Sunday, June 28, 2009

Jarmo Savolainen overleden

Jarmo Savolainen overleden ( Nederlands) Jarmo Savolainen passed away ( English)

Een tamelijk uitgebreide JARMO SAVOLAINEN DISCOGRAFIE

Suomalaisista jazzmuusikoista (1961 - 2009)
JARMO SAVOLAINEN OVERLEDEN
Hans Koert

Afgelopen week werd bekend dat op donderdag 11 juni 2009 de Finse jazzpianist Jarmo Savolainen is overleden. Jarmo was één van de meest toonaangevende muzikanten in de Finse jazzscene van dit moment en een gewild begeleider. Hij vierde onlangs op 24 mei zijn 48ste verjaardag.
Ik las, bij toeval, over zijn overlijden, op de dag dat de hele wereld rouwde bij het overlijden van die andere muzikant, Michael Jacksonbreaking newsvette koppen in de krant – speculaties te over - Een half acht uur journaal en specials op de TV; het plotselinge overlijden van Jarmo Savolainen was afgelopen week alleen voorpaginanieuws in Finse kranten en op de Finse publieke omroep YLE Radio Suomi. Jazzmuusikko Jarmo Savolainen kuoli sairauskohtaukseen Helsingissä 11. kesäkuuta. Hän oli 48-vuotias, syntynyt Iisalmessa 24. toukokuuta 1961. Savolainen oli yksi kansainvälisesti menestyneimmistä suomalaisista jazzmuusikoista. Het is niet anders ………….
Jarmo Savolainen werd geboren mei 1961 in het midden van Finland en leerde als kind piano spelen, voornamelijk klassieke muziek, tot hij als negentienjarige gegrepen werd door de muziek van Chick Corea en Keith Jarrett. Zijn eerste plaat was met het Kuopio Symphony Orchestra en bevatte klassieke muziek, maar niet lang daarna besloot hij het roer om te gooien en zich te richten op de jazzmuziek. Zoals zo vele jazzmuzikanten kwam hij op het Berklee conservatorium in Boston (Verenigde Staten) terecht en studeerde daar twee jaar met musici Tom Harrell, Bob Berg en Wallace Roney; alle drie verdienden ze hun sporen op het wereldjazzpodium – Bob Berg overleed in december 2002.
Ik vond een kort live fragment van een opname uit zijn begin periode als onderdeel van een begeleidingsgroep met de Finse zangeres, gitariste Liisa Tavi, die ooit voor Finland uitgezonden werd naar het Eurovisie Songfestival en die in de jaren negentig opviel met haar bossa nova vertolkingen. Jarmo komt hier niet echt in beeld, maar is wel in dit popnummer op keyboard te horen
De begeleidingsband bestaat uit: Pekka Tegelman gitaar- Jarmo Savolainen, toetsen - Raimo Salmiheimo, bas en Seppo Rauteva, slagwerk.

Eind jaren tachtig nam hij platen op in Boston en later in New York, met titels Nonet – Blue Dreams – First Sight en in 1995 True Image. De laatste twee genoemde met Ron McClure op bas en Billy Hart op slagwerk in de ritmesectie.
Een paar weken geleden vond ik bij toeval tijdens een uitverkoop in de Drvkkery in Middelburg, één van de best gesorteerde platenzaken op het gebied van jazz in zuidwest Nederland, het album True Image ( A-Records AL 73031). Op deze plaat drie gastspelers: Tim Hagans, trompetist, David Liebman sopraansax en Karl Heinilä, een Finse rietblazer op tenor. Deze plaat bevat acht eigen composities, zoals het titelnummer True Image en verder nummers als Down The Line, Inky-Pinky en Inseparable. Jarmo’s compositions are wide ranging and they offer the player a wonderful balance between loose and structured improvisational settings ( = De composities van Jarmo zijn veelzijdig en bieden de musici een prima uitgebalanceerde omgeving, die gestructureerd is, maar een heleboel vrijheid geeft om te soleren.) schrijft Liebman op de “hoes”. Op de plaat speelt Jarmo met twee bezettingen: De eerste helft wordt gevormd door een kwintet met Tim Hagans en Karl Heinillä en in de tweede helft een kwartet met David Liebman op sopraan. De ritmesectie bestaat uit de eerder genoemde Ron McCure en Billy Hart. De plaat werd in maart 1994 opgenomen in Brooklyn in het jaar dat Jarmo geëerd werd met de Georgie Award, zeg maar de Finse Boy Edgar prijs, uitgereikt door de Finse Jazzfederatie.

Jarmo Savolainen Trio met Alberto Luccas en Markku Ounaskari

Eind jaren negentig is hij steeds vaker te vinden met Scandinavische musici als Kari Heinila, Anders Jormin en Markku Ounaskari. In ons land speelt hij o.a. met die andere Jarmo, Jarmo Hoogendijk, die dankzij zijn moeder ook Fins bloed in de aderen heeft. Jarmo Hoogendijk was o.a. in oktober 2002 in Porgy en Bess ( Terneuzen) te horen met Herb Geller en John Ruocco bij het Rein de Graaff Trio. In Finland behoorde Savolainen tot de meestgewilde begeleiders, niet alleen bij jazzsessies, maar ook bij concerten en plaatopnamen van klassieke orkesten als de Finse Nationale Opera of het Finse Radio Symphony Orkest en het Avanti kamerorkest. Hij was jarenlang lid van de band van Pekka Pohojola, het UMO Jazz Orchestra en de Espoo Big Band.

Tot slot een fragment, waarin Jarmo laat zien waarom hij zo´n geweldige pianist was. Het nummer werd een jaar geleden vastgelegd op film in Sao Paolo (Brazilië) onder de titel Asperine Song.Een fascinerende pianist !!
Hans Koert
keepswinging@live.nl


Een tamelijk uitgebreide JARMO SAVOLAINEN DISCOGRAFIE
Hans Koert

KUOPIO SYMPHONY ORCHESTRA: ? ( 1980s)
JARMO SAVOLAINEN NONET: Finnish Jazz ( 1 track) ( 1984)
Nonet ( 1985)
SEPPO KANTONEN-JARMO SAVOLAINEN Phases ( 1987)
Blue Dreams ( 1987)
MAKE LIEVONEN-JARMO SAVOLAINEN Loru ( 1988)
JARMO SAVOLAINEN: Songs For Solo Piano ( 1989-1990)

JARMO SAVOLAINEN QUINTET: First Sight (1991)
JUKA LINKOLA : Sketches From Karelia ( 1992)
ESPOO BIG BAND: EBB plays Carla Bley ( 1993)
JUKA LINKOLA: The Tentet ( 1994)

JARMO SAVOLAINEN QUINTET / QUARTET True Image ( 1994)
ZONE : First Definition ( 1994)
JARMO SAVOLAINEN TRIO : John’s Son ( 1994-1996)
THE CASE : Codes ( 1996)
UMO JAZZ ORCHESTRA : The Electrifying Miles ( 1997)
JARMO SAVOLAI
NEN QUINTET: Another Story (1997)

JUKKIS UOTILA: Hunters and Gatherers ( 1997)
KLAUS SUONSAARI – Something in Common ( 1998) ( 2 tracks)
UMO JAZZ ORCHESTRA: Day Dreamin’ – The music of Billy Strayhorn (1998)
UMO JAZZ ORCHESTRA: Transit People (2000)
SUHKAN UHKA – Suhka (2002)
JARMO SAVOLAINEN: Solo, Duo, Trio ( 2002)JARMO SAVOLAINEN-MARIA YLIPAA (2004)

JARMO SAVOLAINEN TRIO: Songs For Trio ( 2006)
JULIAN F. THAYER: Zaku ( 2007)


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Keep Swinging News letter Keep Swinging Contributions

Labels:

1 Comments:

Anonymous Patfan said...

Jarmo was een fijne onderschatte pianist die ik al vele jaren kende.

Patfan
(Jazzforum.be)

4:29 PM  

Post a Comment

<< Home