Monday, January 23, 2012

Susanne Alt + Band in Porgy en Bess

Funky Jazz klanken vullen vermaarde jazzclub als opmaat voor nieuw album ....
Ik geloof in het bereiken van succes op eigen kracht ... Ik heb mijn eigen stijl! (Susanne Alt)(Jazz Jan. 2010)
Hans Koert

Op zondag 22 januari 2012 trad het uitgebreide Susanne Alt + Band op in de vermaarde jazztempel van zuidwest Nederland Porgy en Bess in Terneuzen. Susanne, die sinds 2003 een eigen kwartet heeft, had het deze keer uitgebreid met gitarist Eran Har Even, een prima keus. Bovendien nam veteraan Jamal Thomas het slagwerk voor zijn rekening, aangezien vaste drummer Philippe Lemm momenteel voor studie in New York zit. Susanne Alt + Band noemt ze haar Quartet+ One: It indicates, that the band changed its repertoire slightly, more towards souljazz, funky jazz, jazzy funk, schrijft ze op haar website. En dat ontging het publiek niet - de band bracht kokende funky jazz op hoog niveau.
Susanne Alt ( foto: Hans Koert)
Susanne Alt werd 33 jaar geleden geboren in Würzburg, Duitsland, april 1978, groeide op in een muzikaal gezin ( vader pianist en componist en moeder gitaarlerares) en pakte op
twaalfjarige leeftijd de alt. Ze studeerde saxofoon aan de Conservatoria van Neurenberg en Amsterdam en de Universiteit van de Kunsten in Berlijn. Sinds 2004 treedt ze op met haar Susanne Alt Quartet. Van de oorspronkelijke leden bracht ze pianist Thijs Cuppen en bassist Sven Schuster mee. De oorspronkelijk uit Israël afkomstige Eran Har Even is te horen op gitaar - een gedreven gitarist, een mix van John Scofield en Pat Metheny, suggereerde Susanne tijdens het concert. Slagwerker is Jamal Thomas. Hij is vooral bekend geworden als slagwerker bij Maceo Parker met wie hij 16 jaar speelde. Hij werd geboren in 1954 en groeide op in Macon, Georgia. Hij speelde slagwerk bij R & B singer Joe Simons, the SOS Band (Sounds of Success) en Chuck Leavell en woont sinds kort in Oostende. Hij leidt nu zijn Jamal Thomas Band, waarmee hij volgende week in het Paard Van Troje in Den Haag zijn nieuwe cd The Future uitbrengt. Susanne Alt maakte tot nu toe vier cds met haar kwartet waarvan haar laatste, Live at the Bimhuis, een jaar geleden verscheen. In april hoopt ze in het BIM-huis haar nieuwe album te presenteren - Terneuzen kreeg alvast een voorproefje ...........
Eran Har Even ( foto: Hans Koert)
De band opende full speed met de nummers Crash Course, Shove Siba, B.Jammin' en Music for President ......De meeste nummers, die de band speelt, zijn eerder op cd uitgebracht, vertelt Susanne. Zo kreeg het publiek voor de pauze nog Things to Do en Right Now, die beide op Susanne's laatste dubbelalbum staan:
Live at Bimhuis.
Susanne Alt ( foto: Hans Koert)
Susanne Alt beweegt zich met haar saxofoon binnen het grijze gebied tussen pop en jazz - dat is noodzakelijk, want ... het aanbod van musici blijft groeien, terwijl het aantal jazzpodia terug loopt. Ze vertelde in een interview met Angelique van Os dat ze gefascineerd raakte door musici als Rosa King en Hans Dulfer, twee musici, die het publiek bespelen en enthousiasmeren op een manier, waarbij de hele tent op zijn kop gaat. Hij roept en zingt een lijntje door de microfoon van zijn sax ...... Dat moet ik ook meer doen ....... Het wordt persoonlijk. Ze wil niet vergeleken worden met Candy Dulfer - de succesvolle dochter van Hans, al zegt ze niet bang te zijn voor commercialiteit - als de kwaliteit van de muziek maar goed is - commerciële muziek kan ook ok voldoende kwaliteit hebben. Ik heb mijn eigen stijl!
( in Jazz (jrg 33 no. 1 - 2010))
Jamal Thomas ( foto: Hans Koert)
Na de pauze lokte Susanne als een langbenige rattenvanger van Hamelen gekleed in hot pants en heels, de bandleden naar het podium, om daarna de draad weer op te pakken met
nummers als How To Kiss en Happy in the Morning. Eén van de mooiste nummers van het concert vond ik Willow Weep For Me, dat veel indruk op Susanne gemaakt had in de James Brown uitvoering uit 1969 op zijn LP Gettin' Down To It. De oorsprong van de titel van het nummer Cold Duck Time, geschreven door Eddie Harris, schiep wat verwarring. Do you know where that title Cold Duck comes from? Has it to do with cold turkey? vroeg ze aan Jamal, die niet verder kwam dan de suggestie dat het wel met goose pimples, kippenvel, te maken zou kunnen hebben. Dat het een zoete mousserende wijn is, die oorspronkelijk na afloop van de maaltijd genuttigd werd en daardoor de Duitse naam “Kalte Ente” kreeg, dat weer verbasterd werd tot kouwe eend - Cold Duck ........ kon niemand in het publiek uitleggen - met wat gegoochel kom je tegenwoordig een heel eind. Susanne Alt + Band sloten dit mooie concert af met het nummer Desire.
Sven Schuster ( foto: Hans Koert)
Susanne Alt heeft door de toevoeging van gitarist Eran Har Even haar band een mooie aanvulling gegeven - een band die liet horen uit louter professionals te bestaan.
Ik kijk uit naar hun nieuwe album!
Hans Koert

keepswinging@live.nl
Op zondag 22 januari 2012 presenteerde Susanne Alt haar uitgebreide kwartet in de jazztempel van zuidwest Nederland en Vlaanderen, Porgy en Bess in Terneuzen. Samen met haar vaste begeleiders Thijs Cuppen en Sven Schuster en gitarist Eran Har Even legde ze een aanstekelijk tapijt voor funky jazzklanken op het podium van de goed gevulde club als opmaat voor haar nieuwe cd, die in april uitkomt. Veteraan slagwerker Jamal Thomas, bekend van zijn samenwerking met Maceo Parker en de SOS band, verving de vaste slagwerker van de groep op een professioneel hoog niveau. Keep Swinging zag er een wederopstanding van Art Blakey in ..... Keep Swinging houd je graag op de hoogte van dit soort bijzondere concerten. Volg haar via Twitter ( keepitswinging) of vraag de gratis nieuwsbrief.
Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Keep (it) Swinging Alle 1500 Keep Swinging Contributions Ruilpagina

Labels: , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home