Wednesday, July 08, 2009

Willem Breuker - Terug in de tijd

Willem Breuker - Back in Time ( English) Willem Breuker - Terug in de tijd ( Nederlands)

REMARKABLE GIRL Discografie

Remarkable Girl
WILLEM BREUKER - TERUG IN DE TIJD
Hans Koert


Zoals ik al eens eerder opgemerkt heb – muziek moet onderhoudend zijn en verrassen. Als je een concert van een band bezoekt ga je daar heen met een bepaalde verwachting. Soms heb je de groep als eens eerder gehoord, maar het kan ook goed zijn dat je hun muziek kent van platen. Je weet dan dus meestal wat je kunt verwachten, maar mooier is het als de muziek je echt raakt, je verrast – pas dan kun je van een geslaagd concert spreken. Het Willem Breuker Kollektief is zo’n band, die je flink op het verkeerde been kan zetten en je aangenaam kan verrassen. Vandaag aandacht voor een paar filmpjes van het Willem Breuker Kollektief – terug in de tijd.


Concert for Tuba – Wilem Breuker 1995

De aanleiding voor deze blog was een filmpje dat ik een paar maanden geleden onder ogen kreeg en waarbij Willem Breuker me weer eens te pakken nam, met een perfecte uitvoering van het nummer Remarkable Girl, dat dateert uit de jaren twintig en nog maar zelden te horen is. Met perfect bedoel ik hier: á la Breuker; met hier een daar een dissonant; een knipoog naar het origineel of een overdreven accent. Des te groter dus was de verrassing om deze versie te horen spelen. Het filmfragment bewaren we nog even voor straks.

Willem Breuker werd geboren tijdens de hongerwinter in Amsterdam ( november 1944) en groeide daar op. Hij zou zich ontwikkelen tot een veelzijdig muzikant en componist en met zijn orkest, Het Willem Breuker Kollektief, werd hij een graag geziene gast op binnen- en buitenlandse jazzfestivals. Hij richtte in de jaren zeventig het Kollektief op, nadat hij gebroken had met de Instant Composers Pool, een groep freejazz muzikanten, die met veel verve aan de “muzikale” weg timmerde. Hij maakte honderden opnamen en reisde met zijn Kollektief over de hele wereld. Ik denk dat, als je eens zou onderzoeken welke Nederlandse jazzbands bekend zijn in het buitenland, het Kollektief bij de top drie zou zitten. Ik hou van deze muziek; een mix van allerlei stijlen – van filmmuziek, theatermuziek, jazz, wereldmuziek, freejazz en circusmuziek – “Maker van Mensenmuziek” is het onderschrift bij het boek over Willem Breuker, dat Francoise en Jean Buzelin in 1994 schreven. Ik hoorde hem in zijn jonge jaren tijdens de jaren zestig vaak spelen tijdens de concerten van Nieuwe Muziek in Middelburg, als deel van de ICP ( = Instant Composers Pool) en hiervan dateerde de “bonbondoos”, in mijn verzameling die ik nu weer op CD kan beluisteren. Begin jaren negentig liep ik zijn orkest tegen het lijf tijdens een openluchtconcert op het Doelenplein in Rotterdam, waar hij samen speelde met Annie ’t Zelfde en de Nederlandse entertainer Toby Rix, die furore maakte met zijn Toeterix, een verzameling autotoeters en bellen á la Spike Jones.

In 1997 hoorde ik hen tijdens het Bredase Jazzfestival met de Nederlandse zangeres Greetje Kauffeld. Willem Breuker op het Oude Stijl Jazzfestival van Breda? ‘t Moet niet gekker worden – sneerden de critici. ’t Maar ‘t klikte wonderwel met Greetje Kauffeld en hoewel ik dat natuurlijk niet meer kan achterhalen, ’t zou best kunnen dat ze toen ook het nummer Remarkable Girl ten gehore hebben gebracht.
Dit nummer werd in 1929 op de plaat gezet door Ted Weems en Freddy Hamm. Het nummer Remarkable Girl, geschreven door Creamer en Handman, werd door Ted Weems and his Orchestra opgenomen in september 1929 voor Victor en, drie maanden later volgde de opname van Fred Hamm and his Orchestra op Brunswick. Onder dit blog vind je nog een aantal latere opnamen van dit nummer.

Willem Breuker zette dit nummer op zijn repertoire tijdens één van zijn buitenlandse tournees in 1988 langs Mexico, de VS, de Nederlandse Antillen en Canada en zette het op de plaat in Bob’s Gallery ( Monster – december 1987). Het nummer was gewijd aan Herman Openneer, de nestor van de klassiek jazz in Nederland, jazzcriticus en – historicus en toentertijd actief was in het Nederlands Jazz Archief. Herman werd o.a. bekend door zijn wasbordspel in The Animal Crackers

Tijd om eindelijk het nummer Remarkable Girl in de uitvoering van Willem Breuker te beluisteren. Eigenlijk zouden meer bands zo af en toe eens terug in de tijd moeten duiken om de juweeltjes, die daar te vinden zijn, weer eens op te poetsen.


Ik heb, ondertussen, de CD Bob’s Gallery besteld.

Hans Koert –
keepswinging@live.nl

REMARKABLE GIRL (Henry Creamer - Lou Handman ) Discografie

TED WEEMS AND HIS ORCHESTRA
Opgenomen: Camden 13 september, 1929 voor Victor ( ook op de Nederlandse heruitgave (LP) Grannyphone 03315 LP ( Ted Weems and his Orchestra – Volume 3 – Piccolo Pete)

FRED HAMM AND HIS ORCHESTRA
Opgenomen Chicago 13 december 1929 voor Brunswick

GOSTA TORNER SEPTET
Opgenomen in Stockholm, 14 maart 1944 voor Telefunken.

DEVIL MOUNTAIN JAZZ BAND
Opgenomen in Alemeda (CA) (USA) januari-februari 1983 voor Jazznut

YANKEE RHYTHM KINGS
Opgenomen in Lexington (MA) (USA) 16 - 17 januari, 1984 voor Stomp Off Records

WILLEM BREUKER KOLLEKTIEF
Opgenomen in Monster (Nederland), december 1987 voor BVHaast.

KEITH NICHOLS’ COTTON CLUB ORCHESTRA
Opgenomen in Barnes, Londen op 5 september 1991 voor Stomp Off Records.


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Keep Swinging News letter Keep Swinging Contributions

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home