Thursday, June 25, 2009

Museumcafé Het Koekoeksnest (Nieuwvliet)

Museum Cafe Het Koekoeksnest ( The Cuckoo Nest) (English) Museumcafé Het Koekoeksnest ( Nieuwvliet) ( Nederlands) Het Koekoeksnest in Slikopdeweg

Sint-Jansdijk - Nieuwvliet
MUSEUMCAFE HET KOEKOEKSNEST ( Nieuwvliet)
Hans Koert

De bijdrage van vandaag, getiteld Museumcafé Het Koekoeksnest (Nieuwvliet) lijkt op het eerste gezicht volledig buiten de onderwerpen van deze Keep Swinging blog te vallen, maar niets is minder waar. Als je bovenaan dit blog de tekst onder de kop leest kom je het zinnetje tegen ………. En verrassende projecten … en dat is wat hier aan de hand is: Een verrassend project, dat me het afgelopen weekend opnieuw mateloos boeide.
Ik bezocht dit unieke museumcafé eerder het afgelopen najaar, dus was het een hernieuwde kennismaking – de fascinatie voor de inrichting was er niet minder om.
Deze bijdrage gaat over het Museumcafé Het Koekoeksnest, zo genoemd vanwege de tientallen koekoeksklokken die in de oude schuur bij elkaar gebracht zijn. Het is te vinden midden op het West Zeeuws Vlaamse platteland tussen Nieuwvliet, Cadzand en Oostburg aan de Sint-Jansdijk op zo’n 25 kilometer van de Belgische grens.

Als je de zwarte traditionele boerenschuur binnenkomt, je kunt er iets eten of drinken, valt je oog meteen op het overdadige interieur, met een enorm kitscherig caféorgel als opvallend middelpunt en tientallen instrumenten tussen de zitjes en aan de wanden. Een groot zeventiende-eeuws schip hangt aan een rails aan het plafond en draait elk uur zijn rondje. Het caféorgel, genaamd Het Koekoeksjonk speelt een mix van populaire nummers uit de jaren zestig, circusmuziek. musette en die typische dansmuziek, zoals dat eertijds gespeeld werd door grote Mortierorgels in Vlaamse kroegen.
Het deed me denken aan de muziek van De Wapiti’s, een gelegenheidsband, die bestaat uit muzikanten bekend van de Beau Hunks projecten, zoals Menno daams, Leo Van Oostrom, Ton Van Bergeyk, Theo Pieterse, Gert-Jan Blom en Joost van Son op accordeon) zoals ze dat in 1995 vastlegden op de CD “Je t’ aime encore plus”. (VPRO Eigenwijs EW 9520).

Het protserige orgel bevat ronddansende trollen en roffelende trommeltjes en langs de muren spelen tientallen instrumenten, geautomatiseerd, mee met de muziek: trommels, accordeons, een kerkorgel, Caribische steeldrums, een pianola, een xylofoon, violen en zelfs een banjo.

Al deze instrumenten worden aangedreven door ………. stofzuigers en zijn ontworpen en gebouwd door Ronald Spiessens uit Boerenhol ( een tiental huizen langs de weg van Groede naar Breskens), die in het dagelijks leven kunstenaar en decorschilder is en onder andere verantwoordelijk is voor de schitterende wandschilderingen. Het museumcafé Het Koekoeksnest runt hij samen met Ingrid van Hee, die de vele koekoeksklokken boven het orgel bij elkaar bracht.
Een geautomatiseerd instrument: de banjo.
Als je het museumcafé bezoekt word je als vanzelf gefascineerd door de muziek, die als een doorlopende show van “mechanische” instrumenten, alle aandacht trekt; door de jaren vijftig jukebox (The Sheik of Araby door de Jonston Brothers (sic), de pianola’s uit de jaren twintig, de tientallen pianorollen en de oude grammofoons.


In april 2009 was Ronald Spiessens met zijn geautomatiseerde instrumenten één van de onderwerpen in het programma Man Bijt Hond, het populaire NCRV serie, dat mensen portretteert die door hun passies buiten de gangbare paden treden. Als je het programma Music Maestro opnieuw wilt zien kun je terecht op de Uitzending Gemist pagina. (Even wachten tot na de (verplichte) advertentie .... )
Mocht je in de buurt zijn ( je raakt niet zomaar per ongeluk in deze uithoek van Nederland verzeild ) bezoek dan eens dit museumcafé, waarachter binnenkort een landbouwmuseum moet komen met o.a. een Cadzandse stijlkamer – één ding is nu al zeker en vast …….. het Koekoeksnest zal je verrassen.

Hans Koert

Keepswinging@live.nl

Bord bij de ingang van het complex; één van de kunstzinnige creaties van Ronald Spiessens.

Morgen wordt aandacht besteed aan dit bijzondere museum in de Slikopdeweg weblog.


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Keep Swinging News letter Keep Swinging Contributions

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home