Monday, October 18, 2010

Catherine Russell te horen op Nederlandse podia

Catherine Russell: Inside This Heart of Mine (English) - Catherine Russell te horen op Nederlandse podia. (Nederlands) Catherine Russell warms up a wet and chilly Middelburg (English) - Catherine Russell warmt een kil en nat Middelburg op ( Nederlands)

Cat's nieuwste plaat: Inside This Heart of Mine
CATHERINE RUSSELL te horen op Nederlandse podia.
Hans Koert

Een jaar geleden nam Catherine Russell haar nieuwste album op, getiteld Inside This Heart of Mine. Het is haar derde album onder eigen naam in enkele jaren tijd. In 2006 kwam haar debuutalbum uit, getiteld Cat, dat door toonaangevende critici als één van de opwindendste debuutalbums bestempeld werd. Een paar jaar later volgde Sentimental Streak, dat in 2008 door Francis Davis uitgeroepen werd tot Vocal Album of the Year in de 2008 Village Voice Jazz Critics Poll.
Catherine Russell (foto: Stefan Falke)
Ze werd geboren in 1956 in een muzikaal gezin in New York City en de jazzmuziek moet haar met de paplepel zijn ingegoten. Haar vader was Luis Russell, geboren in Panama in augustus 1902, die op zijn 17de naar naar New Orleans verhuisde, waar hij in de wijk Storyville een bestaan opbouwde als pianist in bars en honky tonks, voordat hij zich in Chicago vestigde. Daar vond hij een plaatsje in het orkest van Joe King Oliver. Hij maakte zijn eerste plaat onder eigen naam al in maart 1926 met zijn Luis Russel's Hot Six. Hij verhuisde eind jaren twintig naar New York waar hij het orkest van George Howe onder eigen naam ging leiden als the Luis Russell Orchestra; de band die in de jaren dertig zou uitgroeien tot de begeleidingsband van Louis Armstrong. In 1948 hield hij het drukke artiestenbestaan voor gezien en stapte uit de muziek. Hij werd chauffeur, snoepverkoper en leidde zelfs een nachtclub. Haar moeder is al even muzikaal. Carline Ray is zangeres en speelde vanaf 1946 elektrische gitaar in damesorkesten zoals the International Sweethearts of Rhythm. Ze werd zangeres bij het orkest van Erskine Hawkins in 1948 en trad sinds die tijd op met haar eigen groep, het Carline Ray Trio en bij talloze plaatselijke bands.
Tijdens haar muzikale carrière wist zo ook nog eens verschillende opleidingen aan de Juilliard en Manhattan Conservatoria af te ronden. Gedurende de jaren zeventig speelde ze bij de Skitch Henderson Big Band en leidde ze groepen met Melba Liston en pianist Nina Seldon. Ze trad ook op met Mary Lou Williams en Wynton Marsalis en is nu nog steeds actief in de muziek. Als kleuter kwam Cat al vroeg in aanraking met de jazz en heel wat bekende jazzmuzikanten waren kind aan huis. In een home-video avant-la-lettre legde Luis haar vast op de knie bij
uncle Satch ( = Louis Armstrong) - blijkbaar zeer tot haar ongenoegen overigens. Ze groeide dus op in een gezin doordrenkt met jazzmuziek. Als jong volwassene ging ze, net als haar moeder, naar de School of Music and Art en studeerde af op Theater aan de The American Academy of Dramatic Arts. Ze ging als beroeps zingen in een gospelgroep, geleid door Carrie Smith en reisde o.a. door Europa. Haar moeder ging mee als bassist. Terug in de VS werd ze lid van Jimmy Vivino’s Little Big Band en kreeg ze een rol in de N.Y. Rock 'n Soul Revue. Ze zong in achtergrondkoortjes van allerlei bands, zoals die van Steely Dan en ze zong achter Paul Simon, David Bowie en allerlei aan de weg timmerende popmuzikanten van dat moment. Toen ze als vijftiger haar eerste eigen plaat maakte had ze dus al een heel leven in de muziek achter de rug.

Catherine Russell - Inside This Heart of Mine ( World Village 468092) ( foto: Stefan Falke)
Toen ik voor het eerst over Catherine Russell las in het tijdschrift Jazzism, waar een artikel in stond getiteld Het moet terug naar de Roots - De historische inspiratie van Catherine Russell geschreven door Coen de Jonge, had ik alleen ooit gehoord dat Luis Russel's dochter net als haar vader in de jazzmuziek gegaan was en optrad als zangeres. Nu ben ik niet zo'n fan van al die hetzelfde klinkende poppy jazzzangeressen, waarvan er dertien in een dozijn gaan, dus had ik ook bij Catherine mijn reserves. Onterecht, want te horen op haar plaat, is Cat een uitermate kundig zangeres met een geweldige stem, die weet hoe het moet. Catherine Russell ( photo courtesy: Stefan Falke)
Toen ik haar laatste plaat opzette, (zeg je dat ook bij een cd?), werd ik verrast door de titelsong: Inside This Heart Of Mine. Het nummer, dat meestal slechts aangeduid wordt als Inside, had ik nog niet vaak horen zingen in een hedendaagse uitvoering. Oorspronkelijk werd het nummer in april 1938 opgenomen door Fats Waller met zijn ( voor deze gelegenheid uitgebreide) Rhythm. Ook het derde nummer We The People, werd in datzelfde jaar 1938 door Fats Waller and his Rhythm vastgelegd in de groef. Het begint met een piano intro á la Fats door pianist Mark Shane, die Catherine zal begeleiden tijdens haar Nederlandse tournee. Trompettist Jon-Erik Kellso improviseert op de cd in een stijl die doet denken aan Herman Autrey en gitarist Matt Munisteri heeft goed geluisterd naar Al Casey, die beide speelden in het oorspronkelijke Rhythmsextet. Wat een geweldige muzikanten heeft Cat om haar heen verzameld voor deze mooie plaat. De nummers Long, Strong and Consecutive en Troubled Waters zijn beide gewijd aan Duke Ellington, waar in laatstgenoemde nummer Ivie Anderson schitterde in de oorspronkelijke opname uit 1934. Cat kent haar roots - niet verwonderlijk natuurlijk met zo'n achtergrond en dat is ook de reden dat ik zo uitgebreid over haar vader en moeder heb geschreven. Geen gladde retro-music, geen kopieën van het origineel, maar nieuwe frisse vertolkingen van vergeten nummers door een gepassioneerd zangeres en een geweldig begeleidingsorkest, dat elk nummer kan laten klinken als of het gisteren pas geschreven is. Elk nummer op de plaat heeft een historische achtergrond en de bronnen staan keurig op de plaat vermeld. Ze eindigt met twee oudjes uit de jaren twintig. Struttin' With Some Barbecue is zo'n afgesabbeld nummer, dat we kennen van Dixielandbandjes en zo speelt de band het ook, maar als Catherine haar mond open doet, wordt het nummer nieuw en fris. Het nummer werd ooit bekend door Louis Armstrong and his Hot Five. Met Slow as Molasses, ( = Traag als stroop) eert Catherine haar vader, door een nummer te kiezen uit zijn muzikale nalatenschap. Dit nummer, oorspronkelijk in april 1929 door de Jungle Town Stompers aan de groef van een oude Okeh 78-toerenplaat toevertrouwd, was één van de bands die geleid werd door haar vader; de tekst is pas onlangs geschreven door Rachelle Garniez. Wat een heerlijk jaren twintig nummer, gespeeld door Cat's begeleidingsband, die weet hoe Luis Russell in die tijd klonk. Catherine Russell ( foto: Stefan Falke)
Catherine Russell en haar pianist Mark Shane zullen de komende weken een tournee maken door ons land. Op 24 oktober treedt ze op in het TV programma Kunststof TV en het radioprogramma Met het oog op morgen ( Radio 1).
Zeeuwse jazzliefhebbers krijgen een unieke kans Catherine te ontmoeten in De Drvkkery in Middelburg op zaterdag 23 oktober. Ze zal dan een kort concert geven waarna gelegenheid is haar cd's te kopen en te laten signeren. ( 13.00 - 14.00 uur)

De rest van haar tournee ziet er als volgt uit:
22 oktober: De Kring (Roosendaal) - 23 oktober: De Drvkkery (Middelburg) - Cultureel Centrum (Leopoldsburg) (B) - 27 oktober: Odeon Spiegel (Zwolle) - 28 oktober: Theater 't Speelhuis ( Helmond) - 29 oktober: Zaantheater (Zaandam) - 31 oktober: Theater De Vest ( Alkmaar)

De nieuwste plaat van Catherine Russell - Inside This Heart of Mine kan, behalve in De Drvkkery natuurlijk, verkregen worden bij de plaatselijke jazzspeciaalzaak of via het internet.

Catherine Russell lanceerde haar eerste eigen plaat toen ze de vijftig al gepasseerd was - nu is haar derde al weer uitgebracht: Inside This Heart of Mine. Daarvoor was ze jarenlang actief in achtergrondkoortjes op talrijke popalbums, maar was haar roots, de jazz, nooit vergeten. Cat is de dochter van de legendarische bandleider uit de jaren twintig en dertig, Luis Russell en haar moeder, die nog steeds zingt, is Carline Ray, ooit lid van the International Sweethearts of Rhythm. Cat past niet in de rij van aanstormende jazzzangeresjes, die de wereld als jazzy popsterretjes willen gaan veroveren - nee, Cat's kracht ligt in het feit dat ze met beide benen stevig in de jazztraditie staat en dat ze met haar geweldige stem vergeten juweeltjes weer tot leven brengt. Keep Swinging hoopt ze in Middelburg te horen tijdens een kort concert in de Drvkkery in Middelburg, de boekhandel - platenzaak van Zeeland. Keep Swinging blog: Mis'm niet .... Vraag de gratis nieuwsbrief.


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging ContributionsLabels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home