Thursday, January 14, 2010

Alma Mater: De voorbereidingen

Alma Mater: the preparations ( at the Hit of the week blog) ( English) Alma Mater: De voorbereidingen (Nederlands) Alma Mater: The Record ( at the Hit of the week blog) (English) Alma Mater: de plaat ( Nederlands)

DURIUM80: Uniek kijkje-in-de-keuken bij eerste Durium gelegenheidsproductie.
ALMA MATER: De voorbereidingen
Hans Koert

DURIUM Records werd 80 jaar geleden opgericht in een tijd van crisis ......... Dit jaar blikken we regelmatig terug naar 80 jaar geleden, waarbij we week na week de Durium ( beter bekend als Hit of the week) uitgaven volgen in de Hit of the Week blog. De eerste Hit of the Week verscheen begin februari 1930. Vandaag een uniek kijkje-in-de-keuken over de voorbereidingen van één van de eerste Durium gelegenheidsplaatjes.

In 1931 was één van de belangrijkste poten van de Durium Products Incorporated, dat een onderdeel was van Irwin-Wasey Advertising Agency, zeg maar een reclamebureau, opgericht door een groep beleggers uit Chicago, het verkopen van advertenties en gelegenheidsuitgaven. Er zijn honderden van dat soort advertentieplaatjes en speciale uitgaven bekend geworden uit deze periode ( de zomer 1931 tot halverwege 1933) en in de online Durium Advertisement and Custom Records Discography (deel van de online Durium Discography), maar uit de vroegste periode (1930-1931), toen de Durium Products Corporation nog gewoon een zelfstandig bedrijf was, zijn er maar een tiental bekend en overgeleverd. Is het dan niet geweldig, dat we één van de eerste Durium gelegenheidsuitgaven kennen, dat ook nog eens bewaard gebleven is en waarvan we ook nog eens de correspondentie tussen Durium en de klant in het archief van de St. Lawrence Universiteit teruggevonden hebben? Een prachtige gelegenheid om in de keuken van Durium te kijken. Vandaag het eerste deel: De voorbereidingen. Owen D. Young, vorzitter van het bestuur van de St. Lawrence University (Canton)(NY) op eemn TIME omslag uit 1925.

Dankzij Kurt Nauck is één van die eerste Durium gelegenheidsuigaven bewaard gebleven: Song “Alma mater” door het Univeristy Glee Club Quartet met een toespraak van Owen D. Young. Een deel van de correspondentie is bewaard gebleven in het archief van de Owen D. Young bibliotheek van de St. Lawrence Universiteit in Canton (NY). De vroegste brieven dateren van 13 december 1929 en zijn geschreven door Homer A. Vilas, onderdirecteur van de F. L. Carlisle & Co., Inc. gevestigd aan de 16 Broadstreet in New York City.
Vroeg briefhoofd van de vroegste Durium firma.

Dit bedrijf wordt genoemd in een artikel dat ik vond in de Cornell Alumni News van april 1926 rond fondsenwerving m.b.t. het uitbreiden van het aantal slaapplaatsen van de club. Floyd L. Carlisle, die daar spreekt over publieke financiering van het project, blijkt als directeur van het gelijknameige kantoor, oud leerling van de St. Lawrence Universiteit te zijn geweest ( lichting 1902) ( Cornell Alumni News Vol. XXVIII No. 27 April 8, 1926 p. 320). In de brief van december 1929 refereert Homer A. Vilas aan een gesprek dat hij had met Owen D. Young, lid van het bestuur van de St. Lawrence Universiteit ( van 1912 tot 1934 en sinds 1924 voorzitter van het bestuur). Tijdens dit gesprek dat gevoerd werd in Canton bij de laatste bestuursvergadering, is er gesproken om geld bij elkaar te brengen voor nieuwe slaapkamers voor zo'n 200 studenten op de campus. Deze plannen zouden dan uitgebreid gelanceerd kunnen worden tijdens de eerstvolgende bijeenkomst van oud-leerlingen. ( = You no doubt will remember the conversation which we had together in Canton at the time of the last Board meeting regarding a phonograph record for the coming alumni fund campaign). Het lijkt erop dat Vilas toen voorgesteld heeft om een plaat te maken ter promotie van de campagne en hij heeft over het maken van zo'n plaat contact gezocht met Athur M. Achinson, onderdirecteur van de pas opgerichte Durium Products Corporation. In de brief vertelt Vilas dat hij met de voorbereidingen begonnen is ( Details are all set now for making this record sometime during the Christmas holidays).
De opnamen zouden goed tijdens de kerstvakantie gemaakt kunnen worden en hij stelt voor om de leden van het Glee Club zangkwartet te vragen om terug te komen naar school om daar, onder leiding van professor Cram, het Alma Mater lied te zingen. En dan zou het mooi zijn als Owen D. Young in het kort de plannen op de plaat zou kunnen toelichten. (= It is my plan now to have the Glee Club down from College uinder the direction of Professor Cram to sing the alma Mater song and then have a 2 to 2,5 minute speech by yourself regarding the fund).

Owen D. Young (1930s)

Vilas merkt nog op dat de leden van het kwartet allen redelijk in de buurt wonen ( = Three members of the Glee Club live in New York or vicinity and the other comes from Syracuse but he has agreed to come down any time we want him), dus moet terugkomen geen problemen opleveren en het zou dan ook fijn zijn als Owen D. Young een paar minuten van zijn kostbare tijd zou kunnen vrijmaken om zijn verhaal te doen ( .. to give us a few minutes of your time ..). Professor Cram kan zorgen dat de jongens er zijn ( = so he can arrange for the boys to be here). Vervolg: Alma Mater - de opnamen.
Brief van mr. Homer A. Vilas, onderdirecteur van de F.L. Carlisle & Co., Inc. New York geschreven door Arthur Atchison - Durium Products Corporation - New York ( 13 december, 1929)

Brief aan mr. Owen D. Young, voorziter van het bestuur van de St. Lawrence University, Canton ( NY) geschreven door Homer A. Vilas, onderdirecteur van F.L. Carlisle & Co., Inc. New York ( 13 december 1929)

Met dank aan het Owen D. Young archief aan de Universiteit van St. Lawrence - Canton (NY)

Hans Koert
keepswinging@live.nl

Deze bijdrage is in het Engels geplaatst op de Hit of the week blog in het kader van Durium80 (1930-2010)
In december 1929 bereidde de DURIUM PRODUCTS CORPORATION de start voor van een nieuwe, revolutionaire onbreekbare 78-toerenplaat, gemaakt van karton. Deze platen werden vooral bekend door een wekelijkse uitgave, genaamd de Hit of the Week Record, die in februari 1930 van start ging en twee en een half jaar bestond. De Hit of the week blog en de Keepswinging blog zullen de ontwikkeling van dit 80 jaar oude platenlabel voor u volgen in een unieke serie blogs. Als je op de hoogte wilt blijven van de bijdragen en je wilt meedingen naar een originele Hit of the Week plaat (laat even weten), meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Don't miss it !!


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home