)

De nummers die ze ten gehore bracht waren alle afkomstig van haar drie verschenen albums: Cat, Sentimental Streak en Inside This Heart of Mine (die uiteraard in de winkel te koop waren), zoals het nummer Quiet Whiskey ( on the shelf) dat oorspronkelijk door Wynonie Harris, een Amerikaanse Blues-shouter in de jaren vijftig op de plaat gezet werd. Ze eindigde met een negrospiritual die nog niet op de plaat staat, maar wellicht op een later album een plaatsje zal vinden. Catherine begon haar professionele carrière in de muziek in de gospel groep van Carrie Smith, waarmee ze voor de eerste keer naar Europa reisde. It's the third time we are in Holland this year, isn't it Mark? (= We zijn hier nu voor de derde keer in Nederland, toch, Mark?) verifieerde ze voor de zekerheid. Catherine Russell ( foto: Hans Koert)
I was raised in a home filled with music: Jazz, blues, gospel, opera - music everywhere. ( = Ik ben opgegroeid in een omgeving vol jazz, blues, gospel, opera ...... overal muziek). vertrouwde ze me toe. Ze luistert nog graag naar de muziek gespeeld door haar vader, Luis Russell, de grote bandleider en arrangeur. He made his last recordings in 1946 ( = Hij maakte zijn laatste opnamen in 1946 ) ( met zanger Lee Richardson op het Apollo label), vertelde Cat me, because for an arranger of big band music there was no work anymore, because of new styles of music, new interests, you know.. (= Voor een big band arrangeur was er geen werk meer, vanwege de opkomst van nieuwe muziekstijlen, nieuwe interesses, snap je). And you know, he was such a nice man, Hans ........ maybe he was too nice, you understand? ( = Hij was zo'n lieve man, Hans - misschien wel te lief, snap je?). Tijdens haar jeugd kwamen er heel was jazzmuzikanten bij haar ouders over de vloer, zoals
Louis Armstrong, die gedurende de jaren dertig bij haar vader in het orkest zong.

Catherine Russell ( foto: Hans Koert)
It feels great to sing these old traditionals for such nice people as here in Middelburg ( = Het is fantastisch om dit soort oude nummers te zingen hier in Middelburg), vertelde Cat me. I love to have a photo from all of you.( = Ik wil van jullie allemaal een foto maken) en zo gezegd zo gedaan - aan het eind van het concert waren de rollen omgedraaid en werd het publiek in het zonnetje gezet.
Catherine Russell kan de komende weken tijdens een aantal concerten in Nederland gehoord worden met Mark Shane aan de piano. Een lijst met optredens vind je op haar website onder gigs.
Mark Shane (foto: Hans Koert)
Het zou mooi zijn als De Drvkkery meer van dit soort gratis laagdrempelige in-shop jazzconcerten zou kunnen organiseren, samen met Harmonia Mundi of een andere platenmaatschappij. Veel mensen komen zo in aanraking met live-jazzmuziek en dat werd, gezien de reacties, zeer gewaarderd ....
Cat en Mark lieten een half uurtje lang de zon schijnen in de Drvkkery ..............Thanks for that, Cat!!

Hans Koert

Op zaterdagmiddag 24 oktober 2010 geselde een gure wind met herfstachtige allure de markt van Middelburg, maar in De Drvkkery leek even de zon door te breken. De Amerikaanse jazzzangeres Catherine Russell, Cat for friends, trad op tijdens een kort optreden in de muziekafdeling van de Drvkkery. Dit unieke in-shop concert in Zeeland was de opmaat voor een serie concerten in ons land. Samen met haar pianist Mark Shane, liet Cat de zon even schijnen ..... De Keep Swinging blog doet graag verslag van dit soort bijzondere optredens en als je niets wilt missen vraag dan de gratis nieuwsbrief .Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: ,

1 Comments:

Blogger STRANGEFRUIT said...

Dit weekend in de North Sea Jazz Club, 25 mei 2014

1:57 AM  

Post a Comment

<< Home