Wednesday, September 17, 2014

Nagedachtenis - Hans Koert overleden

Nederland verliest een groot jazzkenner en een aimabel mens   
Hans Koert (1951-2014)
 

Op 4 september j.l. kwam het droeve bericht dat Hans Koert op 63-jarige leeftijd in zijn woonplaats Heinkenszand na een ernstige ziekte is overleden.
Zijn heengaan is een gevoelig verlies voor allen die serieus in jazz- en aanverwante muziek zijn geïnteresseerd. Want Hans was, naast zijn werk als docent, uiterst actief als een publicist/verzamelaar en als geen ander op de hoogte van wat er op jazzgebied omging.

Ik noem allereerst zijn passie voor gitarist Oscar Alemán, van wie hij de complete  verzameling opnamen bezat, alle details over diens leven kende en zelfs contact met zijn familie in Argentinië onderhield. Als hommage bracht Hans in 2002 een uitgebreide discografie van Oscar’s werk uit.

Voorts was er zijn “Hit of the Week” project (het digitaliseren van alle vroegere hits op Duriumplaten van de jaren 1930-32). Hij completeerde dit enorme project in 2011 waarbij al deze platen op vier dubbel-cd’s werden uitgebracht; een eerste volledige discografie.


Maar de grootste bekendheid verkreeg Hans door zijn weblogs die vanaf ca. 2006 uitkwamen onder de naam “Keep (it) Swinging" . Daarin publiceerde hij regelmatig gedetailleerde artikelen zoals bijvoorbeeld over Oscar Alemán, Choro Music en ‘Hits of the Week’. Deze werden gevolgd door frekwente publicaties over talloze jazzmusici en orkesten, zowel traditioneel als eigentijds en ook door verslagen van bijzondere jazzconcerten.

De blogs waren rijkelijk geïllustreerd met foto’s (veelal door hem zelf gemaakt) en bevatten vaak zeldzame audio-fragmenten van historische waarde. Door daarnaast Engelse versies uit te geven kreeg “Keep (it) Swinging” ook internationale aandacht en respons. In totaal verschenen er vanaf het begin zo’n 2000 blogs van zijn hand en men kan zich voorstellen wat een immens werk Hans daaraan moet hebben gehad. De laatste jaren bracht hij trouwens ook nog digitale ‘Nieuwsbrieven’ uit.

Ik werkte zelf met Hans samen voor mijn artikelen over de vooroorlogse Franse jazz en dat contact verliep steeds perfect en met humor. Op bezoek bij hem heb ik met bewondering zijn uitgebreide reeks naslagwerken bekeken. Samen waren wij in 2010 aanwezig bij het unieke concert in Dongen, ter gelegenheid van het 100e geboortejaar van Django Reinhardt.

Door mijn uitwisseling met Hans kwam ik vele jaren geleden in contact met Jorgen Larsen uit Denemarken, met wie ik veel uitwissel..Van hem werden niet alleen Engelstalige artikelen gepubliceerd, maar hij nam zelfs taken van Hans over (bijv. tijdens vakanties). Op verzoek van Hans zal Jorgen weblogs blijven verzorgen, zodat “Keep it Swinging” niet stopt.

Ik zal Hans missen, niet alleen vanwege zijn grote jazzkennis, maar ook als vriend en ik  wens zijn vrouw Corrie veel sterkte met dit verlies – Hans blijft zeker in ons aller gedachten.
                  Georg Lankester

1 Comments:

Anonymous Waldo Fonseca - Hot Club de Boedo said...

Un hermoso recuerdo a un buen amigo siempre presente. Un abrazo a su familia y amigos.

5:58 PM  

Post a Comment

<< Home