Thursday, May 24, 2012

Het festivalseizoen van start ....

KEEP (IT) SWINGING heeft een nieuw adres: http://keepitswinging.blogspot.com

Jazzfestivals in Nederland en België buitelen over elkaar heen .........
Twee van de drie Zeeuwse Jazzfestivals binnenkort weer van start .......
Hans Koert

Tijdens de komende weken wordt ons land weer overspoeld met jazzfestivals. Het voorjaar lijkt de periode bij uitstek om festivals of festiviteiten te organiseren, met als gevolg dat iedere organisator uiteindelijk in het zelfde water zit te vissen. Het gevolg is dat bezoekers van festivals keuzes moeten maken - tussen de tientallen evenementen, die in een weekend georganiseerd worden, zodat de spoeling dun wordt ...... Het wordt bovendien door de krimpende budgetten alom, steeds moeilijker om een goed en boeiend festival te organiseren ..... Het lijkt er op dat het Jazzin The Hague, dat nog voor haar geboorte overleed, hiervan het eerste slachtoffer geworden is ......
 Podium op het International Jazz Festival van Middelburg ( concert Al di Meola 28 mei 2010) (foto: Hans Koert)
De komende weken worden in de Keep (it) Swinging blog , die met een nieuw adres ( http://keepitswinging.blogspot.com/ ) een modernere herstart maakt, zonder de vertrouwde opzet te verliezen, aandacht besteed aan de jazzfestivals van Middelburg (International Jazz Festival), Terneuzen (Scheldejazz ) en het North Sea JazzFestival van Rotterdam.
 De optredens in Middelburg trekken veel publiek ....... fotografen. ( concert Al di Meola 28 mei 2010) (foto: Hans Koert)
In Zuidwest Nederland trapt het 6de International Jazz Festival van Middelburg op zaterdag 26 mei 2012 af met gratis optredens op de Markt ( o.a. Dutch Swing College Band) en streetparades. Grote publiektrekkers op het abdijplein zijn: Richard Bona, Ray Anderson (met Neerlands beste begeleiders in de progressieve jazz: Han Bennink, Paul van Kemenade, Frank Möbus en Ernst Glerum, het Magnus Öström Quartet, die het legendarische E.S.T. concert van een aantal jaar geleden mag evenaren en zondags het optreden van The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble  en trombonist Nils Wogram met zijn Nostalgia trio. 
Het hoogtepunt moet de Kameroenese basgitarist Richard Bona worden, die ongetwijfeld met zijn virtuoze basspel zal lukken.  Het 6de International Jazz Festival van Middelburg ( 26 t/m 28 mei 2012) wordt op mandagmiddag afgesloten met de optredens van drie bigbands uit de regio waaronder de New Orpheans, die eerder in 2009 het podium vulden samen met trompettist Eric Vloeimans.  ..... Trots meldt de organisatie van het International Jazz Festival Middelburg op haar website dat de Volkskrant het festival behoort tot de beste zomerfestivals van Europa ....
 Optreden voor Jazztempel Porgy en Bess in Terneuzen tijdens Scheldejazz 2010 (foto: Hans Koert)
  Een week later is Terneuzen aan de beurt, waar al voor de 40e keer het ooit door Frank Koulen opgezette Scheldejazz georganiseerd wordt. Drie dagen ( 1, 2 en 3 juni 2012) muziek in de binnenstad en in de jazzclub Porgy en Bess.
Het programma omvat voor elk wat wils: van het optreden van Trapperdetrap voor kinderen tot Azure Hiptronics en The New Cool Collective .... De optredens van Roy Hargrove en Roberta Gambarini in Porgy en Bess op zondag zijn uniek te noemen op dit festival en vormen het onbetwiste hoogtepunt .....  Hoe vaak kun je deze twee wereldsterren in deze kleine historische club horen optreden?
 Roberta Gambarini tijdens optreden in Porgy en Bess maart 2009 (foto: Hans Koert)
 En dan wordt het nog een maandje wachten voordat het North Sea Jazzfestival afgetrapt wordt ..... het mega indoorfestival waar de serieuze muziekliefheber, die de platgetreden paden van de commerciele muziek beu is, genoeg vindt om zich te laten verrassen.
De pure jazz, waarmee het North Sea Jazzfestival ooit in Den Haag begon, is al lang niet meer de hoofdmoot van het festival, maar nog alom aanwezig en de jazzliefhebber vindt er de grote namen die graag in Rotterdam optreden en hoewel Barry Harris vorig jaar tijdens zijn concert in De Doelen wat geirriteerd uitriep dat het woord Jazz maar uit de naam van het festival gehaald moet worden, omdat hij nog geen enkele noot jazz had gehoord, is er voor de echte jazzliefhebber genoeg te genieten.

De verwende jazzfestivalgangers uit Vlaanderen en Zuidwest-Nederland hoeven zich de komende weken niet te vervelen .....
  
Hans Koert
keepswinging@live.nl

Het jazzfestivalseizoen is weer aangebroken - elke zich respecterende stad organiseert deze zomer wel vroeg of laat een (jazz)muziekfestival. Het is jammer dat al deze festivals en evenementen in dezelfde periode gepland (moeten) worden met allerlei andere buitenevenementen ( sport - fairs en oldtimerdagen (om maar iets te noemen), waardoor ze alle in dezelfde vijver hun hengel uitwerpen en moeten dingen naar de gunst van de bezoeker, die keuzes moet maken. Het  eerste slachtoffer, The Jazzin' The Hague, is daar al bij gesneuveld. 
Jammer, want het echte jazzpubliek kiest zijn festival zorgvuldig en moet in deze wat mindere tijden keuzes maken. In Zeeland zijn twee van de drie jazzfestivals ( International Jazz Festival in Middelburg en het Scheldejazz in Terneuzen) in twee achtereenvolgende weekends gepland ..... ( In september staat Jazz By The Sea gepland). Gelukkig zijn er de eerste tekenen van serieuze samenwerking ....


De Keep(it) Swinging site heeft een nieuwe adres: http://keepitswinging.blogspot.com


Nieuwsbrief: Vraag aan .......... keepswinging@live.nl
Twitter: #keepitswinging Facebookgroup: Keep (it) Swinging ( inloggen)
Bezoek de Keep (it) Swinging linkenpagina eens: Alle 1500 blogs alfabetisch bij elkaar.

Retrospect Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

0 Comments:

Post a Comment

<< Home