Monday, February 16, 2009

Oscar Alemán100: Zijn Argentijnse Jaren

Oscar Alemán100: Zijn Europese Jaren ( Nederlands) Oscar Alemán100: His European Career (English) Oscar Alemán100: Zijn Argentijnse Jaren (Nederlands) Oscar Alemán100: His Argentine Career (English) Oscar Alemán100: Live- en priveopnamen (Nederlands) Oscar Alemán100: Live and private recordings (English) Oscar Alemán100: Sus Presentaciones en vivo (Español)


Een (beperkte) lijst met Oscar Alemán CD's waarop zijn Argentijnse opnamen te vinden zijn

De (vernieuwde)
OSCAR ALEMÁN DISCOGRAFIE online (Hans Koert)

OSCAR ALEMÁN100: ZIJN ARGENTIJNSE JAREN
Hans Koert


Op de 20ste februari 2009 wordt het feit herdacht dat de Argentijnse gitarist Oscar Alemán, el Rey de la Guitarra Swing, zoals hij op een onlangs verschenen verzamelalbum genoemd wordt, honderd jaar geleden geboren werd in Machagai vlakbij de stad Pres. Roque Sáenz Peña, een plaats ten westen van de stad Resistencia in het noorden van Argentinië tegen de grens met Paraguay.

Eén van Oscar's plakboeken met zijn radiosuccessen ( foto: Theo van de Graaf)

Wie wel eens de muziek van Oscar Aleman, gemaakt in Argentinië, wil horen, heeft de keus uit een tweetal, met wat moeite nog te verkrijgen CDs: Oscar Aleman - L'éclectique génie Argentin de la guitare / Argentine's Versatile Guitar Genius ( op Fremaux FA 029) en de 2CD Oscar Alemán - Swing Guitar Masterpieces 1938-1957( Acoustic Disc ACD-29). Sinds een paar maanden is er nu een derde verzamel-CD bijgekomen, die zich uitsluitend richt op de Argentijnse jaren ( 1941-1957). Deze laatste CD, uitgebracht op het Saga Jazz label ( Saga Jazz no. 72) overlapt voor een deel de twee bovengenoemde platen, maar is hier gemakkelijk te vinden en qua prijs interessant.
Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak vluchtte Oscar via Spanje en Portugal naar zijn vaderland. Hij richtte daar zijn Quinteto de Swing op, naar voorbeeld van de Hot Club du France. Als violist had hij Hernan Oliva in zijn kwintet opgenomen - een meester op zijn instrument. Op de Saga Jazz CD staat slechts één nummer van dit kwintet; het eerste dat ze opnamen voor Odéon, getiteld Dulca Georgia Brown (= Sweet Georgia Brown). In 1944 viel dit Quinteto de Swing uit elkaar, omdat, zo zegt de officiële lezing, twee kapiteins op één schip niet goed varen is. Hernan richtte zijn eigen groep op en Oscar haalde voor een deel nieuwe mensen in zijn kwintet, waaronder Manuel Gavinovich op viool en Luis Gavinovich op de bas; Guillermo Barbieri, ritmegitaar en Ramón Caravaca nam Oscar mee uit zijn oude kwintet.

Melancolía - Oscar Alemán y su Quinteto de Swing ( september 1945)

Oscar plakte boeken vol met foto's en artikelen uit zijn rijke carriere. (foto: Theo van de Graaf)

Ze waren vaak voor de radio te horen op radiostations als LR3 Radio Belgrano en Antena en Oscar had op het eind van zijn leven nog steeds de plakboeken uit deze periode op de pak. Ook speelde hij in een paar films, waaronder El Idolo del Tango, waardoor we bewegende beelden uit deze periode van hem hebben. Op de Saga Jazz CD vinden we negen nummers uit deze periode met titels als Improvisaciones Sobre Boogie Woogie, Apanhei-te, Cavaquinho en Limehouse Blues.

Hij werd, mede dankzij filmoptredens, radiouitzendingen, platen en optredens een veel gevraagd artiest, wat hem er toe bracht om zijn Quinteto de Swing op te heffen. Hij ging optreden tijdens grote dansfeesten in Buenos Aires, waar honderden mensen op vele dansvloeren zich vermaakten met bands, die, om en om, de dansers, non-stop, op de vloer wisten te houden.
Promotiefoto Oscar Alemán uit de jaren vijftig
Oscar was een popster geworden en zijn orkest niet meer dan een begeleidingsorkest, su Conjunto de Jazz, zijn Jazzensemble. Hij nam tientallen platen op tijdens de jaren vijftig en er werden nogal wat optredens via de radio live uitgezonden. Gelukkig zijn er een aantal van bewaard. Op de CD staan een veertiental nummers uit de jaren vijftig, waaronder het titelnummer Ritmo Loco, wat Spaans is voor Crazy Rhythm. Andere titels zijn Gershwin's Tengo Ritmo ( I Got Rhythm) en de St. Louis Blues. Maar, ook in Argentinië, waren de ontwikkelingen in de populaire muziek niet aan de dansers ontgaan. Hoewel Oscar krampachtig probeerde om "bij" of zo je wilt "hot" te blijven, koos het uitgaanspubliek voor nieuwe idolen, nieuwe ritmen, nieuwe muziek. Oscar ging wel nummers spelen als Bailando el Rock, Mortitat (= Mack The Knife) en Rock Around The Clock, maar kon het publiek niet meer binden. De Saga Jazz CD, El Rey de la Guitarra Swing, eindigt met de laatste plaat die Oscar voor Odeon maakte met zijn Orquesta de Jazz op 17 juni 1957: Oscarinados.
Oscar op de film El Idolo del Tango ( eind jaren veertig)
De komende tien jaar trekt hij zich terug en verdient wat bij met gitaarlessen aan mensen die hem nog niet vergeten zijn en bij El Grande Maestro de kneepjes van het gitaarspel wilden leren. Midden jaren zestig treedt hij weer op met zijn Cinco Caballeros, waarin Mario Felix op klarinet en Alberto Barbera op de piano speelden, die in jaren vijftig ook al in zijn grote Orquesta de Jazz zaten. Hij trad op in kleine clubs, gevuld met zijn fans uit de jaren veertig en vijftig, die hem wilden horen en zien. Hij maakte nog een aantal lp's, waaronder de Redondelplaat Aleman'72 en opnamen met het orkest van Jorge Anders, maar de verzoeken voor optredens droogden in de jaren zeventig op en Oscar leefde, tenslotte, teruggetrokken in zijn appartement aan het Maipu in Buenos Aires, een glaasje (met water aangelengde) rode wijn binnen handbereik en een sigaretje rokend in de gang ( hij mocht in de kamer niet roken van zijn vrouw en met de aangelengde wijn hoopte ze zijn drankgebruik te reguleren) met zijn gitaar, zijn plakboeken en zijn bandrecorder op de pak, waarmee hij naar privéopnamen van zichzelf en zijn eigen opgenomen concerten van de radio luisterde of zijn laatste licks vastlegde.

Op dit moment zijn de plannen bekend voor de festiviteiten, die in Argentinië op stapel staan. Jorgelina Alemán, zijn kleindochter, die in de voetsporen van opa is gestapt, zal samen met haar man en begeleidingsgroep optredens verzorgen in het Complejo Agora in zijn geboorteplaats in het ver van Buenos Aires afgelegen noordwesten van Argentinië - een symbolische plek dus. En de Hot Club de Boedo, o.l.v. Waldo Fonseca heeft een concerten rond Oscar Aleman's muziek geprogrameerd.
Oscar in zijn laatste levensjaar in zijn domein op de gang met zijn glas aangelengde wijn, sigaretten en herineringen. (foto Theo van de Graaf)
En wie weet, komt het langverwachte boek over Oscar Alemán, geschreven door Guillermo Iacona, één dezer dagen wel uit; we wachten maar af. In Nederland zal dit jubileum wel bijna onopgemerkt voorbij gaan, al zou het natuurlijk mooi zijn als de schitterende documentaire La vida con swing van Hernan Gaffet op de TV uitgezonden zou kunnen worden; al was het om drie uur 's nachts!! Wie zich wil orienteren op de muziek van Oscar Aleman kan terecht op de Oscar Aleman weblog, waar de festiviteiten aangekondigd zijn en de, voor deze gelegenheid, geheel vernieuwde website met de enige echte Oscar Aleman discografie. En wie een low-budget CD met opnamen van Oscar Aleman's Argentijnse hoogtijdagen ( 1941-1957) wil beluisteren, kan nu dus goedkoop terecht bij de nieuwe Saga Jazz CD no. 72.

Informatie over Oscar Aleman: keepswinging@live.nl
Hans Koert


Een (beperkte) LIJST MET CD's met OPNAMEN VAN OSCAR ALEMAN in ARGENTINIË:
Hans Koert
De opnamen uit Argentinië zijn op tientallen CDs terug te vinden. De volgende albums zijn op internet nog wel te vinden of in een goede platenzaak ( Wat is dat opa, een platenzaak?) te bestellen. Voor een uitgebreide lijst met heruitgaven verwijs ik graag naar de discografie.


= OSCAR ALEMÁN - SWING GUITAR MASTERPIECES 1938 - 1957O((Acoustic) (1998) (2CD)
= oscar alemán grabaciones recuperadas (Acqua) (2001) (CD)
= oscar alemán y Los cinco caballeros (Acqua) (2001) (CD)
= Oscar Alemán
- LO MEJOR DE LOS MEJORES (EMI) (1999) (CD)
= Oscar Alemán y su conjunto “Con Ritmos de Brasil” (EMI) (2002) (CD)
= Oscar Alemán – Grandes Exitos Vol. 1 (EMI) (2002) (CD)
= Oscar Alemán – Grandes Exitos Vol. 2 (EMI) (2002) (CD)
= Oscar Alemán - Special Guitares volume 1 (1937 – 1945) (EMI) (2002) (CD_
= Oscar Aleman "Nada más que un poquito de Swing" (EMI) (2005) (CD)
= OSCAR ALEMAN : L’ÉCLECTIQUE GÉNIE ARGENTIN FR LA GUITARE ARGENTINA’S VERSATILE GUITAR GENIUS (Fremeaux)
= OSCAR ALEMÁN Ritmo Loco - El Rey de la Guitarra Swing (2008) (SAGAJAZZ)

Labels: , ,

1 Comments:

Blogger Jo said...

Thank you, Hans - also for posting the great video fragments, the last one is new to me. Great!

Jo

12:10 PM  

Post a Comment

<< Home